36. Anadolu Odaları Platform toplantısı 6 Temmuz tarihinde Eskişehir SMMM Odası dönem başkanlığı ve ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda nispi temsil, sürekli mesleki geliştirme eğitimleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulamasında son durum değerlendirilmesi, meslek mensuplarınca KDV iade raporu düzenleme yetkisinde gelinen nokta, yaşanan mesleki sorunlar ve platformunun çalışmaları değerlendirildi.
Toplantıya; Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TÜRMOB Genel Başkanı Masis Yontan, Genel Sekreteri Yahya Arıkan, Yönetim Kurulu Üyeleri Masum Türker, Ertuğrul Erdem, Denetleme Kurulu Üyesi Nevzat Akkaya, Disiplin kurulu Üyesi Mehmet Doğan, Anadolu Odaları Platform Dönem Başkanı ve Eskişehir SMMM Oda Başkanı Neşet Ertoy, Ankara SMMM Oda Başkanı Ali Şahin, Aksaray SMMM Oda Başkanı Abdurrahman Özkan, Bilecik SMMM Oda Başkanı Ertuğrul Açıkgöz, Çankırı SMMM Oda Başkanı Hüseyin Yakar, Erzincan SMMM Oda Başkanı Zeki Polat, Karaman SMMM Oda Başkanı Arif Toktaş, Kayseri SMMM Oda Başkanı Ali Yedikaya, Kırıkkale SMMM Oda Başkanı Ferman Aldemir, Kırşehir SMMM Oda Başkanı Özgür Albayrak, Konya SMMM Oda Başkanı Abdil Erdal, Nevşehir SMMM Oda Başkanı Şerafettin Arslan, Niğde SMMM Oda Başkanı Hikmet Bekil, Sivas SMMM Oda Başkanı Özcan Binay, Yozgat SMMM Oda Başkanı Hacı Ahmet Bulut ayrıca konuk oda başkanı olarak İstanbul SMMM Oda Başkanı Yücel Akdemir, Aydın SMMM Oda Başkanı Rıza Yörüyen, Bodrum SMMM Oda Başkanı Barış Erdoğan, Bursa SMMM Oda Başkanı Doğan Yılmaz, Kütahya SMMM Oda Başkanı Halil Hamzaoğlu, Sakarya SMMM Oda Başkanı Ertuğrul Kocacık, Van SMMM Oda Başkanı İbrahim Şahin katıldı.
Toplantı içerisinde gündemle ilgili Oda Başkanları değerlendirmelerde bulundular.
Oda başkanımız Neşet Ertoy konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
"36.sına ev sahipliği yapmış olduğumuz Anadolu Odaları Platform toplantımıza hoş geldiniz. Hepinizi odamız kurulları ve Eskişehirli meslektaşlarım adına saygıyla selamlıyor, sizleri ilimizde ağırlamaktan büyük bir gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.
13 Haziran 1989 tarihinde yasalaşarak yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasamızın yayınlanmasının üzerinden 30 yıl geçmiştir.
30 yılın sonunda 113 bin meslek mensubu, 20 bin stajyeri ve 85 odası ile TURMOB çatısı altında örgütlenen mesleğimiz, sunmuş olduğu hizmetler ile ülkemizin iktisadi ve ticari hayatının vazgeçilmez bir parçası, iş dünyası ve devlet kurumlarının bir nev’i çözüm ortağı haline gelmiştir.
30 yıldır ülkemiz ve işletmelerimizin üreten ve sağlam bir yapıya kavuşturulması için, çalışan, kayıt tutan, danışmanlık ve denetim yapan meslek örgütümüz, ülkemizdeki yaşanan en küçük sorunu en fazla hisseden bir örgüttür.
Ülkemizde kalkınmasında, üretimden ziyade tüketime dayalı bir büyüme modelin benimsenmesi, ekonomide kırılgan yapının artmasına, finansal yapının zayıflamasına ve dış kaynaklara olan bağımlılığımızın artmasına neden olmaktadır.
Çok sık aralıklarla seçim yapılması ve seçim ekonomisinin uygulanması, iç ve dış piyasalarda, güveni azaltmakta, endişeleri artırmakta ve bunun sonucunda da, uzun vadeli yapısal düzenlemeler yerine, günlük politikalar ile çözüm üretilmeye çalışılması geleceği daha kaygılı hale getirmektedir.
Her 3-5 yılda bir yaşanan ekonomik krizler, hazinenin gelir gider dengesini bozmakta ve elinde vergi gelirlerini artırmaktan başka çaresi olmayan hazine; dengeyi sağlamak için dolaylı vergileri artırmak ve çok sık mali aflara başvurmak zorunda kalmaktadır.
3 yıllık dönem içerisinde 3 defa mali af çıkarılmış ve ödemeleri hala devam etmesine rağmen, yeni bir mali af tasarısının söylentileri gündeme gelmeye başlamıştır bile. Bu tür mali aflar ekonomiye katkı sunmadığı gibi, hem meslek mensuplarımızın iş yükünü artırmakta hem de iş düzenine zarar vermektedir.
Mesleğimizin sorunları var, meslektaşlarımızın sorunları var, müşterilerimizin sorunları var, ülkemizin sorunları var ve olmaya da devam edecek bu platformların oluşturulma amacı da, yerelde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin görüşülerek genele iletilmesidir.
Ülkemiz için, Hukukun üstünlüğünü benimseyen, güçler ayırımını ve yargının bağımsızlığını sağlayan, kamu kesimi hesaplarını şeffaf hale getiren yapısal bir reforma acil ihtiyaç vardır. Ve bu modelin taviz vermeden uygulanması ve aynı zamanda halkımıza, ayrıştırmadan, birleştirici bir dil halkımıza anlatılması gerekir.
Özellikle son yıllarda yöneticilerimizin, sürekli ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı eylem ve söylemleri, halkımız arasında iç huzuru bozmakla kalmamış, bizim mesleğimize bile yansımıştır.
Güya demokratik olacağı gerekçesi ile 2008 yılında meslek yasamızda yapılan bir değişiklik ile odaların ve birliğin seçimlerinde ile NİSPİ TEMSİL sistemi getirilmiştir.
Bu sistem meslek mensuplarımız arasında ayrışmaya neden olmuş, 150-200 üyesi olan odalarımızda bile, 4-5’li listeler yarışmaya başlamış ve yapılan seçimlerin üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen, hala görev dağılımı yapamayan odalarımız var.
Bu sistem sayesinde, aynı toplantı masasında bulunmasına rağmen birbirinin yüzüne bakmak istemeyen yöneticileri, ayrı listeleri desteklediği için birbiri ile konuşmayan ve karşılaşmamak için yollarını değiştiren meslek mensuplarını gördük.
Bizim mesleğimizin en önemli sorunlarından birisi haksız rekabettir, haksız rekabet, meslek mensuplarının birbirleri ile olan diyaloğun sağlanması ile ortadan kaldırılabilir, ayrıştırılarak, bir birine küstürülerek değil. Bu nedenle nispi temsil sisteminin tekrar gözden geçirilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Ülkemizde de mesleğimizde de sorunlar vardır ve var olmaya devam edecektir, fakat biz millet olarak zoru severiz ve sorunların üstesinden, bir birimize saygı göstererek, kimseyi ötekileştirmeden, özgür bir ortamda, barış içinde, birliktelik ruhu ile çalışarak gelebiliriz. Yeter ki bir birimize inanalım ve güvenelim. "