Bunu da ödemem. Neden ödeyeyim. Son karar 17 Aralık’ta verildi. Yargıtay abone bunu ödememeli dedi.
Hukuk Genel Kurulu ödenmeyeceği yönünde karar vermişti zaten. Fakat dağıtım şirketleri o kadar ısrarcı ki karar düzeltme yoluna dahi gittiler. Burada da Yargıtay tüketici lehine karar verdi. Tüketiciyi sömürmeye devam etmek için gidebilecekleri herhangi bir yer kalmadı şu an. Silifke’de tüketici hakem heyetine başvuran bir abone ile başlayan süreç sonuca ulaştı.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararında “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığı” belirtilmişti.
Kararda ayrıca, “kayıp- kaçak bedelini tüketiciden tahsil etmenin, parasını her koşul altında tahsil eden davacı kurumun çağın teknik gelişimine ayak uydurarak kendi alt ve üst teknik altyapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi; elektriği hırsızlamak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde bulunmasına da engel olacağı, Abonelerin de kayıp kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun denetlenebilmesi için hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesinin, şeffaf hukuk devletinin vazgeçilmez unsuru olduğu” görüşü yer almaktaydı.
Kayıp-kaçak bedelini geri alma ve bundan sonra da ödememe hakkımız olduğu kesinleşti. Peki bundan sonra ne yapacağız? Geri alacağımız meblağı bilmiyoruz. Öncelikle bunu dağıtım şirketine yazılı olarak sormamız ve aynı yazıda iadesini de istememiz gerekiyor. Ardından tüketici hakem heyetine başvuracağız. Karar tüketici kanununa dayanmıyor. Gerekçe olarak düzenli ödeyenden çalınan bedelin tahsil edilemeyeceği gösterilmiş. Bu nedenle ticarethaneler içinde dava açılabileceği görüşündeyim. Tüketici içinde zor olacak olan kısım bedeli öğrenme kısmı. 10 yıllık bedeli öğrendikten sonra izlenecek hukuki yol açık.
Bundan sonra ödeme yapmamak içinde tedbir talepli olarak dava açmak gerekiyor. Haklıyız ama bu hakkı almak dahi zorlu bir süreç. Kanuni düzenleme yapılsa hakkını aramayı bilen ve süreci bilmeyen tüketici arasındaki fark ortadan kalkar. Yapılan haksız tahsilin kanunla önüne geçilmiş olur. Şu an için tüketici hakem heyetleri, mahkemeler tek çıkar yol.
Her şeye rağmen tüketici hakları olumu yönde gelişiyor.
Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER
www.tukdes.org bilgi@tukdes.org