Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ genel Kurulu’nda şebeke suyuna yapılacak zam görüşüldü. Toplantıda AK Parti adına söz alan Hüseyin Çam, zammın rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Çam’ın açıklaması şöyle; “Grubumuz adına ESKİ Genel Müdürlüğü 2020 – 2024 Stratejik Plan Taslağı, Yatırım Programı ve 2020 Performans Programı, Yatırım Programı ile 2020 – 2022 yılları arasını kapsayan Bütçe Tasarısı üzerine görüş ve eleştirilerimizi belirtmek üzere söz almış bulunuyorum.
Bu kapsamda;
Hazırlanan stratejik plan taslağında, Performans ve Yatırım programlarında geleceğe yönelik amaç ve hedefler belirlenirken gerçekçi bir yaklaşım bulunmamakta ve kullanma suyu, kanalizasyon ve yağmur sularının toplanması ile ilgili yeterince yatırımın yapılamayacağı görülmektedir.
Yapılan planlamaların tamamında “muhtelif ilçe ve mahalleler” kavramı gibi muğlak ifadeler kullanıldığı ve bu ifadeden de hangi ilçelere hangi yatırımların yapılacağının belli olmadığı anlaşılmaktadır. Oysaki bizim merkezin dışında kalan ilçelerimizin tamamında içme suları, kanalizasyon ve yağmur sularının toplanması ile ilgili sorunlarımız var. İlçe belediyelerimizden yatırım programı ile ilgili talep ve öneri alınmamıştır.
İlçelerimiz kendi haline bırakılmış, özellikle yağmur sularının toplanmasına ilişkin hiçbir çalışma yok. Kanalizasyonu olmayan birçok yerleşim yerimiz var. Yapılmış olanların da arıtma tesisleri yok. Şu an Sarıcakaya ve Mihalgazi’de kanalizasyon hatları Sakarya nehrine akmaktadır. İnönü ilçesinde bulunan kanalizasyon hatları de sarı su aracılığıyla porsuk nehrine akıtılmaktadır. Diğer ilçelerde de buna benzer uygulamalar bulunmaktadır. Bu durum da insan ve çevre sağlığı yönünden ciddi tehlikeler oluşturmaktadır.Bizim meclis olarak İnsan sağlığı ve çevre konularında duyarlılık göstermemiz ve kurumlarımızın çalışmalarını buna göre şekillendirmemiz gerekiyor.
Bütçe konusuna geldiğimizde; bütçenin geneline baktığımızda yatırım bütçesi yerine mevcudu muhafazaya yönelik ve günü kurtarma çabası görülmektedir. ESKİ Genel Müdürlüğü gibi kar eden bir kurumun bu gün bütçe açığı verdiği anlaşılmaktadır. Bu durum da bütçenin geleceğe yönelik yatırım yerine şekli bir bütçe olmaktan ileri gidemeyeceğini göstermektedir.
Kurum bu haliyle bütün ümidini kullanma suyuna yapılacak zamma bağlamış durumda. Bu gün m3’ü 2,75 TL olan suyun fiyatı 4,40 TL’ye yükseltilmek istenmektedir. Her halde yapılan bu zam oranı tüm zamanların rekoru olacaktır. Tabi tüketici suyu 4,40 TL’ye değil, buna %8 KDV ve 0,39 TL ÇTV eklenince yeni fiyat 5,63 TL olacaktır. Şu anda yeniden değerleme oranı 16,97 TL iken kullanma suyuna %100’lere yaklaşan oranda zam yapılmaktadır. Bu durum insaf ölçüsüne uymamaktadır.
Bütçe açığı vermeye başlayan ESKİ Genel Müdürlüğünün Büyükşehir Belediyesine 2019 yılında aktardığı para yaklaşık 21 milyon lira. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu salonda personel maaşlarını kullandığımız kredi ile ödedik dediğini hatırlıyorum. Su fiyatına yapılacak zamla, döviz cinsinden borçlanarak borç stokunun artmasına neden olan Büyükşehir Belediyesine destek olunması mı amaçlanmaktadır.
Sadece Büyükşehir Belediyesinin değil bir de ESKİ Genel Müdürlüğünün faaliyetleri için yabancı para cinsinden yaptığı borçlanmalar var. Burada DOLAR ve EURO’nun artması ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ileri sürülerek yapılan su zammı masum gösterilmeye çalışılmasın. Çünkü bu durumun mağduru doğrudan Eskişehir halkı olacaktır.
Ben burada sözlerime son verirken şehrimizde görev yapan İçme ve Kullanma suyu, Kanalizasyon ve yağmur sularının toplanması ile ESKİ’nin görev alanına giren diğer alanlarda hizmeti olan Belediye Başkanlarımıza, özellikle Aydın ARAT ve Eskişehir’de altyapının mimarı olarak bilinen Selami VARDAR beye teşekkür ederim.”