İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, salgında vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal hayatlarındaki değişimleri ölçümleyen İMECE Grubu’nun anketini meclis gündemine taşıdı. Salgının ekonomik etkilerinin de ölçüldüğü anketteki verilerden yola çıkan Kabukcuoğlu, T.C Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle Meclise Soru Önergesi sundu.
Her 2 kişiden 1’i’nin salgın sürecinde fatura ödemelerinde sorun yaşadığını, salgında geçimini sağlamak için katılımcıların % 58,1’inin birikimlerini harcadığını ve %26.7’si ise ailesinden veya arkadaşından borç almak zorunda kaldığını belirten Kabukcuoğlu, “Ankette “Devlet tarafından alınan ekonomik tedbirleri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna; katılımcıların %20.7’si “evet”, %40.3’ü “hayır, pek yeterli bulmuyorum” ve %39’u da “hiç yeterli bulmuyorum” cevaplarını vermiş. Bu şu demektir. Devlet bu süreçte ekonomik olarak sıkıntıya giren vatandaşına destek olamamıştır. Vatandaş faturamı ödeyemiyorum dedi, iktidar uçak biletlerinde KDV’yi %1’e indirdi. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi 100 milyar Türk Lirası olarak açıklandı. Ancak bu paketteihtiyaç sahibi ailelere yalnızca 2 milyar lira ayrıldı. Bu pakette öğrencilerimiz, çiftçimiz unutuldu;ücretsiz izne çıkarılan, yevmiye ile çalışan, maaşı yaptığı satışa bağlı olan birçok vatandaşımız unutuldu. Ancak iktidar müteahhitlerini unutmadı. Vatandaşın salgın yüzünden çektiği zorluklara konut kredisi teşvikleriyle çare aradı.” dedi
Son olarak ankette katılımcılara, normalleşme süreci ve sonrası için hangi nedenlerle endişe yaşadıklarının da sorulduğunu, Sağlıktan sonra endişe duyulan konuların başında ise %58,7 ile ekonomik durgunluk ve %45.4 ile de gelir kaybı endişesinin geldiğini belirten İYİ Partili Kabukcuoğlu Bakan Albayrak’a aşağıdaki soruları yöneltti:
- Ankete katılan vatandaşlarımızın %58’i salgın döneminde tasarruflarını harcamak zorunda kalmışken, Bakanlığınızın açıklamış olduğu Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer başarılı olduğunu düşünüyorsanız salgın döneminde evde kalan vatandaşlarımız sizce bu tasarruflarını keyfi olarak mı harcamıştır?
- Eğer yukarıda sözü geçen yardım paketini yeterli buluyorsanız, ankete katılan her 2 vatandaşımızdan 1’inin faturalarını ödeyememiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Ankete katılan her 4 vatandaşımızdan 1’i ailesinden veya arkadaşından borç almak zorunda kaldığı bir ortamda 3 kamu bankasının devlet destekli olarak başlattığı ihtiyaç kredilerinin gerçekten ihtiyacı olanlara verildiğini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız, her 5 kişiden 1’inin devlet tarafından alınan ekonomik tedbirleri yeterli bulduğu sonucu sizce nasıl açıklanır?
- Sağlıktan sonra endişe duyulan konuların başında ekonomik durgunluk ve gelir kaybı geldiği ortadayken, Bakanlığınızın salgın sürecinde yürüttüğü politikaların vatandaşımıza güven verdiğinden söz edebilir miyiz? Bu durum çelişki oluşturmaz mı?