Siyaset

Eğitimde 34'üncü sıradayız

Abone Ol

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, “Ülkemizin Dünya Öğrenme Yoksulluğu Sıralamasındaki Yeri”ni Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kabukcuoğlu, “Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye 36 ülke arasında ki sıralamada Meksika ve Şili’den sonra 34. sıradadır” dedi.

Kabukcuoğlu verdiği soru önergesinde, öğrenme yoksulluğunun basit bir metni okuyamamak ve/veya okuduğunu anlayamamak olarak tanımlandığını, okuma becerisini kazandıramayan eğitim sistemlerinin matematik, fen bilimleri ve beşerî bilimler gibi diğer alanlarda da öğrenmeye yardımcı olamayacağı belirtti.

On yaşına kadar veya en geç ilkokulun sonuna kadar temel düzeyde okuma becerisi edinememiş çocukların öğrenme yoksulu olarak nitelendirildiğini, bu çocukların daha sonraki okul süreçlerinde ve iş yaşamlarında çeşitli zorluklar yaşayacağının tahmin edildiğini ifade eden Kabukcuoğlu “Bireylerin öğrenme yoksulluğu çekmemesi için ilkokul eğitimi çok önemlidir” dedi.

Dünya Bankası’nın 2019 yılında öğrenme yoksulluğu hakkında yılında yayınladığı “Ending Learning Poverty: What will it take“ adlı raporunda Türkiye’nin 100 ülke arasında %21.7’lik öğrenme yoksulluğu oranı ile 45 inci sırada yer aldığını belirten Kabukcuoğlu’nun,  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması için sorduğu sorular ise şöyle: “

  1. Bakanlığınız 100 ülke ve OECD ülkeleri arasındaki öğrenme yoksulluğu sıralamasında Ülkemizin durumunu nasıl değerlendirmektedir?
  2. Ülkemizin %21.7 olan öğrenme yoksulluğu oranının nedenleri ve bu yoksulluğun en aza indirilmesi, bu yoksulluğu engellemek için yapılması gerekenlerin belirlenmesi üzerine bakanlığınız bugüne kadar hangi çalışmaları yürütmüş ve yürütmektedir?
  3. Covid-19 Pandemisi nedeniyle okullardaki yüz yüze eğitime ara verilmesiyle birlikte ülkemizdeki öğrenme yoksulluğunun arttığını düşünüyor musunuz?
  4. Dünya Bankası tarafından hazırlanan raporda her 5 çocuğumuzdan birinin öğrenme yoksulluğu çektiği ortadayken, bakanlığınızın eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanıp sağlanamadığı konusundaki düşünceleri nelerdir?”