Gündem

ESKİ'nin özrü kabahatinden büyük

Abone Ol

ESKİ’den yapılan su zammı açıklamasına AK Parti Eskişehir İl Başkanlığı’ndan yanıt geldi. ESKİ’nin özrü kabahatinden büyük denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kurum olan Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ), kullanma suyuna yapılan fahiş zam sebebiyle, yapılan eleştirilere cevap vermiş ve yapılan açıklamalar “özrü kabahatinden büyük” noktaya gelmiştir.

Örneğin Kalabak Suyuna yapılan zam konusu:

ESKİ’nin açıklamasında, Kalabak Suyuna gelen zam %43 oranında deniliyor. ESKİ’nin yönetimi tarafından, 05 Temmuz 2018 tarihinde Kalabak Suyu’na zam yapılarak, 2,75 TL’den 3,5 TL’ye çıkarılmıştır. 02 Temmuz 2019 tarihinde de 3,5 TL olan Kalabak Suyu 5 TL’ye çıkarılmıştır. Dolayısıyla geçen yıl Temmuz ayı itibariyle, bir yıl içinde, Kalabak Suyu’na yapılan zam %82 oranındadır. Ayrıca sadece 2019 yılı içinde yapılan zammın %43 oranında olması, küçümsenecek bir oran değildir. Onlar %43 oranındaki zammı az bulabilirler. Ancak, Eskişehir nüfusunun çoğunluğu orta ve alt düzey gelir grubundadır. Bununla birlikte Eskişehir, bir öğrenci kentidir ve öğrencilerin kısıtlı imkânlarla geçinmek durumunda oldukları göz önüne alınırsa, bu zamlar en çok onları etkilemektedir.

Diğer taraftan, musluklardan akan şebeke suyunun, içilebilir ve güvenle kullanılabilir olduğu konusunda, uzun yıllardan beri süregelen bir belirsizlik vardır. Her ne kadar, yönetmeliğe uygun denilse de vatandaşlarımıza, tadı sert rengi bulanık olan şebeke suyunu, dar gelirli vatandaşlarımızın dışında kimse içmiyor. Zam sonrası yapılan anketler de dahi şehrin hemen hemen tamamına yakınının şebeke suyunu içmediklerini beyan ettikleri görülmektedir.

ESKİ’nin açıklamasında, isale hatlar yenilendi deniliyor. Şimdi soruyoruz: Eskişehir’in merkez mahalleleri olan Akarbaşı, Vişnelik, Kırmızıtoprak, Arifiye, Deliklitaş, İstiklal ve benzeri gibi mahallelerde, kullanılan şebeke suyunu taşıyan isale hatları, ne zaman yenilenmiştir? Eğer yenilendiyse, neden halâ bulanık, tortulu ve partiküllü su akmaktadır?

ESKİ’nin son on yılda yaptık dediği 1 milyar TL yatırım, toplam bütçesinin yaklaşık %25-30’u kadardır. Bunu da maharet olarak ortaya koyması, yetersizliğin ve acziyetin rakamsal ifadesidir. Olması gereken, bütçesinin en az %50’si kadar yatırım yapmasıdır. Burada şunu da sormak isteriz: ESKİ, şebeke sularının vatandaşa ulaşması sırasında oluşan kayıplar için ne gibi önlemler almıştır? Bu kayıpların giderilmesi için, ne kadar yatırım yapılmıştır? Bugün itibariyle, vatandaşın su faturasına yansıyan, kayıp oranı ne kadardır?

Diğer taraftan, ESKİ’nin açıkladığı su tarifesindeki 4,40 TL rakamı da yanıltıcıdır. Zira, son yapılan zam ile birlikte, vatandaşın su faturasına yansıyacak olan rakam 5,15 TL’dir. Ayrıca, tarifenin altına konulan not ile yeni tip sayaç kullanmayanlara %10 ilave edilecektir denilmektedir. Bunu dikkate aldığımızda ise, gerçek zam oranı %70 olmaktadır. 

Artık bu yanıltıcı açıklamalara şaşırmıyoruz. Çünkü, CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, mezbahası olmadığı halde, bütçe tarifesine, “hayvan kesim ücreti” adıyla ücret koymuştur. Eskişehir’in, nasıl bir belediyecilik anlayışıyla yönetildiği, açıkça ortadır ve traji-komik olan durum budur. 

ESKİ yönetimi, siyaset yapacağına, vatandaşların mağduriyetlerini gidermelidir. Konunun sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”