Sağlık Haberleri

Akciğer sağlığı için 12 madde

Abone Ol

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İrfan Uçgun, akciğer sağlığı için yapılması gerekenleri 12 maddede özetledi.

İşte akciğer sağlığımız için yapabileceklerimiz:

1-Sigara içmeyiniz. Sigara kronik bronşit ve akciğer kanserinin bir numaralı nedenidir. Akciğerde kalıcı hasar oluşturabilir. Akciğer kanseri hem en sık, hem de en çok ölüme neden olan kanserdir. Sigara, nargile ve puro dumanından ve içilen ortamlardan uzak durmalıyız.

2- Radon gazına dikkat ediniz. Radon gazı doğadaki kayalar ve topraktaki radyoaktif uranyumdan açığa çıkar ve çatlaklardan evlerimize sızar. Kanserin en sık ikinci nedenidir. Bundan korunmak için evlerimizi sık havalandırmalıyız.

3- Halıları haftada 2 kere elektrikli süpürge ile süpürünüz. Kirler, tozlar ve mantarlar halıların tüylerinin içinde birikebilir, havaya karışarak ciğerlerimize gidebilir.

4- Aktif olup, egzersiz yapınız. Hem kalp, hem de akciğer sağlığımız için günde 20-30 dakika düzenli yürüyüş veya hafif koşu yapılabilir.

5- Evdeki ocak, kombi, fırın, şofben gibi ısıtma-pişirme cihazlarımızı ve bacalarını yılda bir kere kontrol ettirmeliyiz.

6- Evde tahtakurusu, hamamböceği gibi haşaratları barındırmayınız. Bunların tozları, artıkları havaya karışarak alerjik hastalıkları ve astımı başlatabilir, astımın ilerlemesine neden olabilir.

7- Evde nemlendirici, klima vb kullanıyorsanız, bunların bakımını yaptırmanız, iyi temizlemeniz ve nemlendiriciler için temiz su kullanmanız gerekir.

8- Günlük olarak yeterince su tüketiniz (1.5-2 litre gibi). Su az alındığında solunum yüzeyleri ve sekresyonlar kurur, çıkartmak güçleşir. Unutmayınız en iyi balgam sökücü ılık sudur. Su içmeyi ihmal etmeyiniz.

9- Solunum egzersizleri yapınız. Aralıklı olarak derin soluk alıp verme hareketleri yapabilirsiniz.

10- Ellerinizi sık yıkayınız. Soğuk algınlığı gibi mikrobik hastalıklar genellikle kirli ellerden, ağza veya buruna mikropların taşınması ile bulaşır. Eller 15-20 saniye kadar sabunla ve parmak araları ovalanarak yıkanmalıdır.

11- Solunan hava kalitesi takip edilmelidir. Yaşadığımız yerdeki fabrikalar, bacalar, araçlar, tozlar ve polenler havayı kirletir. Kirli hava, özellikle yaşlılar, çocuklar ve akciğer hastalığı olanlar için çok sıkıntı oluşturabilir. Kirli havanın arttığı günlerde evden çıkmamaya veya camları sık açmamaya çalışabiliriz.

12- Düzenli sağlık kontrolü yaptırabilirsiniz. Sağlığınız elden gitmeden önce düzenli check-up’lar ile erken tanının avantajlarını yakalayabilirsiniz. Bu, özellikle çok sigara içen, riskli iş kollarında ve tozlu ortamlarda çalışan kişiler için daha etkili olacaktır.