Eskişehir’e deprem bölgesinden gelen vatandaşların barına bilmeleri için koordine eksikliğinin yaşandığını belirterek, “Yüreklerimizi dağlayan deprem felaketinin can kayıpları hepimizi derinden sarstı. Kurtarılabilen her can için kucaklaşıp, gözyaşı döküyoruz. Ülkece tek ses tek yürek olarak bir sınav daha veriyoruz. Ancak aynı hassasiyet ve kararlılığı deprem öncesine dönük hazırlıklar açısından gösterdiğimizi söylemek zor.

Afet anında müdahalede elbette önemlidir, daha da önemlisi ise öngörüde bulunabilmektir. Yüzlerce yıl önce bu topraklarda yerleşik hayata geçen atalarımız evlerini ovaya değil, kayalık ya da dağlık alanlara yapmışlar.

Ya bugün?

Ne yazık ki bugün, deprem kuşakları üzerinde, altı fay hatları ile örülü şehirlerimizdeki sapasağlam duran binalarla olduğu gibi çökmüş yapıların yan yana olmasının ne anlama geldiğini değerlendirebilmek için uzman olmaya gerek yok. Gerçek bütün çıplaklığı ile kendisini gösteriyor.

Çöken aslında binalar değil, kuralsızlık ve denetimsizlik...

Gün elbet siyaset günü değil. Ancak Marmara, İzmir, Düzce depremleri ders olmadı, gelin bu ders olsun.

Ne yazıktır ki 6 Şubat gününden itibaren Hatay’dan, Gaziantep’ten, Kahramanmaraş’tan, Malatya’dan, Adıyaman’dan, Adana’dan, depremin vurduğu bütün yerleşimlerden gelen görüntüler, ülkemizde afet yönetimi konusunun da tekrar gözden geçirilme zorunluluğunu üzücü bir şekilde ortaya koymuştur. Yaşadığımız acı tecrübeler afetle mücadelenin topyekûn ve çok boyutlu olması gerektiğini göstermektedir. Eşgüdüm sağlanması gereken kurumların afetlerle ilgili yetki ve sorumluluklarının hiç vakit kaybetmeden biran önce yeniden tanımlanması gerekmektedir.

Ayrıca önemle vurgulamak isterim ki deprem bölgesinden ilimize gelip yakınlarının yanında veya kendi imkânlarıyla konaklayanların bulundukları ilçenin kaymakamlığına gidip depremzede kaydı yaptırmaları gerekmektedir. İlimiz yurt veya misafirhanelerinde konaklama talebi bulunan depremzedelerimiz ise Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü'ne giderek başvuru yapmaları yeterlidir. Büyükşehir Belediyemizin Otogarda Kurduğu Danışma Masalarında da depremzedelerimize yardımcı olunmaktadır.

Bir başka önemli konuda şudur ki Eskişehirli duyarlı hemşehrilerimiz depremzedelerimize evlerini açıyorlar, sosyal medya aracılığı ile oluşturulan platformlarda şehrimize kendi imkânları ile gelen depremzedelerimize ulaşarak boş olan evlerini tahsis ediyor veya geçici süre yanlarına alarak barınmalarını sağlıyorlar. Bunun yanında ev eşyası bağışında bulunmak isteyen gönüllülerimiz bizleri arayıp yardım talep ediyorlar.  Ancak bu noktada Emlakçılar Odamıza ve Nakliyeciler Derneğimize Valiliğimiz, Belediyelerimiz ve ilgili Kurumlarımız ile işbirliği yapmaları konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Bu koordinasyon sağlanırsa yapılan yardımlar daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşacaktır.

Deprem bölgesine ulaştırılacak olan yardımların toplanmasına ve gönderilmesine katkıda bulunan Belediyelerimize, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, duyarlı hemşerilerimize, herkese teşekkür ediyoruz…

Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, acılı ailelere, milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum.”