Gündem

Erkek işi – kadın İş algısı ortadan kaldırılmalı

Abone Ol

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Kadın Mühendisler Çalışma Grubu basın açıklaması yaptı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Kadın Mühendisleri Komisyonu’nun açıklaması şöyle:

“Günümüzde 8 Mart’lar kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması, karar mekanizmalarında yer alması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin, yaşamın her alanındaki kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bir kez dile getirildiği gündür.Bu günü önemli kılacak olan, sadece bu günde kadınları anmak, gazetelerde, radyolarda, televizyonlarda sürekli bu günü vurgulamak değildir.

Ülkemizde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı; aile içinde başlayarak, toplumun her alanında var olmaya devam etmektedir. Tarihsel, kültürel ve dinsel bir takım gerekçeler üretilerek kadınlar eğitimden, iş hayatından ve toplum yaşantısından uzaklaştırılmaktadır.Ülkemizde nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız; yaşamın her alanında varken; Karar alma organlarında, istihdamda, eğitimde, politikada aynı oranda temsil edilememektedir.

Kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar sistematik bir şekilde artmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve istismarın artmasında kadına yönelik politikalarda sistemli bir geriye gidişin etkisi büyüktür. Kadına yönelik şiddet haberlerinde medyada eril dil kullanılmakta, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılarak, kadının sosyal yaşamda yer alması kısıtlanmaktadır.

Eğitim müfredatı ile toplumsal cinsiyet rollerindeki eşitsizlikler pekiştirilmekte, dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılmakta, kesintisiz zorunlu eğitim süresi kısaltılmaktadır.

Kamusal alanların kadınlar için güvenilir hale getirilmesi sağlanacağı yerde kamu hizmetleri toplumsal cinsiyet ayırımına yol açacak şekilde verilmekte; kadına karşı işlenen suçun ve suçlunun tartışılacağı yerde kadının şiddete uğramasına bulunduğu yer, zaman ve giyiniş biçimleri mazeret olarak kullanılmaktadır.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği problemi; ekonomik ve toplumsal hayatın eşitlik ilkesi kapsamında düzenlenmesiyle mümkündür. Kadınları toplumsal hayat dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmelidir.

Laik eğitim sistemi her türlü toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kaldırılması için bir zorunluluktur. Yine 12 yıl kesintisiz zorunlu eğitim, kız çocuklarının birey olmasını sağlayacak önemli bir olgudur.

Kadını sadece ailenin bir parçası gören politik, kültürel anlayış değiştirilerek, kadının eşit ve özgür birey olduğu kabul edilmelidir.

TMMOB  İnşaat  Mühendisleri  Odası  Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonu olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzü kutluyor; kadın mühendisler olarak mesleğimizin ve sektörümüzün ‘erkek egemen’ ve ‘erkek işi – kadın İş’  algısını ortadan kaldırıp, Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarından ödün vermeden, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, şiddettin ve istismarın önlendiği, barışın sağlandığı bir Türkiye ve dünya istediğimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.”