Siyaset

AKP'nin siyaset hırsı, diyaneti yedi bitirdi

Abone Ol

KABUKCUOĞLU, 2021 yılı bütçe görüşmelerinin 8. turunda söz aldı.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan KABUKCUOĞLU, TBMM Genel Kurulunda 2021 Bütçesi görüşmelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın durumunu anlattı. “Sosyolojik araştırma sonuçlarında Diyanet İşleri Başkanlığının durumu iyi değildir” diyen KABUKCUOĞLU, “AK Parti'nin siyaset hırsı, siyasi düşünceleri, Diyaneti yedi bitirdi.” şeklinde konuştu.

Meclis kürsüsünde şahsı adına söz alan İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan KABUKCUOĞLU, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 132 bin personel vardır ve bütçeden aldığı 13 milyarlık payla 9 bakanlıktan daha da güçlüdür. Öncelikle şunu söylemek zorunluluktur: Diyanet İşleri Başkanlarını, Sayın Cumhurbaşkanı, başkanların bilim ve vicdanlarına göre değil de kendi istekleri doğrultusunda çalışmasına izin veriyor gibi durmaktadır. Bu amaca yatkın kişileri başkan yapma eğilimindedir. Örneğin, Diyanet İşleri Başkanının görevden alınmasında bir tarikat etkili olabilmektedir. Bir imam, hükûmet yanlısı görüş belirtmediği için görevinden alınabilmektedir.”

AK Parti'nin siyaset hırsı, siyasi düşünceleri, Diyaneti yedi bitirdi.

 “Sosyolojik araştırma sonuçlarında da Diyanet İşleri Başkanlığının durumu iyi değildir. Örneğin, 2014 Konda araştırmasında Diyanet İşleri Başkanlığından memnuniyet yüzde 66'dır. Kadir Has Üniversitesi araştırma verisinde ise Diyanet İşleri Başkanlığının güven derecesi 2017'de yüzde 45 iken, 2018'de yüzde 43'e düşmüştür. 2017 yılında Kadir Has Üniversitesinin yapmış olduğu başka bir araştırmada polise, jandarmaya, orduya güven yüzde 60 iken, yargıya güven yüzde 48, diyanete güven yine yüzde 42 çıkmıştır. 2019 yılı Ipsos araştırmasına baktığımızda en güvenilen mesleklerin sıralaması şöyledir: Bilim insanlarına güven yüzde 70, doktorlara güven yüzde 51, öğretmenlere güven yüzde 59, din adamlarına güven yüzde 12 -beterin beteri var- politikacılara güven ise yüzde 11 çıkmıştır. Son olarak, Artıbir şirketin 2020 Türkiye gündemi araştırmasında en güvenli kurum sıralaması şöyledir: Türk Silahlı Kuvvetleri için yüzde 30, Cumhurbaşkanlığı için yüzde 21, polis teşkilatı için yüzde 7, siyasi partiler için yüzde 3 ve Diyanet için binde 7 yani yüzde bir bile değil. Maalesef AK Parti’nin siyaset hırsı, siyasi düşünceleri, Diyaneti yedi bitirdi.”

Nüfusun yüzde 99'unun Müslüman olduğu ülkede Diyanet İşleri Başkanlığına büyük görevler düşmektedir.

“Diyanet İşleri Başkanlığının ülkemizdeki çok parçalı görünümdeki dinî dağılımın toparlanması için öncelik etmesi, vatandaşların birlik ve beraberliği için son derece önemlidir. Geçmişte gördüğümüz inanç anlaşmazlıklarının ortadan kaldırılması polisiye tedbirlerle değil, toplumsal konsensüsle olmalıdır. İşte, burada, nüfusun yüzde 99'unun Müslüman olduğu ülkede Diyanet İşleri Başkanlığına büyük görevler düşmektedir.”

Diyanet İşleri Başkanlığı, personeline karşı tarafsız ve liyakate önem veren bir tavra sahip olmalıdır.

“Bizim kültürümüzde din adamlarına güvenilir, inanılır ve sözüne önem verilir. Din adamları dürüsttürler, Rabb'imizin kulları için emrettiği şeyleri söylerler, nasihatleri dinlenir. Bu kimlikleriyle din adamları toplumda fazla açığa çıkmayan mikro anlaşmazlıkları çözer, huzursuzlukları giderir ve kırgınlıkların ortadan kalkmasını sağlar. Diyanet İşleri Başkanlığı, personeline karşı tarafsız ve liyakate önem veren bir tavra sahip olmalıdır.”

Diyanet İşleri Başkanlığı yarattığı güvensizlik ortamında illegal örgütlenmeler topluma hâkim olmaktadır.

“Diyanet İşleri Başkanlığı hem kendi müktesebatı hem de Anayasa'mızda yazılı şekliyle "Laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak, milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek çalışır." Bu, unutulmamalı ve yerine getirilmelidir ama maalesef günümüzde bunun çalıştığını söylemek çok zor. Bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalmıyorlar, Türk toplumuna daha iyi bir hizmette bulunamıyorlar. Oysa ki Türk toplumuna daha iyi hizmette bulunacak başka bir anayasal kuruluş da maalesef yoktur. Veya Diyanet İşleri Başkanlığı yarattığı güvensizlik ortamında illegal örgütlenmeler topluma hâkim olmaktadır.”

Eskişehir'de 180 din adamı açığı devam etmektedir.

“Diyanet İşleri Başkanlığının 132 bin personeli vardır ama Eskişehir'de 180 din adamı açığı aylarca devam etmektedir. Eskişehirliler başka köylere, başka camilere taşınmak zorunda kalmaktadırlar.”