KESK Şubeler Platformu Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Barış Akdemisyeni Yrd. Doç. Dr. Pelin Yalçınoğlu, Türkiye’de 20 Temmuz sonrası AKP’nin bir yandan kendi iktidarını tahkim ederken, bir yandan demokrasiye, hak ve özgürlüklere saldırı başlattığını öne sürerek, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin son durumunu paylaştı.
4 YILDIR BEKLİYOR
Eskişehir’de Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden ihraç edilen tüm akademisyenlerin mahkemeden berat ettikleri halde göreve iade edilmediklerini ifade eden Yalçınoğlu, Türkiye’de de durumun çok farklı olmadığını aktardı. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun 23 Ocak 2017 tarihinde 685 sayılı OHAL KHK’sı ile iki yıl içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin başvurularını değerlendirmek ve karar almakla yetkilendirildiğini ifade eden Yalçınoğlu, “Ancak komisyonun kurulmasının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen komisyonun önünde hala 18 bin 100 dosya karar bağlanmayı bekliyor” diye konuştu. Yalçınoğlu, “Haklarında soruşturma yürütülen, savcılıklar tarafından takipsizlik veya mahkemeler tarafından beraat kararı verilen kamu emekçilerinin görevlerine dönmeleri önünde herhangi bir engel bulunmamasına rağmen, başvuruların reddedilmesi komisyonun uluslar arası sözleşmeleri, anayasayı ve yasaları hiçe saydığını ve suç işlediğini göstermektedir” dedi.
HER YÜZ KARARIN 89’U RET
Komisyonun son açıklamasının 3 Temmuz 2020 tarihinde yapıldığın aktaran Yalçınoğlu, “Bu tarih itibariyle; OHAL kapsamında yayınlanan KHK ‘ler ile 125 bin 678’i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildiği, komisyona yapılan başvuru sayısının 126 bin 300 olduğu açıklanmıştır. Açıklamanın devamında 12 bin 200’ü kabul, 96 bini ret olmak üzere yaklaşık 4 yıldır alınan karar sayısının 108 bin 200 ve halen incelenmesi devam eden başvuru sayısının ise 18 bin 100 olduğu belirtilmiştir” ifadelerini kullandı. Komisyonun açıklamaları sonrasında ortaya çıkan tabloyu ise Yalçınoğlu, şöyle özetledi: “3 Temmuz 2020 tarihinde yapılan açıklamaya göre OHAL Komisyonu’na yapılan ihraç başvurularının yüzde 86’sı hakkında karar verilmiş, yüzde 14’ünün ise dosya incelemesi yaklaşık 4 yıldır devam etmektedir. İncelemesi tamamlanan yüzde 86’nın ise yüzde 10’u kabul, yüzde 76’sı reddedilmiştir. Bu kapsamda alınan her yüz kararın 89’u ret şeklindedir.”
“KATEGORİK RET”
OHAL Komisyonu’nun yerel yönetimler işkolunda örgütlü olan KESK’li ihraçlar hakkında neredeyse “kategorik ret” kararı aldığını öne süren Yalçınoğlu, bunun dışındaki iş kollarında da KESK’li dosyaların “kategorik olarak bekletildiğini” ifade etti. Barış Akademisyenleri gibi mahkemeler tarafından beraat almış hakkında soruşturma/kovuşturma açılmamış binlerce KESK’linin dosyaları hakkındaki kararların da bekletildiğini dile getiren Yalçınoğlu, “Bu sadece hukuki bir sorun değil, daha önemlisi, aileleri ve yakınlarıyla birlikte milyonlarca insanımızı etkileyen devasa bir toplumsal sorundur” şeklinde konuştu.
MÜCADELEYE DEVAM
Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Pelin Yalçınoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir. Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir. Bunlar gerçekleşinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”