Gündem

16 Ağustos’ta iş bırakacağız!

Eskişehir KESK Şubeler Platformu, kamu emekçileri ve emeklilerinin maaşlarına yönelik TÜMBELSEN Eskişehir Şubesinde basın açıklaması düzenledi.

Abone Ol

 KESK Eskişehir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tarım Orkam-Sen İl Temsilcisi Osman Emre İnselöz, öncelikli hedeflerinin grevli toplu iş sözleşmeli gerçek bir TİS masasının kurulması olduğunun altını çizdi. İnselöz; “Bir konfederasyon düşünün ki, seyyanen, ek ödeme, ilave ödeme adı altında emekliliğimize yansımayan artışların emekliliğimize yansıtılmasını bir talep olarak dahi dile getirmesin! Konfederasyonlardan biri hiç dile getirmez iken diğer konfederasyon ise sözlü olarak söyleyip resmi teklif metninde ise hesaplamaya dâhil etmiyor. İçerideki tutum ve duruşları budur. Basın önüne çıkınca aslan kesilmeleri ise kamu emekçileri ve özellikle emeklilerinin giderek büyüyen öfke ve isyanlarını kontrol altında tutmak içindir.” şeklinde konuştu.

ZAMLARI TAKİP EDEMEZ HALE GELDİK

Artık eve ekmek götüremez hale geldiklerini söyleyen İnselöz, kira fiyatlarının da karabasan olduğunu ifade etti. İnselöz; “Bugün özellikle büyükşehirlerde asgari ücrete kiralık ev bulanlar adeta bayram eder hale geldi. Ortalama maaş alan bir kamu emekçisi maaşının %70’ini kiraya ayırmak zorunda kalıyor. Gıda fiyatları aldı başını gidiyor. Sadece son bir ayda temel gıda maddelerine %30’un üzerinde zam yapıldı. İğneden ipliğe her şeye yansıyan akaryakıta yapılan zamları takip edemez hale geldik. Akaryakıta sadece son bir ayda %60’ın üzerinde zam yapıldı, bu akşam yeni bir zammın olup olmayacağını yaşayarak göreceğiz!” dedi.

Ekonomik krize yol açanların, krizde daha yüksek kar elde edenlerin sıra emekçilere geldiğinde “kaynak yok” demelerini kabul etmediklerini belirten İnselöz; “Göz göre göre. Çünkü yalan söylüyorlar. Tıpkı doğayı talan ettikleri gibi kaynakları da talan ettiler. Kaynaklarımızı sermayeye, kendi eş dostlarına peşkeş çektiler. Mevcut ekonomik krizden şikâyet eden, zordayız diyen bir tane sermaye temsilcisi gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü öyle bir dertleri yok. Eskisinden daha fazla kar elde ediyorlar. Ama bizler bırakın ay sonunu ayın ortasını bile zor getiriyoruz. Biz yoksullaştıkça onlar zenginleşiyor, büyüyor. Hem maaşımızdan-ücretimizden kaynakta kesilen vergilerle, hem tükettiğimiz her üründe ödediğimiz KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin gittikçe artırılması ile tüm yük bize yıkılıyor. Satın alma gücümüz her geçen gün eriyor.” ifadelerinde bulundu.

 

MAAŞ ARTIŞLARI KAĞITTA KALDI

İnselöz en düşük emekli maaşı denilen kamu emekçisi maaşı olan 22 bin TL’nin yalnızca kağıtta kaldığını söyledi. İnselöz;22.000 TL’nin olan bu maaşın; 3.390 TL’si sabit ek ödeme tutarı, 8.077 TL’si ilave seyyanen ödenek tutarı, 1.159 TL’si eş yardımı, 382 TL’si ise çocuk yardımından oluşmaktadır. Bu 4 kalemden sigorta prim kesintisi ve gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır. Yani bunlar emekliliğe yansıtılmamakta, emekli aylığına esas tutarın hesabında SIFIR kabul edilmektedir. Bu durumda 22.000 TL olan maaşın sadece 8.890 TL’si emekli aylığı hesabında temel alınacaktır. Emekli aylığı ise 4.500 TL civarında yani bugün alınan 22 bin TL maaşın beşte birine kadar inecektir.” dedi.

TÜİK DEĞİL YOKSULLUK SINIRI TEMEL ALINMALI

İnselöz; “Öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 8.138,89 TL olarak verilen ilave seyyanen ödenek mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmelidir. 2024 yılı artışı ise ilave seyyanen ödeneğin taban aylığa yansıtılması sonucunda oluşan yeni katsayı üzerinden yapılmalıdır. Mevcutta iktidarın “en düşük maaş” olarak ifade ettiği maaşın dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı üzerine, yani 2024 yılı Ocak ayı itibariyle 45 bin TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Artan hayat pahalılığı karşısında bugün hiçbir karşılığı kalmayan eş yardımının 3.310 TL’ye ve çocuk yardımının her çocuk için 2.220 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Konutu olmayan kamu emekçilerine büyükşehirlerde 7.500 TL, diğer şehirlerde 5.000 TL Kira Yardımı verilmesini istiyoruz.” dedi.  Doğum öncesi 8, doğum sonrası 24 haftalık analık izni ve sonrasında 6’şar ay devredilemez ebeveyn izninin olmasını istediklerini ifade eden İnselöz, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını, engelli kamu emekçilerinin çalışma koşullarının da iyileştirilmesini sözlerine ekledi.

14 Ağustos’ta iktidarın kendi tekliflerini masaya getireceklerini söyleyen İnselöz, TİS görüşmelerinde olduğu gibi TÜİK verileri esas alınarak sadece birkaç başlıkta önlerine bir teklif geldiğinde KESK olarak kesinlikle kabul etmeyeceklerini ve böyle bir durumda 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü iş bırakacaklarını belirtti.