Gündem

Büyükşehir’den yollarda çevre dostu yeni uygulama

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu yeni bir uygulama başlattı. Kırsal mahalle yollarının yapımında bitümlü emülsiyon yerine doğal, su bazlı reçine esaslı astar malzemesi kullanılarak hem tasarruf sağlandı hem de çevreyi koruyan önemli bir çalışmaya imza atıldı.

Abone Ol

 

Eskişehir’in havasını, suyunu ve toprağını korumak için her alanda çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi yeni, çevreci bir uygulama daha başlattı.

Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri 2023 yılı içinde toplamda 43 kilometrelik kırsal mahalle yollarının yapımında, bitümlü emülsiyon yerine reçine esaslı astar malzemesi uygulaması gerçekleştirdi. Uygulamanın hem çevre dostu hem de tasarruflu olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Geleneksel olarak kullanılan bitümlü bağlayıcılar (MC-30 - FM2B2), yüksek oranda petrokimyasal çözücü (kerosen)  içeren ve petrol kökenli hidrokarbonların bir karışımı olarak tanımlanır. İçeriğinde bulunan yanıcı ve uçucu çözücüler ile petrol ürünleri nedeniyle çevresel etkilerinin yanında uzun süre maruz kalındığında çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.  Bitümlü bağlayıcılara alternatif olarak kullanılan reçine esaslı astar, su bazlı nanoteknoloji üretimi, noniyonik yapıya sahip bir ürün olup, su bazlı olması ve içeriğindeki reçinelerin tamamen doğal olması sebebi ile çevre dostu bir üründür. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak 2023 yılı içine toplamda 43 kilometrelik kırsal mahalle yollarının yapımında, bitümlü emülsiyon yerine uyguladığımız reçine esaslı astar malzemesi ile geleneksel olarak kullanılan bitümlü bağlayıcılara kıyasla büyük oranda tasarruf sağlanmıştır. Tamamen çevre dostu reçine esaslı astar ürününün kullanımı ile fosil kaynak kullanımının azaltılması, tasarrufun arttırılması, karbon ayak izinin ve çevresel etkilerin azaltılması amaçlanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda özellikle tarım alanlarının yoğunlukta olduğu kırsal yollarımızda yapacağımız asfalt sati kaplama çalışmalarında geleneksel petrol kökenli hidrokarbonların bir karışımı olan astar malzemesi yerine doğal ve çevre dostu reçine esaslı astar malzemesi kullanımı arttırılarak devam edilmesi hedeflenmektedir.” dediler.