Gençlik merkezleri gönüllü eğitmenlerini arıyor Gençlik merkezleri gönüllü eğitmenlerini arıyor

ESGİAD Yönetim Kurulu ile Bor Platformu Üyeleri esgazete'yi ziyaret etti. Platform Esgazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yıldırım ile Yazı İşleri Müdürü Şenay Yıldırım ile görüştü. 
Eskişehir Bor Platformu’nu kurduk
Ziyarette konuşan Eskişehir’de borlu ürün üreten fabrika var mı sorusu üzerine yola çıktıklarını dile getiren ESGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Eskişehir Bor Platformu Sözcüsü Umut Rallas, “Bu noktada gençler olarak elimizi bor taşının altına koymalıyız ve bu noktada yola çıktık. Bor platformundaki arkadaşlarla bıkmadan usanmadan sürekli toplantılar görüşmeler yaparak 21 Mart 2023 tarihinde ilk basın lansmanımızı gerçekleştirdik. Sanayi akademi ve kamuoyu üçgenin Eskişehir bor platformu kolaylaştırıcı platform kamuoyunda yanlış bilinenleri doğrularıyla değiştirmek, sanayide katma değerli ürünleri borla üretmek üzere akademik çalışmaları sanayi ile buluşturmak gibi çalışmaların yapılacağı bir platform.” dedi. 
Paydaşlarımızla ilişkilerimizi güçlendirdik
 Rallas, “Geçen 10 aylık süreçte paydaşlarımızla olan ilişkilerimizi temellendirdik. Şu an Sanayi Odası, Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret Borsası, Kadın Girişimciler Kurulumuz ve bütün meslek odalarımız makine mühendislerinden jeoloji mühendisler odasına kadar hepsi bizim paydaşımız. Akademi tarafında da üç üniversitemizi de paydaş olarak platformumuza dahil ettik. Burada rektörlük düzeyindeki görüşmelerle birlikte akademisyen hocalarımızla ve öğrenci arkadaşlarımızı da platforma dahil etmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
Kayseri bize örnek oldu
Kayseri ilinin kendilerine örnek olduğunu ifade eden Rallas, “ETİ Maden eski genel müdürü Serkan beyle görüşmemizde kendisinin vermiş olduğu Kayseri de bize bu noktada örnek oldu. Kayseri’de mesela bordan zırh üreten bir fabrika var, Kayseri ileri malzemeler A.Ş diye. Bu fabrika 8,10 ortak ile kuruluyor. Bu ortakların içinde Sanayi Odası Başkanı, fabrika sahipleri ve Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor. Bu fabrika 2018’de ilk kuruluyor, bir yıl boyunca ARGE süreci devam ediyor. 2019’da üretime başlıyor. 2025’e kadar siparişleri dolu durumda. Bor karbür Eskişehir’de çıkmıyor ancak Balıkesir’de üretilen bor karbür Eskişehir’den geçiyor oradan da kayseriyle gidip son ürün olabiliyor. Bu işler Kayseri, Antep, bursa gibi hakikaten lobisi olan şehirlerde birlik olununca yapılabilen şehirler. Neden biz de bunu Eskişehir’de yapmayalım. Daha önce yaşadığımız yatırım kayıplarını borda yaşamak istemiyoruz bunun için de çıktığımız yol uzun bir yol biliyoruz.” dedi.
Bor danışma masaları kurmak istiyoruz
Temelinde bilim olan çalışmalar yaptıklarını söyleyen Rallas, bundan sonraki süreçte yapacakları projeler hakkında bilgi verdi. Rallas, “Bor danışma masaları kurmak istiyoruz, şehrin belli bölgelerine. Burada kamuoyunda yanlış bilinenleri insanlara dokunarak anlatmak istiyoruz. Hocalarımız, öğrenci arkadaşlarımız, sektör temsilcileri olacak. Akabinde bor fikir yarışması düzenleyeceğiz hem bitirme hem yüksek lisans öğrencilerine yönelik. Buradan çıkacak fikirlere de o projenin ürünleşmesi yönünde olacak. Bir bor kuluçka projemiz var. Bir üniversitemizle yakın temas halindeyiz. Kısa bir süre içerisinde protokolü imzalayacağız gibi gözüküyor. Bu fikir yarışmasında çıkacak fikirlerin şirketleşmesini sağlayacağız, sonrasında da bir bor zirvesini Eskişehir’de düzenleyip hem ulusal hem uluslararası temsilcilerden Eskişehir’e gelip borla ilgili güncel gelişmelerin aktarıldığı hem de sanayicilere yönelik yuvarlak masa toplantıları yapılacak. Bor her yerde kullanılabiliyor, farklı farklı avantajları var ve bunu katma değere nasıl çeviririz tarafında cidden bir akademi desteği gerekiyor. Biz de o aradaki köprü olma niyetindeyiz.” ifadelerini kullandı. 
Savunma sanayinin en önemli maddesi
Borun özelliklerine de değinen Rallas, en önemli iki özelliğinin ısıya mukavemet ve darbeye mukavemet olduğunu dile getirdi. Rallas, “Özellikle darbeye mukavemet kısmı savunma sanayinde kullanılan en önemli tarafı. Bir diğer özelliği de temizleyeceği özelliği. Dezenfektan, temizleyici yapılması da bu sebepten. Yurt dışında da bu şekilde kullanılıyor. Yakıtta yakıt katkısı olarak kullanılıyor. Motor yağında bor kullanımını mutlaka duymuşsunuzdur. Çünkü ısıya dayanımı olduğu için motor yağının daha yüksek sıcaklıklara dayanmasını sağlayan bir katkı elemanı. Borun kullanılmadığı alan neredeyse yok diyebiliriz. Fakat borun alternatifi yine borsuz ürün. Bu nedenle teknolojiyi geliştirmek, bu teknoloji içerisine de boru mutlaka dahil etmek gerekiyor. Biz o yüzden Eskişehir olarak işin teknolojisini geliştiren tarafta olmak istiyoruz. Bu uzun bir yol, 5,10 yıllık süreçlerden oluşuyor.” dedi.