Asansörlerimizin hali nasıl?

Abone Ol

Eskiden asansörü bilmezdik. Teknoloji ilerledikçe bir çok alanda teknoloji kullanılmaya başlanıldı. İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak için her alanda gelişmiş teknolojiler kullanıldı. Örneğin artık çok katlı yaşam alanlarında, binalarında asansör zorunlu hale geldi.

Artık 3kat ve üstü olan binalarda asansörler zorunlu.  Her yer betonlaşırken binalarda çeşit çeşit, gelişmiş asansörlere görüyoruz. Bu asansörler o binanın adeta toplu taşım aracı gibi. Her asansörde taşıyacak kişi ve yük(kg) olarak belirli. Her gün yüzlere kişiye hizmet veriliyor. Peki bizlere hizmet veren asansörlerle ilgileniyor muyuz? Yani bakımları zamanında yapılıyor mu?

    ASANSÖR BAKIMI ÇOK ÖNEMLİ

Asansör periyodik kontrolleri A Tipi Muayene Kuruluşu ve ilgili belediye arasında imzalanan protokol ile; A Tipi Muayene Kuruluşu ilgili belediye sınırları içerisinde yer alan asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılmasını kapsamaktadır. Asansör periyodik muayenesi, asansörlerin güvenli kullanımı ve işletme yönünden uygun çalışıp çalışmadığına dair yaptırılacak olan muayene işlemi olarak adlandırılmaktadır.

Eskişehir'de Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi Sınırları içerisindeki asansörlerin periyodik kontrollerini 4 yıl süreyi kapsayan protokolle, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile imzalanmıştır. Böylece Tepebaşı ve Odunpazarı bölgesinde bulunan asansörlerin periyodik kontrol yetkisi 2024 – 2028 yılları arasını kapsayacak şekilde TMMOB Makina Mühendisleri OdasıEskişehir Şubesi’ne verilmiştir.

Halk sağlığını ilgilendirdiği için bu kontrollerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde haber olarak gündeme gelmişti. Özel bir hastanenin asansör bakımı ve arızası dile getirilerek ‘olası bir kaza’ olasılığına dikkat çekilmişti. Bu haber ve sonrası gelen tartışmalar; ‘asansör bakımlarının, kontrollerinin zamanında yapılıp, yapılmadığı’ sorularını yoğunlaştırdı.

Son yıllarda yurtlarda meydana gelen asansör kazalarından sonra bu kontrollerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Fakat son günlerde Eskişehir’deki asansörlerin aylardır periyodik kontrolü yapılmadığı, 8-9 ay önce yapılması gereken kontrollerin hala yapılmadığı, yıl sonu gelmesine rağmen çoğu asansörün hala yıllık kontrollerinin yapılmadığı iddiaları yoğunlaşmaya başladı. Bu iddialar, asansörlerin ne kadar güvende olduğu sorusu akıllara getiriyor.

KONTROLLER  ZORUNLU

4 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği uyarınca, Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) doğrultusunda piyasaya arz edilen ve Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB)’nin yürürlüğe girmesinden önce monte edilmiş olan ve halen faal durumda bulunan asansörlerin muayenelerinin gerçekleştirilerek uygunluk değerlendirme işlemlerinin yılda en az 1 kez yapılması zorunludur.

ASANSÖRLERİN İÇİNDE  RENKLİ ETİKETLERE DİKKAT ETTİNİZ Mİ?

Gerçekleştirilen muayene sonrasında asansörlerde uygunluk değerlendirmesi yapılarak, güvensiz asansörlere kırmızı, kusurlu asansörlere sarı, hafif kusurlu asansörlere mavi, güvenli asansörlere yeşil etiket iliştirilmektedir.Asansörlerde kırmızı, sarı, mavi ve yeşil olmak üzere 4 tip etiket bulunmaktadır.

Kırmızı etiket tehlikeli olduğunu gösteren asansörleri ifade eder ve 60 gün süreyle bu asansör kullanıma kapatılarak eksikliklerinin giderilip güvenli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Sarı etiket ise kusurlu asansörleri ifade eder ve 120 gün içerisinde güvenli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Mavi etiket, hafif kusurlu olarak adlandırılır ve yazılan uygunsuzlukların bir yıl içerisinde giderilmesi gerekmektedir. Fakat bu süreç içerisinde asansörlerin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Yeşil etiket, can ve mal güvenliği açısından o asansörün kullanımının uygun olduğu anlamına gelmektedir.

YEŞİL VE MAVİ ETİKETLERE DİKKAT

Asansör için kullanılabilir etiket anlamına gelen mavi ya da yeşil etiket alınmadığı takdirde aynı yönetmeliğin 11. Madde 6. Bendinde belirtilen “Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir” hükmü gereğince ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmektedir. Bu yüzden asansörlerin kontrolü sonrasında yapıştırılan etiketin anlamı, kontrol tarihinin güncelliği bizlerin güvenliği ve sağlığı için çok önemlidir.

YÖNETİCİLER SORUMLU

Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere yılda en az bir defa periyodik kontrolünü yaptırır. Bina sorumlusu, engellilerin erişilebilirliği için asansörün sürekli olarak güvenli kullanımını sağlar. Asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için yıllık kontrolünü yılda en az bir kere yaptırmaktan bina sahibi veya yöneticisi sorumludur.  Yöneticilerin, bu konuda çok hassas olması gerektiği, sorumluluğun yöneticiye ait olduğu unutulmamalı,

BELEDİYELERİN SORUMLULUĞU

5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu çerçevesinde; hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yıllık periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dışı bırakmak gibi görevler asansörün bulunduğu ilgili idareye (Belediye, İl Özel İdaresi …vb.) verilmiştir.

Bu süreçte ilgili idare olan Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin yapılmayan asansör kontrolleri için nasıl bir önlem alıp halk sağlığı için bu asansör kontrolleri için ne tür yol izleyeceği de çok önemlidir.

Birlikte yaşadığımız alanlarda kullandığımız bu asansörlerin bakımı ve kontrolleri konusunu anımsamak ve yoğunlaşan iddiaları dile getirerek yöneticilerimizi ve belediyelerimizi uyarma görevini de yerine getirelim dedik.