Bozlu Holding’in işletmesi Eskişehir’de bulunan Epsilon’da örgütlenen Nakliyat İş Sendikası üyesi iki işçinin işten çıkarılmasının ardından fabrika çalışanları eylem yaptı. Fabrikada çalışanların yüzde 50’sinin sendikalı olduğunu ifade eden işçiler, çalışma arkadaşların işe geri alınmasını ve işveren ile müzakere sürecinin yeniden başlamasını istiyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Eskişehir'e geliyor İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Eskişehir'e geliyor

Sürece ilişkin bilgi veren Nakliyat İş Eskişehir Şube Başkanı Ali Özçelik, sendikal örgütlenmeden haberdar olan işveren vekilleri ve yöneticilerinin üyelerine sendika üyeliğinden ayrılmaları ile ilgili baskı ve tehditler yaptığını, bazı üyelerden e-devlet şifreleri T.C. kimlik numaraları zorla alınarak sendikadan istifa etmeye zorlandıklarını aktardı. 2 üyelerinin ise tazminatsız bir şekilde keyfi sebeplerle işten atıldığını anlatan Başkan Özçelik, “Sendika üyeliği Anayasal Haktır Anayasanın 51. Maddesi ile güvence altına alınmıştır. Ayrıca sendikaya üye olmayı engellemenin ya da baskıyla istifa ettirmenin TCK 118. Maddesine göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde konuştu.

Nakliyat İş Sendikası’nın işlenen bu suçlarla ilgili gerekli yasal başvuruları yapacağını kaydeden Özçelik, “Sendikamız Bozlu Holding ve Epsilon NDT Yönetimi ile İletişim kurmaya çalışmış holding yönetimi sendikal haklara saygılı olduğunu beyan etmiş ancak görüşmelerden kaçmıştır. İşveren bakanlıktan gelen çoğunluk tespitimize itiraz etmiştir. Bu keyfi bir itirazdır bu itiraz işverenin sendikal haklara saygılı olmadığının açık kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.

Epsilon işvereninin yaptığı yetki itirazının; yetki davalarının yıllara varan sürelerde sonuçlanmamasından dolayı sendika ve toplu iş sözleşmesi hakkına yapılan bir itiraz olduğuna dikkat çeken Ali Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Epsilon NDT Şirketi Fransız İnveho Ufo Firması için ihaleli olarak Vagon şasesi üretimi yapmaktadır. WFTU (Dünya Sendikalar Federasyonu) üyesi olan sendikamız uluslararası anlamda da bu şirketle ve oradaki kardeş sendikalarımızla bağlantıya geçmiştir. Bozlu Holding ve Epsilon NDT Endüstriyel Şirketini sendikal haklara saygılı olmaya atılan işçilerin tekrar işe almaya yetki itirazını geri çekmeye ve sendikamızla müzakerelere başlamaya çağırıyoruz. Sendikamız önümüzdeki günlerde atılan sendika üyelerimizin işe geri alınmaması ve işverenin sendikal haklara saygı göstermemesi durumunda Başta Bozlu holding genel merkezi olmak üzere tüm alanlarda eylemler gerçekleştirecektir.”