Gündem

Büyükerşen: Eskişehir'in çok kıymetli arazisi elden gidiyor

Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası ortaklığında gerçekleştirilen 3 gün sürecek olan Raylı Sistemler Kongre ve Sergisi bugün başladı.

Abone Ol

  Kongreye Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongrede konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleşti.

TCDD Ankara’da bir şirkete bağlandı

Kongrede konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, devlet demiryollarının özelleştirilme konusuna değinerek şu şekilde konuştu, “Bugün korkarım ki Eskişehir’de çok büyük bir yüzük taşı değerinde olan çok kıymetli bir araziyi gelir elde etmek için elden kaçırıyor olabiliriz, satılığa çıkarılıyor olabilir. Devlet demiryollarının o büyük gücünün potansiyeli çeşitli isimler altında bir türlü özelleştirilemedi ama parçalandı, bölündü ve nihayet Ankara’da kurulan bir şirkete bağlandı. Bugün karşılaştığımız durum budur. Halbuki çok büyük bir potansiyeli vardır.

Raylı sistemler için ARGE zorunludur

Kongrede konuşan Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu, “Makine Mühendisleri odası raylı sistemler mühendisliği ve alanındaki çalışmalara büyük önem vermektedir. Günümüzde sadece lise ve üniversite öğrenimi yetmemekte, hayat boyu öğrenme gerekli koşul haline gelmektedir. Buna göre raylı sistemlerle ilgili lise ve üniversite düzeyindeki okulların kendilerini çağa hızlıca uyarlamaları gerekmektedir. Pek çok mühendislik alanını birleştiren raylı sistemler sanayisi için ARGE zorunludur. Sektörün gelişmesi ARGE çalışmalarına verilen önemle birebir bağlantılıdır.” şeklinde konuştu.

Raylı sistemler ulaşımda kilit rol oynuyor

Kongrenin 100. Yılda dededen, babadan demiryolcu olan bir kentin içinde demiryolunu her anlamda bir hisseden bir kentte yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Elektrik Mühendisleri Oda Başkanı Ender Kahyacı, “Raylı sistemler çağımızın ulaşım sisteminde kilit bir rol oynuyor. Hem stratejik hem teknolojik olarak hızla ilerlediğimiz günümüzde bu kongrelerde sektörde en son gelişmeleri paylaşmak, geleceği tartışma fırsatı bulacağız.” dedi.

Eskişehir modern şehir içi raylı sisteme sahip

Raylı sistemler bir şehrin dokusunu ve sürdürülebilirliğini şekillendiren temel unsurlardır diyen İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Orkun Kılıç, “Eskişehir Türkiye’nin demiryolu alanının kalbinde yer alıyor. Burası trenlerin birbiriyle kesiştiği, farklı bölgelerine bağlandığı merkez konumunda. TÜLOMSAŞ gibi önemli bir kurumu da bünyesinde barındırıyor. Ayrıca sadece büyük illerde görebileceğiniz modern şehir içi raylı sistemine sahip. Bu raylı sistemi ise ileri görüşlülüğü ile Eskişehir’e kazandıran Sayın Yılmaz Büyükerşen’ bir kez daha teşekkür etmek isterim.” dedi.