TSYD ‘Hayırlı olsun’ dedi TSYD ‘Hayırlı olsun’ dedi

Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ersin Karakoç mali müşavirlerin iş yükü hafifletilmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Karakoç, “Mali Müşavirler ve Vergi mükelleflerin gündeminde enflasyon düzeltmesi uygulamalarının yansımaları devam etmektedir. 31.12.2023 tarihi itibari ile bilançolara enflasyon düzeltmesi uygulanmış ve bu işlemler için mali müşavirler olağanüstü çaba sarf etmiştir. 2004 yılından bu yana bilanço kalemleri mevzuatlarda belirtildiği üzere rayiç değerlerine mali müşavirlerin aylarca yaptığı hesaplamalar sonucunda getirilmiştir.

ENFLASYON VERGİSİ İŞLETMELERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR

2023 yıl sonu itibariyle yapılan düzeltmelerde doğan gelir doğurucu matrah farkları vergilendirilmemiştir. Fakat 2024 yılından itibaren yapılacak hesaplamalarda enflasyon düzeltmesi neticesinde olumlu fark doğması halinde vergiye tabi tutulacaktır. Enflasyon düzeltmesi uygulanması halinde işletmeler son ödeme tarihi 17 Ağustos olan geçici vergi ödemelerinde olumsuz etkilerini hissedecektir.Bu durum vergi mükelleflerine ilave vergi yükü olarak yansıyacaktır. Böylelikle enflasyonun etkilerinden arınmaya çalışan işletmeler açısından enflasyon vergisi söz konu olacaktır. İşletmelerin finansal yapılarını düzeltme, kredi, mal tedarikinde borçlanmalar gibi yabancı kaynaklar bulmada zorlandığı bir dönemde ayrıca enflasyon düzeltmesinden dolayı vergi doğması ticari yaşamı daha da olumsuz etkileyecektir. Enflasyon düzeltmesinden kaynaklı vergi alınmamalıdır.

ENFLASYON DÜZELTMESİ TEKNİK BİR ÇALIŞMA İLE YOĞUN MESAİ GEREKTİRMEKTEDİR

Enflasyon düzeltmesinin sağlıklı bir şekildeyapılabilmesi için bilanço kalemlerindeki tüm hesap işlemlerinin, mutabakatlarının tamamlanması gerekmektedir. 17 Ağustos tarihine kadar Ocak-Haziran dönemine ait bilançonun enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerekmektedir. Şu an Haziran ayına ait beyan ve bildirimlerin kayıtları ve işlemleri vergi mükelleflerinden gelen verilere göre tamamlanmaya çalışılmaktadır. Haziran dönemine ait KDV açısından son beyan tarihi 28 Temmuz mesai bitimidir. 28 Temmuzdan 17 Ağustosa kadar 20 gün içinde işletmelerin bilançolarının oluşturulması ve bu bilançolara enflasyon düzeltmesi uygulanması istenmektedir. İşletmelerin cari hesap mutabakatlarını da tamamlaması gereken bu dönem zaman açısından tüm işlemlerin tamamlanmasını mümkün kılmamaktadır. İşletmelerin ve mali müşavirlerin üçer aylık dönemlerde tüm kayıt ve işlemleri, mutabakatları tamamlamak zorunda bırakılması iş dünyasını da muhasebe meslek camiasını da zaman açısından zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle enflasyon düzeltmesi yıllık uygulanmalıdır.

SERMAYENİN GÜÇLENMESİ, ENFLASYONUN DÜŞMESİ HALİNDE İLAVE İŞ YÜKLERİ SÖZ KONUSU OLACAKTIR

Enflasyon düzeltmesinin olumsuz etkilerinden korunmak için işletmeler mali müşavirlerin sunduğu raporlamalara göre sermaye artışına gidebilmektedir. Sermaye yapısı ileride güçlenecek işletmeler açısından ilk altı aylık hesap döneminde enflasyonun vergisini ödemek zorunda olabilir fakat sermaye artışının gerçekleştiği tarih itibariyle de yapılacak endekslemelerde enflasyon matrah farkı eksiye dönebilecektir. Ayrıca enflasyon oranlarının hesap dönemi sürecinde düşmeye başlaması ile de enflasyon matrah farkları eksiye dönebilecektir. Geçici vergi dönemlerinde gerçekleşen enflasyon verilerine göre sermayesi güçlü olmayan işletmelerde yapılan düzeltmeler ile vergi yükü doğacağı öngörülmektedir. Fakat işletme dönem içinde sermaye artışı yaptığında, enflasyon oranlarında düşüş olduğunda geçici vergi döneminde ödenen enflasyon vergisini mükelleflerin iade isteme hakkı doğabilecektir. Böylelikle de hem mali müşavirlere ve vergi idarelerine ilave bir iş yükü daha gelecektir.

MALİ MÜŞAVİRLERİN ÜLKE EKONOMİSİNE VERİMLİ KATKILARI İÇİN MEVZUAT KARMAŞASI ORTADAN KALDIRILMALIDIR

Mali müşavirlerin çalışmaları yalnızca kayıtları işleyen, beyanları veren bir meslek olarak faaliyetlerini yürütmemektedir. Mali müşavirlerin en önemli fonksiyonu danışmanlık yapan, verileri analiz eden, yorumlayan, işletmelere yol gösteren, ticaretin temel fonksiyonlarının doğru işlemesini sağlayan ve böylelikle gerek devlet ve tüm faydalanıcıların doğru verilere ulaşmasına sağlayan önemli bir konuma sahiptir. Mali müşavirlerin en önemli sermayesi mesleki bilgi ve tecrübeleri ile sağlıklı çalışma zamanıdır. Mali müşavirlere sürekli yeni bir iş yüklenmesi ile başarıyla sürdürülebilecek ekonomi politikalarına önemli katkılarından faydalanması mümkün olamayacaktır.

TİCARİ YAŞAMDAKİ DÖNÜŞÜMLERE UYGUN VERGİ MÜKELLEFLERİNE KOLAYLIK SAĞLAYAN VERGİ REFORMLARI ELZEMDİR

Mali müşavirler, iş dünyası vergi mevzuatlarının sadeleşmesini beklerken son dönemlerde artan mevzuat yükleri ile zamanla yarışan bir iş ortamıyla karşı karşıya kalınmıştır. Mali Müşavirlerin gerek devlet gelirleri gerek se işletmelerin ticari faaliyetlerinin yasalara uyumlu bir şekilde yürütülmesi için azim ve emekleri ile önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Fakat vergi mükelleflerine her geçen gün daha da yüklenen yükümlülükler ilemali müşavirlerin normal mesai saatlerinde sağlıklı bir şekilde işlerin yürütümü imkansız hal almaktadır. Vergi yasalarındaki karmaşık yapının sadeleşmesi ile uygulamaların birlikteliği amacında olan, ticari yaşamdaki dönüşümlere uygun olarak vergi mükelleflerine kolaylık sağlayan vergi reformları yapılması elzem olmuştur.

İvedilikle yasal düzenleme yapılarak enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak uygulanması sağlanmalıdır. Ticari yaşamda enflasyonun etkilerinin halen hissedildiği bir ortamda yeni bir vergi yükü ile enflasyonun düşmesi beklentilerinin olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmelidir. Mali müşavirlerin tecrübeleri ile ekonomiye sunacağı katkılar için mevzuat karmaşası son bulmalıdır.”