ASFALT PARASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Abone Ol
 1 Kasım’ın hemen ardından “yol harcamalarına katılım payları” ile ilgili tebligatlar adreslere ulaşmaya başladı. 
Belediyelerce bu tebliğlerin seçim sonrasına bırakılmış olmasını büyük bir tesadüf(!) olarak yorumlamak gerekli...
Bu tesadüf sonrası ise yapılabilecekler şu şekilde :
2012 yılından sonra yapılan yollar için bu payı alıp almamak tamamen Belediye Meclisi’nin elinde. Bu nedenle ilimizde Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri katılım payı alırken Büyükşehir Belediyesi’nde katılım payı alınmaması kararı çıktı. Meclis çoğunlukları farklı karar verdiği için.
Yol Harcamalarına Katılma Payı ile ilgili bir tebligat geldiğinde 30 gün içinde Vergi Mahkemesi’ne başvurarak dava açabiliyoruz. İlgili mevzuat aşağıdaki hallerde katılım payı alınabileceğini söylüyor:
 “ Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde,
a) Yeni yol açılması,
b) Mevcut yolların % 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi,
c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi,
d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi,
hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır.”
Hesaplama yöntemine ilişkin olarak ise:
“Yol Harcamalarına Katılma Payı bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, 4 üncü madde de belirlenen hizmetler için yapılan giderlerin 1/3’üdür. Giderlerin hesaplanmasında maliyet, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, Bayındırlık Bakanlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün o yıllar için tespit ederek yayınlandığı  birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanan gerçek bedeli geçemez.
            
Yolların kaldırımlar da dâhil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait olup, harç hesaplanmasında bu giderler nazara alınmaz.
            
Böylece hesaplanan gider  tutarında özel Devlet yardımları karşılıksız fon tahsisleri, bu iş için yapılan bağış ve yardımlar ile istimlak bedelleri düşüldükten sonra kalan miktarın 1/3’ü, 4 üncü maddede belirtilen mükellefler adına Belediye Encümeninin kararını müteakip tahakkuk ettirilir.
            Yol Harcamalarına Katılma Payı 5 inci maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin sahipleri arasında vergi değeri toplamına oranlanması ile bulunur. İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkul için asıl cepheyi teşkil eden yoldan dolayı düşen pay tam, diğer yollardan dolayı düşen paylar ise yarım olarak tahakkuk ettirilir.”
Denilmektedir.
Mahkemelerin verdiği kararlardan bir kısmında
-  Yolun halkın istifadesine sunulduğu tarihte mülk sahibi olan kişinin ödeme ile yükümlü olduğu
- Tüm mahallenin değil yalnızca parselin cephe aldığı ve yararlandığı yollardan dolayı tahakkuk yapılabileceği
- Katılma payı tutarlarının mükelleflere ayrıca tebliğ edileceği, ödeme emrine konu katılma payının tahakkuk safhasında düzenlenen ve yükümlüye tebliğ edilen herhangi bir belge yok ise ödeme emrinin iptal edileceği,
- Hesaplanan verginin bir ay süre ile ilan edileceği ayrıca ilgilisine tebliğ edilmesi ile tarhiyatının tamamlanacağı, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca istenilen yol harcamalarına katılma payının tarh ve tahakkuk ettirilmeden doğrudan ödeme emri ile takip edilemeyeceği belirtilmektedir.
Gelen tebligatın bu unsurları taşıyıp taşımadığının denetlenmesi için 30 gün içinde Vergi Mahkemesi’ne başvurabiliriz.