Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü’nün, Çukurhisar mahallesi sakinlerinin ÇİMSA Çimento Fabrikası’ndan salınan toz, duman, gaz vb. atıklar nedeniyle yaşadıkları sorunlarla ilgili yazılı soru önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıt verildi. Önergeye verilen yanıtı değerlendiren Süllü, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, çimento fabrikasında düzenli olarak denetimlerin yapıldığını söylüyor. Denetimler yapılıyorsa ve çevre mevzuatı açısından herhangi bir aykırılık yoksa mahalle sakinlerinin şikayetçi olduğu, evlerin ve mahallenin toz ve duman altında kalmasının kaynağı nedir?” diyerek tepki gösterdi.

ÇUKURHİSAR ÇİMSA’DA DENETİM SONUCUNU NEDEN AÇIKLANMIYOR?

Önergeye verilen yanıtta, ülke genelinde 2021 yılından bugüne kadar 2.193 denetimin gerçekleştirildiği, denetimler sonucunda 109 tesise idari yaptırım uygulandığı, 12 tesisin faaliyetinin ise durdurulduğu bilgisi yer alıyor. Çukurhisar ÇİMSA Çimento Fabrikası’na yönelik ise 2021 yılından itibaren 26 kez çevre denetimi yapıldığı belirtilirken bu denetimler sonucunda herhangi bir idari yaptırım uygulanıp, uygulanmadığı konusunda bilgi verilmemiş. Fabrika bünyesindeki 89 adet emisyon kaynağının, 87 adedinde hava kirliliği kontrol ekipmanı olarak torba filtre ve 2 adedinde elektrostatik çöktürücü (ESP) filtre kullanıldığı belirtilmiş.

TOZ VE DUMAN ÇİLESİNİN KAYNAĞI İÇİN GECE DENETİMİ YAPILMALIDIR

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, “Yanıtta belirtildiği gibi, Bakanlıkça ve Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce düzenli denetimler yapılıyorsa ve denetim sonucunda çevre mevzuatına aykırı bir bulgu tespit edilemiyorsa Çukurhisarlı vatandaşlarımızın toz ve duman çilesinin kaynağı çimento fabrikası değilse neresidir? Toz ve duman salımı yapan bacalar değil de filtre kullanılan bacaların emisyonları mı izlenmektedir?” diye sordu. Her ne kadar denetimler yapılıyor, bacaların emisyonları izleniyor denilse de mahallelinin şikâyetinin bugün dahi devam ettiğini ifade eden Süllü, “Bakanlıkça veya Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce özellikle geceleri sıkı denetimler yapılmalı ve 89 adet emisyon kaynağının tamamında gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı mutlaka kontrol edilmelidir” dedi. Mahalle sakinlerine de çağrı yapan Sülllü, “Kaynağı ne olursa olsun hava kirliliğinin yaşandığı günlerde mutlaka gerekli yerlere yazılı şikâyet başvurusunda bulunun. Bizler de konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

Gerçek sorunlardan uzak ve polemik yaratmaya yönelik Gerçek sorunlardan uzak ve polemik yaratmaya yönelik