SES Şube Eş Başkanı Umut Özge Yılmaz, "Covid 19 Salgınında ASM Emekçilerinin Mağdur Olması Engellenmelidir"dedi. Yılmaz, " Covid-19 salgını bütün dünyayı kasıp kavururken ülkemizin de birinci gündem maddesi olmuştur. Ne yazık ki her gün binlerce hasta, şüpheli vaka, onlarca ölüm yaşanmaktadır. Böyle bir süreçte sağlık emekçileri canları pahasına salgınla mücadele etmektedirler Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri salgınla mücadelede çok önemli bir yer tutmaktadır. Buralardaki sağlık emekçileri bütün sorunlara rağmen canla başla çalışmaya devam etmektedir. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan emekçiler bu görevlerini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan performans baskısı altında ezilmekte diğer taraftan da hastalık nedeniyle çalışamadıkları günler ücretlerinden kesilerek adeta cezalandırılmaktadır. Aşağıda yer alan sorunlar ve çözümleri konusundaki talepler ivedilikle yerine getirilmelidir.
1) Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı 19831278 sayılı genelgesinde; “Performans kesintilerine yönelik yapılacak olan itirazlar ile düzeltme ve geri ödemelerde her ilde Valilik onayı ile Aile Hekimliği Uygulamasında Çalışan Personelin Performans İtirazlarını Değerlendirme Komisyonu oluşturulur. Komisyonun görevi aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının mezkur performans kesintilerine yapacakları itirazları, yürürlükteki mevzuat doğrultusunda değerlendirip karar almaktır” denilmektedir. Bilindiği gibi aile hekimlerinin ücretlerinin belirlenmesinde performans kriterlerinden olan aşı takibi, gebe takibi, bebek ve çocuk takibi kriteri pandemi nedeniyle kesintiye uğrayabilmektedir. Bu süreçte ASM alışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için bu kriterlerin 01.03.2020 tarihi itibari ile salgın süresince tam puan üzerinden gerçekleşmesi gerekmektedir.
2) ASM çalışanlarının ücreti aktif çalışılan gün üzerinden hesaplanmakta olup; izin, rapor gibi çalışmadığı günler ücretlerinden kesilmektedir. ASM çalışanlarının COVID-19 semptomları ya da hastalık tanısı alması durumunda ücretlerinde kesintiye gidilmemesi ve tavandan ödeme yapılması mağduriyet oluşmasını engelleyecektir. Aile Hekimliği Ödeme Ve Sözleşme Yönetmeliği Madde 16’da yer alan “Deprem, sel felaketi ve salgın gibi olağanüstü durumlarda valilikçe veya Bakanlıkça görevlendirilenlere, ödeme tam olarak yapılır. Aylık olarak yapılacak ödemeler aşağıda yer alan unsurlardan oluşur” maddesine istinaden ÖDEME TAM OLARAK yapılır maddesi içinde hak ediş ödemeleri yapılmalıdır. Eğer vekaletli bir çalışma yapılacak ise kesinti yapılmaksızın Madde 17'de yer alan “(6) Bakanlıkça onaylanan veya yapılan eğitimlerde görevlendirilen aile hekimlerine bir yılda en fazla otuz gün olmak kaydıyla ödeme tam olarak yapılır. Bu süre içerisinde pozisyona görevlendirilen geçici aile hekimine birinci fıkrada geçici aile hekimi için öngörülen ödemeler yapılır” maddesine benzer şekilde vekalet ile çalışma karşılığı olarak çalışmayan emekçiden kesinti yapılmaksızın, vekalet alan çalışana ek ödeme yapılarak yoğun çalışma konusunda sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı verilmelidir. 2. ve 3. Basamak çalışanları için tariflenen tavandan ek ödeme yoluyla ücret iyileştirilmesi uygulamasından ayrımsız şekilde tüm sağlık emekçileri yararlanmalı, emekliliğe yansıyan temel ücretlerde iyileştirmeye gidilmelidir.
3) Salgın döneminde en önemli ihtiyaç sağlık emekçilerinin sağlığının korunabilmesi için yeterli ve uygun nitelikli kişisel koruyucu ekipmandır. Bu ekipmanların tüm Aile Sağlığı Merkezi çalışanları için merkezi idare tarafından karşılanması hayatidir. Yine hizmet sunulan bu birimlerin uygun temizliği, dezenfeksiyonu idareler tarafından sağlanmalıdır."