Siyaset

CHP’den İl Başkanı Albayrak’a yanıt

CHP İl Başkanı Talat Yalaz ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kentsel dönüşüm konusunda belediyelere yönelik eleştirilerde bulunan AKP İl Başkanı Gürhan Albayrak’a cevap verdi.

Abone Ol

CHP İl Başkanı Talat Yalaz ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kentsel dönüşüm konusunda belediyelere yönelik eleştirilerde bulunan AKP İl Başkanı Gürhan Albayrak’a cevap verdi.

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın kentsel dönüşüm yapmamakla belediyelere yönelik eleştirilerine yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kanunlara göre kentsel dönüşüm yapma görevinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı. Kurt, “Belediye kanununun 73. Maddesine göre de büyükşehir belediyeleri bazı yerleri iyileştirme anlamında dönüşüme tabi tutabilir. İlçe belediyesinin bu konuda bir santim yetkisi yoktur. Eskişehir’de kentsel dönüşümün tek sorumlusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır.” şeklinde konuştu.

“TOKİ aidatları kaç lira olmuştur?”

Vadişehir ve Ihlamutkent’te yer alan TOKİ konularına ilişkin de konuşan Kurt, “O bölgelerdeki TOKİ konutları 2019’da kurası çekilen konutlardır. Bugün 2024, henüz teslim edilmemiştir, edileceği söylenmektedir ama ben şunu soruyorum sayın il başkanına oradaki apartman sakinlerinin ödemek zorunda oldukları aidat kaç lira olmuştur, bu apartmanın yöneticileri kimlerdir, bu yöneticilerin AK Parti ile uzaktan ve yakından bir ilişkisi var mıdır? 5 bin küsür lira aidat, 5 bin küsür lira taksit ödeyen asgari ücretli vatandaşın geriye kalan 7 bin lira ile nasıl geçineceğinin formülünü ne Mehmet Şimşek bilir ne Albayrak ne de Recep Tayyip Erdoğan bilir. Bu tamamen polemiktir. Bizim bunlarla uğraşacak zamanımız yoktur. Biz kendi gücümüz ölçüsünde, büyükşehir Gündoğdu’da, Odunpazarı Karapınar’da yapabildiği ölçüde başlamıştır. Bunlara inat yapacağız. Sonunda da onlar bize gelip birlikte yapalım demek zorunda kalacaklar.” dedi.

“TOKİ mağdurları ile gezelim”

Gürhan Albayrak’ın kendisini Vadişehir mahallesindeki TOKİ konutlarını ziyaret etme çağrısına ilişkin konuşan CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, “Biz Eskişehir’in her yerini her zaman zaten geziyoruz. Gürhan Albayrak’ın teklifine de olumlu bakıyorum. Beraber gezelim. Ancak TOKİ müteahhitleri ile değil TOKİ mağdurları ile gezelim. Sadece TOKİ konutlarını değil Dede Korkut Parkı'nı da gezelim, Ak camiyi de gezelim. Bunlar art niyetli açıklamalardır. TOKİ ile ilgili mağduriyetler her geçen gün daha da büyüyor. Parasını ödeyip evine kavuşamayanlar var. Evine kavuşmuş kişilerin de aidat problemi var. Bu konuda da çok şikâyet alıyoruz 5 bin lira gibi bir aidat talep edildiği söyleniyor. Sizlerin dahi kendilerine yakın kişilerden seçildiği söyleniyor. TOKİ ile ilgili yapılan bu açıklama bir çarpıtmadır. Ortaya çıkan mağduriyetler giderilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Art niyetli bir açıklama”

Yalaz sözlerine şu şekilde devam etti; “Sadece TOKİ konutlarını değil, Büyükşehir belediyemizin yaptığı Sazova parkını, Dede Korkut Parkı gibi yerleri de gezelim. Eskişehir'de kentsel dönüşüm yapılmadı demek art niyetli bir açıklamadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın da kentsel dönüşüm konusunda gerekli iradeyi ortaya koyması gerekiyor. Ayşe Ünlüce bu dönemde 5 bin konutu gibi dönüştürmek gibi bir hedefi vardır. Ayşe Ünlüce bu konuda da çalışmalarını devam ettirmektedir. Yapacak olmamızdan korkuyorlar ama yapacağız.”