Bir girişimci hata yapmamak için nelere dikkat etmeli?

Abone Ol

Ticaret yapmaktan keyif duyan ve bir kadın girişimci olarak hem kendi tecrübelerim hem de karşılaştığım girişimci çevremdeki başarılı kişilerin yaşadığı başarısızlık hikayelerinden yola çıkarak bugün sizlerle bir girişimci hata yapmamak için nerelere dikkat etmeli sorusunu dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle kazanç sağlayacağı ürün ya da hizmeti hangi değeri sunarak tüketiciye ulaştıracak, rakiplerine göre nasıl bir farklılık ortaya koyacak çok iyi belirlemeli. Rakiplerini çok iyi analiz edip ihtiyacı doğru okumalı. Sonra gerçekten mevcut bir ihtiyaç varsa ve bu ihtiyaç kar yaratıcı bir finansal yapı sunacaksa o zaman doğru ekibi oluşturmalı. İş yapış süreçlerinde ihtiyacı olacak yönetimsel sistemi kurgulamalı, buna göre tek başına işi yürütmesi gerekiyorsa kendi donanımlarını çok iyi analiz ederek eksikliklerini ya kendi tamamlamalı ya da eksiklerini tamamlayacak doğru bir ortak bulmalı veya iyi bir çalışan aramaya başlamalı.

Peki, ticarete başlarken bir yol haritası yapacaksak dikkat edilmesi gereken ana başlıklar nelerdir?

  1. Hobiyi işe çevirmek ve ticari kaygı işin içine girince severek yaptığın faaliyetten de uzaklaşarak bir de borca girmek.

Aman bu hataya düşmeyin. Bırakın hobiniz hobi olarak kalsın. Sevdiğiniz işi yapmak demek hobinizi işe çevir demek değil. Dikkat edin.

  1. Yanlış ortak ya da çalışan seçimi.

Profesyonel iş hayatında en iyi arkadaşınız, yakın akrabanız diye güvenilir olduğunu düşünüp kimseyle kesinlikle birlikte işe girmeyin. Öncelikle o kişinin yetkinliklerine bakın ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak mı emin olun. Eğer ihtiyaçlarınızı ilk aşamada karşılamıyorsa süreçte karşılamak için ne gibi bir emek, sermaye ve mesai ortaya koyması gerektiğini en başta konuşun. Sözleşmeli işlerde, anlaşmalı projelerde mutlaka bir avukata danışın.

  1. Evdeki hesabın çarşıya uymaması.

Yani yapılacak sermaye yatırımın sadece demirbaşlar üzerinden hesaplanması, diğer hesaplanılması gereken kalemlerin ön görülmemesi ve yıl sonunda zarar etmenin kaçınılmaz olması.

  1. Doğru bütçe planına göre pazarlama planının ve satış hedeflerinin belirlenmemiş olması ki en önemli kısımlardan biridir.

Çünkü pazarlama planı olmayan, doğru satış hedefleri bulunmayan bir firma rotasını kaybetmiş bir gemiden farksızdır. Her an karaya oturabilir ya da bir buz dağına çarpıp batabilir.

  1. Motivasyonsuzluk.

Kimse sizi sabah işe geldin mi diye kontrol etmeyecek. Siz kendinizin patronu olmalısınız ve en kötü personelinize davrandığınızdan daha çok kendinize disiplinli olmalısınız. Yoksa ipin ucu kaçar. Bunu yapacak motivasyonunuz var mı?

  1. Son olarak hazırlıklı olun kimse hesabınıza ay sonunda maaş yatırmayacak.

Tam tersine siz kasadan birilerine ödeme yapacaksınız. Bu sebeple doğru kâr marjı ile çalışabilmek için bir kurumda çalıştığınızdan birkaç misli daha çok çalışmaya hazır mısınız?

Tüm bunlar işin gerçekleri ticaret yapmanın, girişimci olmanın süslü dünyasında madalyonun öbür yüzü. Risk almak ve ön görüde bulunabilmek, zarar gördüğünüzde doğru pozisyonu alıp minimum zararla, hatta zarardan kâr elde etmeyi başararak küllerinizden yeniden doğmak sizi gerçek başarıya götürecek. Bu sebeple de ben her zaman diyorum ki girişimcilik bir kişisel dönüşüm yolculuğu.

Dönüşeceğiniz insanın vatana ve millete hayırlı olması temennisiyle…

Hayırlı İşler.