CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Cumhurbaşkanı Kararı ile mısır ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin yüzde 5’e düşürülmesine sert tepki gösterdi. Süllü, “Mısırda gümrük vergisini dibe çeken AKP, çiftçiyi, tarımı ve üretimi bitirme uygulamalarına devam ediyor. Çiftçinin üretmemesi, yandaş ithalatçı ve tüccarların daha fazla para kazanması için her yolu deniyor. Bu karar, çiftçiye, üreticiye, köylüye değil, ithalat lobilerine hizmet etmektedir.” dedi.

AKP’den Çiftçiye Bir Darbe Daha

Bir kusurunuz yoksa telaşlanmaya gerek yok Bir kusurunuz yoksa telaşlanmaya gerek yok

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, TMO'nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) mısır alım fiyatını açıklamadan mısır ithalatının kapılarının açılmasına tepki gösterdi. Süllü, “Çiftçi can çekişirken, mısır ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisini yüzde 5’e düşüren Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayımlandı. 31 Aralık 2024’e kadar 1 milyon ton mısır ithal edilecek. ‘Yeter ki sen üret’ dedikleri çiftçinin alın terine ihanet edildi. Ürününü TMO’ların önünde bekleten mısır üreticisinin hali ne olacak?” diye sordu.

“İthalat Lobilerine Hizmet Ediliyor”

Süllü, kararın yerli üreticiyi değil, ithalat lobilerini desteklediğini belirterek, “Bu karar, çiftçiye, üreticiye, köylüye değil, ithalat lobilerine hizmet etmektedir. Mısır üreticileri kara kara düşünüyor, ellerindeki ürünlerini maliyetin altında satma endişesi yaşıyor. Eskişehirli mısır üreticileri geceden beri bize ulaşıp tepkilerini dile getiriyorlar. Şimdiden mısır alım fiyatlarında düşüş oldu” diye konuştu.

“Yerli Üretim Tüketimi Karşılamıyor İtirafı”

Ticaret Bakanlığı’nın, yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı gerekçesiyle gümrük vergisinin düşürüldüğünü savunduğunu hatırlatan Süllü, “Bir zamanlar tarım ülkesi olan Türkiye, artık yerli tüketimi karşılayamaz duruma düşürüldü. Peki, bu süreçte Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı ne yapıyordu? Yerli üretimin tüketimi karşılamamasının sorumlusu siyasi iktidar, Tarım Bakanlığı değil midir? Yerli üreticiyi değil de yabancı çiftçiyi, ithalat lobilerini desteklemenizdeki amacınız nedir?” diye sordu.

“Paramız Olsa Da İthal Edecek Yiyecek Bulamayacağız”

Süllü, bu politikaların Türkiye'yi büyük bir gıda krizine sürüklediğini ifade ederek, “Üretimden koparılan çiftçi sayısı her geçen yıl artıyor. Yerli üreticiyi korumak, üretimin devamını sağlamak için acilen bir planlama yapılması ve çiftçinin desteklenmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” dedi.