Gündem

35 bin Ziraat mühendisi işsiz 

Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Selma Güder, meslektaşların yaşadıkları sorunlara yönelik konuştu.

Abone Ol


Güder, “Her yıl binlerce mezun veriliyor, birçoğu işsiz kalırken işi olanların büyük bir kısmı aldığı eğitimin dışında mesleklerde çalışmak zorunda kalıyor.” açıklamasını yaptı. 

“Alanları dışındaki işlerde çalışıyorlar”
Mesleklerinin önemli sorunlarından biri olan iş sorununa yönelik konuşan Güder, “Ülkemizde 43 Ziraat fakültesinden her yıl yaklaşık 5 bin meslektaşımız mezun oluyor. Yaklaşık 30-35 bin Ziraat Mühendisi iş arıyor. İşi olanların da büyük kısmı, aldığı eğitimin dışındaki mesleklerde çalışmak zorunda kalıyor. Ziraat Fakülteleri açılırken, ülkenin ve bulundukları bölgenin ihtiyaçları dikkate alınarak, kadro, alt yapı, üst yapı, uygulama alanları tam donanımlı olması sağlanmalıdır. Bu gibi özelliklere sahip olmayan fakültelere yeni öğrenci alınmamalı ve bu kurumlar araştırma kuruluşlarına dönüştürülmelidir.” dedi. 

Devlette istihdam yetersiz
Ziraat mühendislerinin istihdam konusunda büyük zorluklar yaşadığını söyleyen Güder, “Özel sektör mezun öğrencilerin çok az kısmını istihdam etmekte, devlet ise yeterli sayıda Ziraat Mühendis, alımı gerçekleştirmemekte, Ziraat Mühendisleri pek çok bakımdan mağdur olmaktadır. Yakın zamanda; Tarım ve Orman Bakanlığı 7 bin 158 personel alımı yapacağını duyurmuş, bu rakamın sadece 982 tanesinin meslektaşımız olacağı açıklanmıştır. Bu rakam ülke tarımımızın kalkınması adına yetersizdir.” şeklinde konuştu. 

Asgari ücrete mahkûm ediliyoruz
Hem özel hem de kamuda mesleklerinin itibarsızlaştırılmaya çalıştığını belirten Güder, “Yetkili makamların, Ziraat Mühendislerinin görev tanımlarını, özlük haklarını, ücret politikalarını belirlerken, stratejik ve hayati sektör mensupları olduğumuzu bilerek gerekeni yapmalıdırlar. Asgari ücretin altında hiçbir şekilde bir meslektaşımızın çalışmaması lazım. Ziraat Mühendisleri asgari ücret ile çalışmak zorunda bırakılıyor. Yaşanan sorunların kökeni geçmiş yıllardaki yanlış tarım, gıda, eğitim ve istihdam politikalarına dayanmaktadır.” dedi.

İlaç bayiliği ülke genelinde büyük bir sorun
Kaçak ilaç bayilerinin kurulmaya başlandığını dile getiren Güder, “Bu durum vergi, insan ve bitki sağlığı açısından önemli problemler yaşatmaktadır. Türkiye genelinde olan bir sorun. İlaç bayiliği başlı başına bir sorun. Orada çalışan meslektaşlarımız ciddi olarak yaşadıklarından dolayı memnun değiller ama bakıldığında mesleğimizi biz icra edemiyoruz.” açıklamasında bulundu.