. Esnaf bir aldığı ürünü ertesi gün aynı fiyattan yerine koyamadığını söylerken, “3 bin 600 liralık faturamız bile 10 bin liralara çıktı. TÜİK kimi kandırıyor, gerçek enflasyon yüzde 300, 400” dedi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise gerçekleştirdiği ziyaretlerde yaptığı değerlendirmelerde, “ Eskişehir’de de, Erzincan’da da, Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşın tek gündemi, tek derdi hayat pahalılığı, zamlar, enflasyon. Tüm bunların tek sorumlusu ise ülke kaynaklarını bir avuç rantiyeciye, beşli çeteye aktaranlar. Kaynaklar çiftçiye, emekliye, esnafa aktarılsa böyle olmaz” dedi.
ERZİNCAN’DA CHP’Lİ VEKİLLERE DERT YANDILAR
Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in de aralarında bulunduğu Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle 51 ilde sahaya indi. İllerde, ilçelerde ziyaretlerde bulunan milletvekillerine esnaf, emekli, emekçi, çiftçi ekonomideki kötü gidişattan dert yandı, sıkıntı, talep ve önerilerin aktardı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in Erzincan’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde ise, esnaf ve vatandaşlar TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını şikayet etti.
“YAŞADIĞIMIZ ENFLASYON YÜZDE 300’LERDE”
TÜİK’in açıkladığı yüzde 73,50 puanlık enflasyon rakamının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Erzincanlı esnaf ve vatandaşlar, “İşçe çarşıda, pazarda, markette fiyatlar ortada. Biz artık aldığımız bir ürünü, ertesi gün aynı fiyatta alamıyoruz. Faturalar her ay katlanıyor. Gerçek enflasyon yüzde 300, yüzde 400” dedi.
Erzincanlı kahveci, fırıncı, lokantacı, ziraat odası ile koyun ve damızlık sığır yetiştiricileri birliği temsilcileri CHP’li Çakırözer ve Şeker’e şöyle dert yandı:
Kahveci: “Eskiden iki senede, üç senede bir zam isterdik. Şimdi 5 ay içinde 2 defa zam yaptık ama yetmiyor, 3’üncü zammı istiyoruz. Çay 1 lira 25 kuruştu. 1,5 lira yaptık, sonra 2 lira oldu. Ama karşılamıyor. Şimdi 2,5 lira istiyoruz. Bir yıl önce 485 lira olan 50 kiloluk şeker çuvalı 1500 lira. Artık çuvalla şeker alamıyoruz, dilediğimiz gibi çay alamıyoruz.”
“HER ZAMDA MÜŞTERİMİZ YÜZDE 20 AZALIYOR”
Fırıncı: “Eskiden 50 kuruş, 50 kuruş ekmeğe zam yapılırdı. Şimdi zamlar 1 lira 1 lira yapılıyor. Maliyetler artınca ekmeğin 4 lira olmasını istedik. Her zamda yüzde 20 müşteri azalıyor.”
Çarşı esnafı: “Elektrik faturaları, kiralar aldı başını gitti. Herkes kara kara düşünüyor. Artık her fatura 2, 3katı geliyor. Dükkanlarımızda spotları söndürmemize rağmen elektrik faturalarında bir azalma olmuyor. TÜİK yüzde 70 enflasyon rakamı veriyor ama gerçek enflasyon işte burada. Yaşadığımız enflasyon yüzde 300, yüzde 400.”
Lokantacı: “Bir aldığımız ürün bir dahakine aynı fiyattan alamıyor, yerine koyamıyoruz. Eskiden lokantaya yemek yemeye gelen insanlar hesabı ödemek için birbirleriyle yarışırdı. Artık kimse buna yeltenmiyor.”
“ÇİFTÇİ BORÇ İÇİNDE, TALEPLERİMİZİ DİNLEYEN YOK”
Ziraat Odası üyeleri: “Erzincan’da şeker fabrikası özelleşti. Artık çiftçiyi üretime teşvik etmiyor. Çayırlı ve Tercan bölgelerinde 60 bin ton üretim olurdu, şimdi bu üretim 6 bin tona düştü. Girdi maliyetlerimiz yüzde 300, 400 zamlandı. Sadece sulama maliyetimiz yüzde 40 arttı. Çiftçi fahiş girdi maliyetlerine rağmen ekmeye devam ediyor ama ürün para etmiyor. Mesela kuru fasulye. Çiftçiden 12, 13 liraya alıyorlar, aynı ürün marketlerde 30 liralara kadar çıkıyor. Aynı şekilde buğdayı bizden 2,5 liraya alıyor ama yurtdışından buğday getirip ona 7 lira veriyor. Bu parayı bize ver, bizi destekle diyoruz. Maalesef kimse dinlemiyor. Çifti borç içinde. Borçlarını kapatmak için traktörünü satıyor. Ekim zamanı daha fazla borçlanıp traktör almak zorunda kalıyor.”
Koyun Yetiştiricileri Birliği üyeleri: “Yem fiyatları öyle arttı ki. Artık bir koyunu yetiştirebilmek için başka bir koyunu feda etmemiz gerekiyor. Yani masrafları düşününce bir koyun, bir koyunu yiyor. Sadece arpanın tonu 8 bin, 9 bin liralara çıktı. Artık almak mümkün değil.”
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri: “Borçlarımız, faizleri katlanarak artıyor. 15 bin lira faiz olur mu? Ziraat Bankası kredilerin faizlerini neden silmiyor. Kaç kere söyledik, bakacağız diyorlar ama sonuç yok! Borçlarımızın faizlerinin silinmesi talebimize kulak tıkıyorlar. Bir kilo yonca 5 lira. Böyle bir şey yok.”
Milletvekilleri gerçekleştirdiği ziyaretlerde partilerinin iktidar politikalarını anlatırken, Çakırözer ve Şeker, “Ülke kaynaklarını çiftçiye, esnafa, emekliye vermek yerine bir avuç rantiyeciye verdikleri için böyle. Eğer ülke kaynakları çiftçiden, emekliden, emekçiden yana ayrılsa böyle olmaz. Bu pahalılık, bu kötü yönetim olmaz. İlk sandıkta bu kötü gidişata hep birlikte dur diyeceğiz. Çiftçi, emekli, emekçi, esnaf halkın iktidarını hep birlikte kuracağız” dedi.