Kurucusu Diyetisyen Gülcan Düker olan Diyetera merkezinin diyetisyenlerinden Gizem Taşkın'ın yazısı
Bir yılı daha geride bıraktık. Yeni yıla girerken yeni umutlar, dilekler ve yeni yılın bize getireceği süprizleri beklemeye başladık. YeniyılI ister dışarıda ister evde kutlayalım zengin çeşitlerle oluşan yeni yıl sofralarımız kurulmaktadır. Bu yüzden herşeyden önce çok fazla yemek yememeye özen gösteriniz. Aksi taktirde mide gerginliği, gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetlere meydana gelecektir. Mide gerginliği tansiyonun yükselmesine böylece kalbe daha fazla yük binmesine ve kalp krizi riskinin artmasına yol açmaktadır.
Yeni yılla gelen yeni yaşantımızda sağlıklı beslenme, formumuzu koruyup zinde kalmak için işte birkaç püf nokta:
1.Diyet yapıyorsanız, bir iki günden bir şey olmaz, istediğimi yiyebilirim diye düşünmeyin. Özellikle porsiyonlarınıza dikkat edin.
2.Yılbaşında akşam fazlasıyla kalori alacağım diye düşünüp, kahvaltı, öğle ve ara öğünlerinizi atlamayın. Özellikle hafif bir kahvaltı ile güne başlayıp kahvaltıda bol yeşillik, yeşil ve kırmızı biber de tüketiniz.
3.Yılbaşı akşamı; sofraların vazgeçilmezi et yemekleri oluyor. Bu yüzden öğlen zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz. Yeni yıl soframızın vazgeçilmez besini olan hindi etinin derisinin tüketiminden kaçılnılmalıdır.
5.Pişirme yöntemlerinizi değiştirerek de daha az kalori almanız mümkün. Kızartma, kavurma yerine fırında ya da ızgara tercih ediniz. Salatalarınıza yağ ve sos eklemeyin ve sofralarınızda kalorisini sorun etmeden yiyebileceğiniz; ızgara sebzeler, sossuz salatalar, yoğurt ile hazırlanmış sebzeli mezeler bulundurun. Etin görünür yağlarını ayırın.
6.Özellikle yeni yılda dışarıda yemek yiyecekseniz; çorba ya da pilavdan birini tercih ediniz. Örneğin; 1 kepçe çorba yerine 3 yemek kaşığı pilav şeklinde kendinize miktar koyabilirsiniz. Özellikle kremasız bir çorba seçiniz. Hiç ekmek tüketmeden tüm servisleri bitirmek yerine, porsiyonlarınızı küçültüp yanında ekmek yiyebilirsiniz. Beyaz ekmek yerine; tam tahıllı, çavdar, tam buğday gibi ekmekleri tercih ediniz. Evde iseniz; et yemeklerini yaparken yağ kullanmayınız. Sebze yemeklerini yaparken yarım kilo sebzeye 2 yemek kaşığı yağ gelecek şekilde yemeklerinizi pişiriniz. Yemeğin pişmesine yakın zeytinyağı ekleyiniz. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyeceğini göreceksiniz.
7.Ara öğünleri atlamak, akşam porsiyon kontrolü yapmanızı zorlaştırır. Ara öğünlerde meyve ve yanında süt/yoğurt/kefir tercih edebilirsiniz. Örneğin; bir küçük kutu yoğurt, içerisine 1 tatlı kaşığı kaşık yulaf ezmesi ve yanında 2 dilim kivi ile ikindi ara öğünü yapabilirsiniz ve bu sayede akşam yemeğine açlık hissi ile başlamazsınız.Meyvelerinizi tarçınla şekillendirebilirsiniz.
8.Yılbaşında diğer önemli bir konu ise; alkol tüketimi. Özellikle yemekten önce alkol tercih etmeyiniz. Viski, votka gibi yüksek kalorili içkiler yerine şarap gibi kalorisi daha düşük alkolleri tercih edebilirsiniz. Kadınların 2 kadehten, erkeklerin ise 3-4 kadehten fazla tüketmemeleri sağlık açısından daha uygun olur. 1 g alkol vücuttan 7-10 ml su atılmasına neden olur. Alkolün yanında mutlaka su içiniz.Ayrıca alkolün yanında tüketilen aşırı yağlı meze ve kuruyemişlerin, porsiyonlarını küçük ve yeteri kadar tüketmeniz sizin için uygun olacaktır.
9.Yılbaşında tatlısız olmaz diyorsanız; hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları ya da sütlü tatlılar tercih ediniz.Ya da Yılbaşı pastasının kremasız kısmından ince bir dilim tüketmeniz sizin için uygun bir seçenek olabilir.
10. 1 Ocak günü sabahı güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğru seçenektir.1 bardak süt, 2 gün kurusu,2 yemek kaşığı yulaf ezmesi de hafif bir kahvaltı seçeneğidir.
HERKESE SAĞLIKLI VE MUTLU YILLARJ
Hoşnudiye mah. İsmet İnönü-1 cad. Gül Apt. 58/5
0505 800 94 64
Email: diyeteskisehir@gmail.com