Kültür sanat

Anadolu Üniversitesi hocaları Ankara’nın turizm tarihini yazdı

Abone Ol

Cumhuriyet ilanı sonrasında faaliyetlerine başlayan ve yakın zamana kadar Ankaralıların anılarını süsleyen işletmelerin öyküleri bir kitapta toplandı. Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın öncülüğünü ve editörlüğünü yaptığı kitapta 27 kurum ve kuruluşun öyküsü yer alıyor.

Çoğunluğu Anadolu Üniversitesi öğretim elemanı ve bu kurumda lisansüstü eğitim yapan öğrencilerin katkısıyla hazırlanan “Dünden Bugüne Ankara: Otel, Lokanta, Pastane, Turizm” başlıklı kitapta Cumhuriyet’in ilanı öncesinde faaliyetlerine başlayan Taşhan, Ankara’nın meşhur lokantası Karpiç, edebiyatçıların buluşması mekanı İstanbul Pastanesi, Cumhuriyet’in konaklama ve eğlence tesisi Ankara Palas, Batılılaşan Ankara’nın mekanı Piknik, Ankara’nın ilk otelleri Ankara Dedeman, Büyük Ankara Oteli, Stad Oteli, Kent Oteli, Bulvar Palas, anılarda kalan Marmara Oteli, Tavukçu. Gar Gazinosu gibi Ankara ile özdeşleşmiş kurumların yer aldığı kitap Detay Yayınları arasından çıktı.

Kitapta yer alan bölümler ve yazarları şu sekilde yer alıyor:

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ankara’da Bir Konaklama Tesisi: Taşhan (Nazmi KOZAK), Yeni Türkiye Cumhuriyetinin Batıya Dönük Yüzü: Ankara Palas (Gözde TÜRKTARHAN  -  Emre Ozan AKSÖZ), Turizm Tarihinde Onurlu Bir İz: Bulvar Palas Oteli (1954-1993) (Aysel YILMAZ), Yenişehir’in Öncü Oteli: Kent Otel’den Gür Kent Otel’e (Gözde TÜRKTARHAN), Ankara’nın İlk Beş Yıldızlı Oteli: Büyük Ankara Oteli (Dilek ACAR) Türkiye’deki İlk Yerli Otel Zincirinin Birinci Halkası: Ankara Dedeman Oteli (İrfan MISIRLI), Marmara Oteli: “Siyasetin Balo Salonu” (Nazmi KOZAK), Stad Oteli: Gelecek İçin Geleneğin Korunması Rotasında Tasarlanan Bir Mekan (Meryem AKOĞLAN KOZAK), Yeme-İçme ve Eğlence İşletmeleri (Cumhuriyetin Başkentinde Bir Münevverler Kulübü: İstanbul Pastanesi (1923-1955) (Arzu TOKER) Ankara’nın Efsane Lokantası Karpiç (Çağıl Hale ÖZEL - Ebru ZENCİR), Tavukçu Lokantası (Fuat ÇİFTÇİ) Karadeniz Lokantası (Mehmet Tahir DURSUN), Bir Yudum Bozanın 83 Yıllık Öyküsü: Akman Boza (Ceren AYDIN), Modernleşme Kurgusunda Sosyal Bir Okul: Ankara Gar Gazinosu (Dönüş ÇİÇEK), Goralı Sandviçleri: “Bir Goralı Bana!”(Serhat BİNGÖL), Rumeli İşkembecisi ve Lokantası (Engin BAYRAKTAROĞLU), Piknik (1953 - 1987)(Nazmi KOZAK), Flamingo Pastanesi (Selin KAMA), Boğaziçi Lokantası (Serhat AYDIN), Bolu Akın Lokantası (Nam-I Diğer Haşlamacı), (Mehmet Tahir DURSUN), Kıravatlı Şehrin Yeşil Ceketi: Papazın Bağı (Çağdaş AYDIN), Ticaret Öğretmen Okulu’ndan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi’ne (Duygu YETGİN), Türkiye’de Bir İlk: Ankara Otelcilik Okulu (1961-1974) (Arzu TOKER), Hacettepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (Emre Ozan AKSÖZ), Eti Müzesi’nden Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne (Duygu YETGİN - Azade Özlem ÇALIK), Türk Turizminin Öncü ve Örnek Kurumu T.C. Turizm Bankası A.Ş. (Gözde TÜRKTARHAN), Türkiye’de Yok Edilen Bir Kütüphane: Turizm Bankası İhtisas Kütüphanesi (Gözde TÜRKTARHAN - Nazmi KOZAK).

 “Dünden Bugüne Ankara: Otel, Lokanta, Pastane, Turizm” başlıklı kitabın hazırlayıcısı ve editörü Prof. Dr. Nazmi Kozak, “Son yıllarda Ankara ile hazırlanan kitapların sayısında bir artış yaşanıyor. Ben de fırsat buldukça çıkan Ankara ile ilgili bütün kitapları okumaya çalışıyorum. Yayımlanan kitaplarda Ankara’nın yeme-içme ve turizm ile yönünün eksik kaldığını gördüm. 1987 yılından bu yana yaşadığım bu kente benim de bir katkım olsun düşüncesiyle bu kitabı hazırladık.“Dünden Bugüne Ankara: Otel, Lokanta, Pastane, Turizm” başlıklı bir kitap bir anlamda Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Projesi’nin bir devamı. Zaten kitapta bölüm yazar arkadaşların çoğunluğu bu projede yer alan arkadaşlar” dedi.

Kitapla ilgili ayrıntılı bilgi için bkz.: https://www.detayyayin.com.tr/urun/dunden-bugune-ankara-otel-lokanta-pastane-turizm