Devasa bütçesi ve personel sayısı ile birçok bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın pek çok ilde yüzlerce camiyi imamsız bıraktığı ortaya çıktı. Sadece Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki 57 caminin 28’inde imam bulunmazken, duruma isyan eden köy muhtarları CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e, “Köylerimize ya imam atanmıyor ya da gelen imam kısa sürede gidiyor. Köylerimizin çoğunda imam yok. Cuma namazına, cenazeye yevmiye ile kendi paramızla imam çağırıyoruz. Ramazan ayında asgari ücret ödeyerek emekli imamları çağırıyoruz. Tutarı hane başına bölüp, köy halkı kendimiz ödemeyi yapıyoruz. 10 yıldır imamı olmayan camilerimiz var” dediler. Diyanet İşleri yönetimini eleştiren CHP’li Çakırözer ise, “Bir kurum düşünün ki 130 milyarları aşan bütçesi, 140 binleri aşan personeli var! Böyle devasa bütçeye ve personel sayısına rağmen köylerde imam bulunmamasına itiraz ediyoruz! 6 bakanlıktan büyük bütçeniz olacak ama köylerde vatandaş kendi parasıyla imam getirecek! Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hesapsız, kitapsız harcamalarının ve yanlış personel yönetiminin hesabı sorulmalı” dedi.

DEV BÜTÇESİ VAR AMA CAMİLERDE İMAM YOK!

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulurken, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi geçen yıl olduğu gibi 6 Bakanlığın bütçesini geride bıraktı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçen yıla göre yüzde 41 artışla 130 milyar liralık bütçe ayrıldı.  Kurumun devasa bütçesine rağmen Anadolu’nun birçok ilinde ve ilçesinde köy camilerinde imam olmadığı ortaya çıktı.

SEYİTGAZİ’DE CAMİLERİN YARISINDA İMAM YOK

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde Seyitgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Çakır ve muhtarlarla bir araya geldi. İlçelerindeki sıkıntıları aktaran muhtarların özellikle camilerde imam bulunmamasından şikayetçi olmaları dikkat çekti. Muhtarlar, ilçedeki 51 mahallede toplam 57 caminin 28’inde imam bulunmadığını vurgulayarak ihtiyacın karşılanmasını talep etti. Muhtarlar şu mesajları verdi:

Münir Yiğit (Bardakçı Köyü Muhtarı): “6 aydır imamımız yok. Cenazelerde, mevlitlerde, Cuma namazlarında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Dışarıdan imam getiriyoruz. Namazı kıldırıp tekrar geri gönderiyoruz, o da çok sıkıntı oluyor. Köyümüze imam verilmesini istiyoruz.”

“EMEKLİ İMAMLARA ASGARİ ÜCRET ÖDÜYORUZ”

Tepebaşı muhtarları bir araya geldi Tepebaşı muhtarları bir araya geldi

Soner İlik (Karacalık Muhtarı): “10 yıldır Karacalık Mahallemizde imam yok. Diyanetten sürekli talepte bulunuyoruz. Ama bir türlü atama yapılmıyor.”

Ali Duran (Örencik Muhtarı): “1 yıldır imamımız yok. Namazı kılıp cenazemizi kaldıramıyoruz. Köyümüzde vatandaşlarımız imam istiyor.”

İlçe sakinleri ise, “Geçen Ramazan ayında bizim köyde emekli imam tuttuk. 40 hane var köyde. Asgari ücretten hane başına imama para ödedik. İki Ramazandır bu şekilde. Genelde köylerde sıkıntı böyle” diye durumu anlattı.

“CUMA NAMAZINA YEVMİYEYLE İMAM GELİYOR”

Muhtarların namaz kıldırmak için vekil imam arayışına girdiklerini söyleyen Seyitgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Çakır da şöyle devam etti:

“Seyitgazi bölgemizde 51 mahallede 57 cami var. Bunların 28’inde imam yok. Cuma günleri kenardan, köşeden imam buluyorlar. Vekil imam buluyorlar, emekli imam buluyorlar o şekilde Cuma namazı kıldırıyorlar.  Cenazelerde de aynı. Dışarıdan imam getiriyorlar. Genellikle emekli imamları çağırıyoruz. Cuma namazına yevmiye ile geliyor imam. Sorun şuradan kaynaklanıyor: İmamların imamlık görevini beğenmeyip merkeze yani ilçelere ya da ile memur oluşundan kaynaklanıyor. İmamlar memur olduktan sonra bırakıp gidiyorlar, camiler boş kalıyor. Ya kurum içerisindeki yer değişikliklerinin durdurulması gerekiyor ya da boş kalan yerlere imam atanması gerekiyor.”

“BU SORUMSUZLUĞUN HESABI VERİLSİN”

CHP’li Çakırözer Diyanet İşleri Başkanlığı’nın milyarlarca liralık bütçesine rağmen camilerde yaşanan imam sıkıntısına tepki gösterdi.Diyanetin devasa bütçesine rağmen köylerin imamsız kalışının hesabının sorulmasının gerektiğini belirten Çakırözer, şunları söyledi:

“Seyitgazi’nin 51 mahallesinden 28’inde imam bulunmadığını öğrendik. Aslında kadrosu var, diyanetin göndermesi lazım ama gelen imamlar durmuyor, yerine de diyanet imam göndermiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’de en fazla kadroyu bulunduran, bütçeden en fazla ödeneği alan kurum. Bizim Diyanetin bütçeden ödenek almasına itirazımız yok! Ama köylerde imam bulunmamasına itirazımız var. Vatandaşa tasarruf yapın denilirken, milyarlarca liranın hesapsızca harcanmasına itirazımız var!Bir kurum düşünün ki 130 milyarları aşan bütçesi, 140 binleri aşan personeli var! Ama devasa bütçeye, personel sayısına rağmen Seyitgazi’de, Türkiye’nin dört bir yanında köylerde, mahallelerde, ihtiyaç olan yerlerde imam olmayacak! Cemaat kendi arasında para toplayarak cenaze namazı kıldırmak için, Cuma namazı kıldırmak için imam getirecek! Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu devasa bütçe nereye harcanıyor!Bunun hesabı verilmelidir! Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu kadar bütçesi sorumsuzca kullanması, bu kadar kadroyu hesapsızca kullanması kabul edilemez.”