Anadolu Selçuklu veziri Ömer Abdülaziz Bey'in kızı olarak bilinir ve adı vakfiyesinde "Malhun binti Ömer Bey" olarak geçer². Malhun Hatun'un hayatı hakkında kesin bilgiler sınırlıdır, ancak tarihi kaynaklar onun Osman Bey ile evliliğini ve Orhan Gazi'nin annesi olarak önemli rolünü vurgular.

Gençlik haftasında mangala turnuvası Gençlik haftasında mangala turnuvası

Malhun Hatun'un ölüm tarihi olarak genellikle **Kasım 1326** kabul edilir ve Söğüt, Bilecik'te vefat ettiği düşünülür². Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen bir türbesi bulunmaktadır². Osmanlı padişahlarının yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un Türk olduğu kesindir².

Popüler kültürde, Malhun Hatun karakteri çeşitli dizi ve filmlerde yer almıştır. Örneğin, ATV'de yayınlanan "Kuruluş Osman" dizisinde Yıldız Çağrı Atiksoy tarafından canlandırılmıştır¹. Bu tür yapımlar, tarihi figürlerin hayatlarını dramatize ederek geniş kitlelere tanıtmada önemli bir rol oynar. Ancak, dizi ve filmlerdeki tasvirlerin tarihi gerçeklerden farklılık gösterebileceğini unutmamak önemlidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM