Gündem

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun!

 Eskişehir’de Cumhuriyet’in 100.Yılı nedeniyle halk yürüyüşü düzenlendi.

Abone Ol

Vilayet meydanında başlayan yürüyüş Tepebaşı Belediyesi’nin  İsmet İnönü-1 Bulvarı’nda açılışını yaptığı 100. Yıl anıtına kadar sürdü. Binlerce Eskişehirli Cumhuriyet coşkusu yaşarken Ata’sına da büyük sevgisini gösterdi. Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği Adına

Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şube Başkanı Cihan Taşar, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi, Türk Milletinin en büyük bayramı Cumhuriyet Bayramımız ve bu büyük bayramın 100. Yılı kutlu olsun. Cumhuriyet kenti Eskişehir’in çok değerli halkı! Cumhuriyetimizin 100. Yılını büyük bir coşku ile kutluyoruz.

29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet aynı zamanda yeni kurulan devletimizin de ilanıydı. 100 yıl önce bugün aslında, bütün dünyaya Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunu duyurduk.

Cumhuriyet, emperyalizme diz çöktürülerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz önderliğinde kurulmuştur. Yanmış yıkılmış bir ülkeden tam bağımsız, çağdaş, laik Cumhuriyeti 29 Ekim 1923’de kurarak dünyaya örnek, gıpta ile bakılan Türkiye Cumhuriyeti Devleti yaratılmıştır.

 Değerli Eskişehirliler!

Cumhuriyet, 29 Ekim 1923’de Ankara’da TBMM tarafından ilan edilmiştir.Fakat Atatürk’ün zihninde Cumhuriyet çok önceden doğmuştu. Atatürk’ün, Cumhuriyet fikrini Erzurum Kongresi öncesi, Mazhar Müfit Kansu’ya yazdırdığı notlarda görürüz, 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’nin millet egemenliğine bağlı olduğunu ilanında ve 1921 Anayasasında 1. Madde ‘’Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.’’ibaresinde görürüz.

‘’Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.’’ Diyen Büyük Önder, Türk Milletine en uygun olan yönetimin Cumhuriyet olduğunu tespit etmiştir.

Ulusumuzun kurtuluş ve kuruluş süreci Türkiye Cumhuriyeti devrimi ile sonuçlanmış ve bütün mazlum ülkelere örnek olmuştur. Türk ulusal Kurtuluş Savaşı emperyalizmin yenilebileceğini göstermiştir.

Türkiye Cumhuriyetinin 1.Cumhurbaşkanı, Büyük Devlet Adamı  Mustafa Kemal Atatürk’e Cumhuriyet nedir diye sorduklarında, Cumhuriyet’e değişik tanımlamalar yapıyor. Bakın neler diyor,

‘’Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.’’

‘’Cumhuriyet fazilettir.’’

‘’Cumhuriyet insan olmaktır.’’

Yani Cumhuriyet ve devlet kavramına çok önemli görevler yüklüyor ve Cumhuriyetin önemini vurguluyor.

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk Cumhuriyetidir. Laik Cumhuriyettir. Çağdaş Cumhuriyettir. Nitelikleri ile özgün bir Cumhuriyettir, başka Cumhuriyetlere benzemez.

Türkiye Cumhuriyeti 100 yıllık varoluş sürecinde, çok ağır saldırılara uğradı. Büyük hasar aldı fakat Cumhuriyetin yetiştirdiği temel kadrolar bu yaraları hep kapatmayı başardı.Cumhuriyetimiz yine tehlike altında ve hedeftedir.Türkiye Cumhuriyeti kuruluş ayarlarına elbette dönecektir ve yeniden Atatürk Cumhuriyeti olacaktır.Cumhuriyetimizin 100.Yılında söz veriyoruz. Laik, Çağdaş Cumhuriyeti koruyacağız.Türkiye Cumhuriyetinin kurucu niteliklerine kavuşmasını sağlayacağız.

Değerli Eskişehirliler, Cumhuriyetimizin 100.yılında tekrar ifade ediyoruz ki Cumhuriyet kazanacak, Atatürk kazanacak, büyük Türk Milleti kazanacak. Türkiye Cumhuriyetinin dimdik ayakta olduğunu haykıracağız. Büyük Atatürk’ün söylediği gibi, ” Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”.

Yaşasın cumhuriyet! yaşasın cumhuriyetimizin 100. yılı!”