Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapıların 1 Ocak 2010 itibariyle satışı yapılamayacak. EKB ile ilgili yıl boyu devletin çağrıları oldu. Enerji Kimlik Belgesinin yasal bir zorunluluk olarak tüm yapılar için alınması gerekiyor.
Belgeyle ilgili tanınan sürede son viraja gelindi. Belgesi olmayan 9 milyondan fazla bina var. Tüm bu binaların yılsonuna kadar belgeleri alınmak zorunda. Belgesi olmayan binaların 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemeyecek.
Enerji Kimlik Belgesi de yetkilendirilmiş firmalar tarafından veriliyor. Yani eğer binanıza EKB almak istiyorsanız, bu alanda yetkilendirilmiş bir firma ile görüşmeniz gerekiyor.
Firmalar, binanın enerji tüketim durumunu analiz ederek, belge sürecini gerçekleştiriyorlar. Ancak her bir belge alım süreci kendine has şekilde işliyor. Çünkü her bir binanın kriterleri ayrı olduğundan belgenin alınma sürecinden fiyatına kadar birçok unsur binadan binaya değişiyor. Sehatek firması EKB konusunda yetkilendirilmiş bir firmadır. Binaların sorunsuz ve hızlı bir şekilde belgelendirilmesi sürecinde profesyonel hizmetlerle yer alıyor.
Enerji Kimlik Belgesi Nerden Nasıl Alınır?
Enerji Kimlik Belgesi bakanlık onaylı, yetkili firmalardan alınabiliyor. Belge yasal zorunluluğu olan bir belge olduğundan belli standartlarda hazırlanması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi alımı için oldukça az zaman kaldı.
Bina sahipleri kısa sürede bulundukları yerden belge talebinde bulunabiliyor. Yasalara uygun belge hazırlama konusunda uzman firma Sehatek kısa sürede Bakanlık onaylı EKB alma olanağı sağlıyor.
Enerji Kimlik Belgesi başvurusu ve diğer tüm detaylar konusunda Sehatek bina sahiplerine yardımcı oluyor. Binanızın belgesi yoksa bir an önce başvuru yapmalısınız. Çünkü yılsonuna kadar belge almayan binalar alım, satım ve kiralama konusunda sıkıntı yaşatacak. Sıkıntı yaşamamak açısından hemen başvurularınızı yapmanız gerekiyor.
Enerji Kimlik Belgesi Almak İçin Hangi Evraklar Gerekli?
Enerji Kimlik Belgesi almak için verilen süre daralıyor. Bina sahipleri EKB başvurusu nasıl yapılır, hangi belgelerle yapılır merak ediyor. Enerji Kimlik Belgesi almak için binanın Mimari Proje, Isı Yalıtım Raporu, Mekanik Proje, Elektrik Projesi ve Yapı Ruhsatı evraklarının hazır olması gerekiyor.
Binanın enerjisi sınıfının belirlenmesi için bina hakkında detaylı bilgi verilmesi şart. Bu evraklar binanın enerji performansının değerlendirilmesine olanak tanıyor. Binaların enerji sınıfı A-G arasında belirleniyor.
A sınıfı en verimli enerji kullanımını gösterirken G sınıfı en düşük verimliliği ifade ediyor. Mevcut binalarda enerji sınıfı seviyesinde bir koşul bulunmuyor. Ancak yeni binalarda enerji sınıfı en düşük C olmak zorunda. Eski ve yeni binalarda enerji sınıfı seviye koşulu farklı. Binanızın enerji seviyesini Sehatek müşteri destek hizmetlerinden yararlanarak öğrenebilirsiniz.
Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
Enerji Kimlik Belgesi alınmazsa belgesi olmayan binanın resmi hiçbir işlemi yapılamaz. Yani bina kiralanamaz, satılamaz. Ayrıca Enerji Verimliliği Kanununda belge alınmaması durumda uygulanacak idari yaptırımlar da ifade edilir.
Enerji performansı denetlemesi yapılmayan binalar, yanlış ya da eksik bilgi verilen binalara kanun gereği idari para cezası da uygulanacaktır. Enerji Kimlik Belgesi alınmazsa ne olur sorusunun süre azaldıkça herkesin aklına geliyor. Aslında belgesiz firmaları bekleyen birçok yaptırım bulunuyor. Süre bittikten sonra sıkı denetlemeler geleceği de tahmin ediliyor.
Enerji Kimlik Belgesi almak yasal bir zorunluluktur. Yapıların tüm diğer denetlemeleriyle birlikte enerji performans denetlemeleri de mevzuata uygun şekilde yapılmalıdır. Hızlı, güvenilir ve kolay şekildeEnerji Kimlik Belgesi almak istiyorsanız, Sehatek dijital çözümleriyle tanışmalısınız. İnternet üzerinden birkaç kolay adımda yasalara uygun Enerji belgenizi kısa sürede alabilirsiniz.