Ekonomi

AR-GE Örnekleri | AR-GE Nedir Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Ar-ge örnekleri halk arasında araştırma ve geliştirme sonucunda elde edilen projeler olarak bilinmektedir. Günümüzde neredeyse bütün ülkelerin önem verdiği konuların başında AR-GE gelmektedir. AR-GE genel olarak kurum ya da işletmelerin üretim konusunda faaliyetlerini artırma, maliyetlerini düşürme ve gelişmiş ürünler çıkarabilme gibi nedenlerle yapılabilmektedir.

AR-GE Nedir Kısaca Tanımı Nedir?

AR-GE nedir kısaca tanımlayacak olursak, bir çalışma alanında daha iyi ürünler ortaya koyabilmek için teknolojiden yararlanarak yönetilen faaliyetlerin tamamı olarak nitelendirebiliriz. AR-GE kurum ve kuruluşları daha üst seviyelere taşıyarak, başarılı bir çalışma ortamı yaratmak için oldukça etkili bir kavramdır.

Ar-ge merkezi teknolojiyi etkin bir şekilde kullanılması ve daha verimli bir çalışma ortamları yaratılması için düşünmede çerçevenin dışına çıkar. Bu doğrultuda yapılan deneysel çalışmalar sonucunda yeni oluşumlar ortaya konulabilecektir.

AR-GE Nedir Ne Değildir? AR-GE Çalışmaları Nedir?

AR-GE örnekleri ortaya koyabilmek için hem teorik hem de teknik verilerin tamamından etkin olarak yararlanılması gerekecektir. Aksi takdirde, istenilen düzeyde bir başarı elde edilmesi gerekecektir. AR-GE çalışmaları nedir konusunda ilk olarak, yeni oluşum elde edilecek sektöre göre bir konu belirlenmektedir. Belirlenen konu üzerine derin araştırmalar yapılmalıdır.

Araştırma yaparken, verilerin etkili bir şekilde yürütülebilmesi için ise bir hedef noktası belirlenmelidir. Bu hedef noktasında ise bir yol haritası oluşturularak, bu haritada maksimum verim ile ilerlenmelidir.  Verimli ve etkili AR-GE süreçlerinde, yenilikçi olabilmek ve projeler oluşturarak yeterli desteği sağlayabilmek için emin adımlarda devam edilmelidir.

AR-GE Nedir Nasıl Yapılır? AR-GE de Kimler Çalışır?

AR-GE çalışmaları genel olarak üç farklı aşamada gerçekleştirilmektedir. İlk aşama fizibilite sürecidir. Bu safhada ilk olarak düşünülen proje ya da ürünün gerçekten uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Temel araştırma ve pazarlama süreçleri diyebileceğimiz bu safhada, proje ya da ürünün olumlu getirisinin olacağından emin olunması gereklidir.

Şirket için kar sağlayacağından emin olunduğunda, bu projenin sürekliliğine karar verilecektir. AR-GE örnekleri 2. Safhada ise, uygulamalı araştırma adımları yapılmaktadır. Bu safhada ise, müşteri adaylarının düşünülen proje ya da ürüne ilgi duyup duyulmayacağı araştırılmaktadır.

Bu adımda da olumlu sonuçlar alınırsa, diğer adım olan 3. Safhaya geçiş yapılabilecektir. Son safhada ise bir prototip geliştirilerek, ürün için belirlenen hedef kitle üzerinde denemeler yapılmaktadır. Denemeler sonunda alınan geri dönüşler ise, yine proje ya da ürünün kapsamlı yönde geliştirilmesi açısından kullanılmaktadır.

Peki, AR-GE de kimler çalışır? AR-GE projeleri ya da ürün geliştirmelerinde çalışacak arkadaşlar genellikle makine mühendisi, kimya mühendisi ya da metalürji bölümlerinden seçilecektir. Seçilen kişiler uzun vadede proje ya da ürün geliştirmenin hedeflerine ulaşılana dek, AR-GE süreçlerini takip edeceklerdir AR-GE çalışanlarının temel sorumlulukları ise; AR-GE fikirleri üretebilmesi, bu fikirleri somutlaştırabilmeleri, fizibilite çalışmalarına dahil olmaları ve test aşamalarına göre raporlamaların yapılmasıdır.

AR-GE Proje Nedir? AR-GE ProjeÖrnekleri Nelerdir?

AR-GE proje; şirketlerin uzun vadede kar edebilmesi ve kendisini geliştirmesi için hazırladıkları projelerdir. Yüksek oranda yatırımları bulunan şirketler, yükselişini sürdürebilmek için AR-GE örnekleri ihtiyacı duyarak, projeler geliştirmektedir. Şirketler ürün ve hizmet yöntemler oluşturarak, bu yöntemlerin ayırt edici özelliklerini oluşturmaktadır.

Oluşturdukları projeler sayesinde de sektörde kurumsal karakterli, rakipsiz, kalıcı bir pozisyonda ve önemli bir şirket olmaya devam edebileceklerdir. AR-GE projelerinin konusu, şirketlerin var olduğu sektörün içeriğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Hangi Alanlarda AR-GE Yapılabilir? En Başarılı AR-GE Sunum Örnekleri

AR-GE sunum örnekleri, şirketlerin bağlı olduğu sektöre göre farklılık göstermektedir. Genel olarak AR-GE örnekleri, farklı pek çok alanda yapılabilecektir. Gıda, teknoloji, endüstriyel tasarım, otomotiv, finans, sağlık, tekstil, kimya, metalürji, mobilya gibi sektörler bunlardan yalnızca bazılarıdır. Bu sektörlerde aktif faaliyet gösteren şirketler ise, AR-GE proje örnekleri oluşturma ihtiyacı duymaktadır.

AR-GE Projelerinde Devlet Desteği Sağlanır mı?

AR-GE örnekleri, gerekli şartları sağladığı takdirde devlet desteği alarak ilerleyebilecektir. Ancak devlet desteği almak isteyen AR-GE projelerinin Türkiye’ye yatırımcı getirmesi ya da yüksek ihracat gelirleri elde edebilmesi gerekecektir.

Devlet kimi zaman ekonominin gelişmesi ya da hareketlenmesi için, bazı sektörlere teşvik primi verebilecektir. Şirketler bu konuda destek almak istiyorsa, gerekli belgeleri tamamlayarak başvuru yapabileceklerdir. AR-GE projelerinde devlet desteği hibe ya da kredi yoluyla verilebilecektir.

Kaynak: https://etkinproje.com//ar-ge-nedir-ar-ge-proje-ornekleri-nelerdir