Sağlık Haberleri

Akciğer Nodülü

Abone Ol

 

Akciğer nodülü, akciğerde oluşan anormal bir büyümedir. Bir akciğerde, birden fazla nodül olabilir ve nodüller bir veya her iki akciğerde gelişebilir. Çoğu akciğer nodülü benign (kanser değil) karaktere sahiptir; ancak nadiren de olsa pulmoner nodüller akciğer kanserinin bir belirtisi olabilir.

Akciğer nodülleri genellikle X-ışınları veya CT taramalarında görülebilir. Sağlık uzmanları genellikle büyümeyi akciğerdeki bir leke, para lezyonu veya gölge olarak adlandırabilir. Daha detaylı bilgi için https://www.akcigerameliyati.com/hastaliklar/akciger-nodulu/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Akciğer nodülleri akciğer kanseri belirtisi midir?

 

Yaklaşık olarak pnömotoraks vakalarının %95'i benign nitelikte olup, birçok faktör, enfeksiyonlar ve skar gibi durumlar benign akciğer nodüllerine neden olabilir. Eğer pulmoner nodül tespit edilirse, sağlık uzmanı genellikle nedenini belirlemek ve akciğer kanserini dışlamak için ek testler yapabilir.

Akciğer nodüllerine ne sebep olur?

 

Bir enfeksiyon veya hastalık akciğer dokusunu iltihaplandırdığında, akciğerde küçük bir hücre kümesi (granüloma) oluşabilir. Zamanla, granüloma akciğerde kalsifiye veya sertleşebilir, bu da kanser olmayan bir akciğer nodülüne neden olabilir.

Neoplazma, akciğerdeki hücrelerin anormal bir büyümesidir. Kanser olmayan neoplazma türleri arasında nörofibromalar yer alırken, kanserli neoplazma türleri arasında akciğer kanseri ve karsinoid tümörler bulunur.

 

Kanser olmayan akciğer nodüllerinin diğer nedenleri  nelerdir?

Hava Tahriş Edicileri veya Kirleticiler: Uzun süreli maruziyet, çeşitli hava tahriş edicileri veya kirleticiler, akciğer dokusunda reaksiyonlara neden olabilir ve nodül oluşumuna katkıda bulunabilir.

Otoimmün Hastalıklar: Bazı otoimmün hastalıklar, özellikle romatoid artrit ve sarkoidoz gibi durumlar, akciğer dokusunda iltihaplanmaya ve nodül oluşumuna yol açabilir.

Mantar Enfeksiyonları: Mantarların neden olduğu enfeksiyonlar, özellikle histoplazmoz gibi, akciğer dokusunda nodüllerin oluşmasına neden olabilir.

Solunum Sistemi Enfeksiyonları: Bazı solunum sistemi enfeksiyonları, örneğin tüberküloz (TB), akciğer dokusunu etkileyerek nodül oluşumuna katkıda bulunabilir.

Yara Dokusu: Akciğer dokusunda meydana gelen yara veya skar dokusu, nodül oluşumuna neden olabilir.