Çocuklarımızın bilişsel süreçlerine hitap ederek, hayal dünyalarını geliştiren, masallar, interaktif oyunlar, güncel eğitim yöntemleri kullanılarak kendilerini ifade edebilen, problem çözebilen, yaratıcı düşünebilen bireyler yetişmesine olanak sağlamak misyonuyla Masal Şatosu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN tarafından, 2014 tarihinde açılmıştır.
Amacımız:
Masal Şatosu, mutlu çocuklar sayesinde mutlu bir geleceğin temellerini oluşturmak ve her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatı sunmaktır.
Çocuklarımızın algı dünyalarına hitap ederek hayal dünyalarını geliştirmek, interaktif oyunlarla kendilerini ifade edebilen bireyler yetişmesine olanak sağlamak, masallar sayesinde ve aynı zamanda yaratıcı drama ve güncel eğitim yöntemlerini de kullanarak hayatı, insanları tanımalarına, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerisi geliştirmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.
Tüm bunların yanında, yetişkin bireylerin masallarla oluşan köprü sayesinde çocuklarla iletişimini güçlendirmek hedeflenmektedir.
Masal Şatosu alanları:
Masal Şatosu 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kuleden oluşmaktadır.
Kulelerimiz; Galata Kulesi (İstanbul), Burgulu Kule (Amasya), Sindirella Kulesi (İstanbul – gravür), Kız Kulesi (İstanbul), Adalet Kulesi (İstanbul – Topkapı Sarayı), Ulu Kule (Mardin), Çan Kulesi (Diyarbakır), Yivli Kule (Antalya)
Masal Şatosu’nda üç farklı konsept alan bulunmaktadır. Bu alanların her biri, konseptleriyle paralel masal anlatımı ve sahne üstü performanslara dayalıdır.
- Efsaneler Diyarı: Bunlardan biri, Selçuklu dönemine göre dekore edilmiş Efsaneler Diyarı katıdır. Bu katta “Bir Varmış Bir Yokmuş” ve “Masal Masal İçinde” anlatım seansları gerçekleştirilmektedir. İçerisinde Türk efsanelerinden Nasreddin Hoca, Keloğlan ve Dede Korkut’un animatronik robotları ile Kral Midas’ın mapping yöntemi ile anlatılan hikayesi yer almaktadır.
Bunların yanında Tepegöz, Şahmeran ve Zümrüdü Anka hikayelerinin anlatımları yapılmaktadır.
- Gizemli Yolculuk: Diğer anlatı alanımız olan “Gizemli Yolculuk”, yalnızca 5-11 yaş aralığındaki çocuklar için gerçekleştirilen interaktif bir hikaye anlatıcılığı alanıdır. Konsepti masal kahramanlarının buluşturulduğu bir kurguyla oluşturulmuştur. Oz Büyücüsü’nden Gök Balina’ya, Uyuyan Güzel’den Kurbağa Prens’e pek çok masal kahramanı bulunmaktadır ve katılımcı çocuklar tur sırasında aktif rol almaktadırlar.
- Masal Tüneli: Seans dışı alanlardan biri de Masal Tüneli’dir. Kitaplar ve kahramanları temasıyla kurulan bu alan, ziyaretçilerimizin serbest gezi alanlarındandır.
Periyodik masal turları dışında etkinliklerin düzenlendiği Çocuk Kulübü ve Masal Şatosu Sahnesi’nde farklı zamanlarda ücretsiz olarak atölye çalışmaları, gösteriler, söyleşiler düzenlenmektedir.
Ayrıca seyir terasları, Sihirli Elma Kafe, kitap ve hediyelik eşya mağazaları ile de ziyaretçilerimize hizmet vermektedir.
Faaliyet Alanı ve Etkinlikler:
Faaliyet Alanı ve Ekinlikler |
Efsaneler Diyarı |
Bir Varmış Bir Yokmuş (Masal seansı) |
Masal Masal İçinde (Masal seansı) |
||
Gizemli Yolculuk |
İnteraktif masal seansı |
|
Masal Tüneli |
Serbest tur |
|
Çocuk Kulübü |
Atölye ve etkinlikler |
|
Masal Şatosu Sahnesi |
Atölye ve etkinlikler |
Atölyeler:
Açıldığı tarihten bu yana 3 milyona yakın (2.900.000) ziyaretçiyi ağırlayan Masal Şatosu, ayrıca, çocuk yazar buluşmaları, masal anlatımları, müzik dinletileri, çalgı tanıtımları, şenlikler ve sanat-tasarım, yaratıcı okuma-yazma-düşünme, oyun, felsefe, hak-değerler, STEAM, oyunlaştırma atölyeleri ile birbirinden renkli programları çocuklarla buluşturmaya devam etmektedir.
“Şatoda Müzik” Dinletileri ve “Çalgılarla Tanışma” Etkinlikleri:
Masal Şatosu’nu gezen misafirlerimizi klasik müzik ile tanıştırmak, buluşturmak amacıyla gerçekleştirilen “Şatoda Müzik” dinletileri, Eylül – Mayıs ayları arasında başarıyla devam etmektedir. Prof. Burcu YAZICI danışmanlığında, Konservatuar öğrencileri ve profesyonel müzisyenlerin destekleriyle gerçekleştirilen dinletiler ile 2017’den itibaren 1500 kadar ziyaretçiye ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra ilköğretim çağındaki çocuklara müzik aletlerini, ses ve fiziksel yapılarını yakından tanımalarını sağlamak, klasik müziğe olan ilgilerini arttırmak amacıyla Prof. Burcu YAZICI danışmanlığında başlatılan ve Bilgütay ÖZTÜRK’ün yardımlarıyla devam eden “Çalgılarla Tanışma” etkinliği ile çocuklara mini konserler verilmeye devam etmektedir.
Düşündüren Masallar Şenliği:
30 Kasım 2019 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Masal Şatosu'nda Düşündüren Masallar Şenliği gerçekleşti. Şenlik programı kapsamında çocuklar ve yetişkinler gün boyunca masal atölyelerine katıldı. Yoga, ekoloji, oyun, drama, bilim ve sanat gibi farklı disiplinlerle buluşan masallar aracılığıyla masal dünyasının ve yaşadığımız dünyanın gerçekleri karşılaştırıldı. Masallarda vurgulanan, sözü edilmeyen ya da satır aralarında yer alan düşünceler düşünme egzersizleri ile sorgulandı. Yazar Dr. Nilay Yılmaz danışmanlığında düzenlenen Düşündüren Masallar Şenliği'ndeki uygulamalar Kasım ayında kutlanan Dünya Çocuk Kitapları Haftası, Çocuk Hakları Haftası, Dünya Özgürlük Günü, Dünya Felsefe Günü, Dünya Hoşgörü Günü, Dünya Oyun Günü, Dünya Origami Günü ve Dünya Drama Günü dikkate alınarak hazırlandı. Şenlik kapsamında gerçekleşen panele katılan yazarların ve alan uzmanlarının konuşmalarında da yine masallar tartışıldı; masal öğelerinin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri irdelendi. Yetişkin seyircilerin panel sonrasında gerçekleştirilen masal canlandırmasına ve o masalla ilgili düşünme ve tartışma bölümüne aktif olarak katılması şenliği tüm yaşların düşünme şenliğine dönüştürdü. Düşündüren Masallar Şenliği, masalları sadece geçmiş zamanları değil bugünleri de anlamanın bir aracı ve köprüsü yapmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, Masal Şatosu’nda gerçekleştirilen uygulamaların içerikleri, masalları sanatsal ve eğitsel çalışmalarda kullananların hizmetine sunmak amacıyla kitaplaştırılmaktadır.
Düşündüren Masallar Şenliğine Masal Şatosu personeli dışında konuk olan, destek veren yazar, eğitmenler: Dr.Nilay Yılmaz, Aslı ŞİŞMAN, Bahar GÜREY, Bilge BUHAN MUSA, Birnur FİDAN, Buket CANLI, Burcu CEYLAN, Çelebi KALKAN, Çiğdem GÜNDEŞ, Ece Nur ATEŞ, Emre ÜNLENEN, Mehmet AYTAÇ, Sevde KOYUNCU, Sevim DEMİR AYTAÇ, Şennaz UZUN ve Yıldız YAMAN.
Çevrimiçi Faaliyetler:
- Dil - İletişim: Çocukların iletişim kurma, okuma, anlama, yazma, kelime dağarcığı gelişimi ve bununla birlikte esnek düşünme, sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirebilmelerine yönelik içerikler oluşturulmaktadır.
Bu kapsamda Masal Şatosunun kendi hazırladığı etkinliklerin yanı sıra uzman kişiler ile de çevrimiçi etkinlikler düzenlenmektedir.
Bu etkinlikler çocuklara, yetişkinlere ya da özel gruplara yönelik gerçekleştirilmektedir.
Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği ile de ortak çalışmalar devam etmektedir.
Bunlarla birlikte çevrim içi etkinliklerin dışında video kaydı alınarak da yayınlanan çalışmalarımız bulunmaktadır. Masal video çekimleri sosyal medya hesaplarımızda paylaşılarak çocuklarımız masallar ile buluşturulmaktadır.
- Hareket: Masalların ve yoganın birleştiği, nefes, denge ve esneklik çalışmaları ile çocuklar evde kaldıkları dönemde ihtiyaç duydukları hareket etme fırsatını bulmaktadır.
Bununla birlikte Masal Şatosu’nda düzenlenmeye devam eden “Dans ve Hareket Atölyesi” ile de müzik ve ritim eşliğinde hareket etme olanağını yakalamaktadırlar.
- Tasarım: Çevrim içi etkinlikler ve video kayıtları ile atölyelerimiz bulunmaktadır. Yüz yüze gerçekleştiremediğimiz atölyelerimiz video kaydı olarak da sosyal medya hesaplarımızda yayınlanmaktadır. Bu videolar isteyen tüm çocuklarımızın tekrar tekrar izlemesine olanak vermektedir. Aynı zamanda tüketimin önüne geçmek ve kendi yaratıcılığını kullanmak için hazırladığımız Oyuncağını Kendin Yap video içerikleri ile çocuklara kendi oyuncaklarını nasıl yapabilecekleri gösterilmektedir.
- Müzik: TBMM’nin açılışının ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. Yılında çocuklarımızın ayrı ayrı seslendirdiği “Şatoda Müzik” etkinliğinde 23 Nisan Kutlu Olsun şarkısının videosu yayınlanmıştır. Düzenlemeyi Prof. Dr. Burcu YAZICI yapmış ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çocuk Korosu ve Şef Ebru KEMALBAY EREN eşliğinde kendi çektikleri videolarını göndererek bir video kolajı oluşturulmuştur.
- Sosyal Medya/Oyun: Günümüzde sosyal medyanın aktif kullanılması ve özellikle pandemi sürecinde iletişim ve eğitim alanında da bir ihtiyaca dönüşmesi bu alanda da çalışmalara itmiştir.
TBMM’nin açılışının ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. yılında “ 100. Yıla 100 Masal” ile çocukların kendi masal videolarını göndereceği ve yıl geneline yayılan bir etkinlik düzenlenmiştir. Bu etkinlik ile çocuklarımızdan gelen masallar arşivlenmekte ve KVKK’ya uygun olarak yayınlanmaktadır.
“Masal Kahramanları Canlanıyor” ise Türkiye Yayıncılar Birliği OKUYAY Platformunun desteklediği pilot projelerden biri olan "Sıradışı Meydan Okumalar" ve "Masal Şatosu" işbirliği ile gerçekleşmekte çocuk ve yetişkin tüm yaş gruplarına hitap etmektedir.
- Söyleşi: Bunlarla birlikte yetişkinlere yönelik de online etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bunlar söyleşi tarzında zoom ya da instagram canlı yayın şeklinde yapılmaktadır. Alanında uzman kişilerle yapılan sohbetler ebeveyn, eğitimci ya da söyleşi konusuna ilgi duyan herkese hitap etmektedir.
Şato Sohbetleri ise yetişkinlere yönelik online söyleşilerimiz alanında yetkin kişiler ile çocuk temalı gerçekleştirilmektedir. Prof. Burcu YAZICI ile “Çocuklar da Klasik Müzik Sever “ ve Yazar Dr. Nilay YILMAZ İle “Büyükler de Çocuk Kitabı Okursa Neler Olur?” konulu söyleşilerimiz içerik olarak eğitsel yönü ile aynı zamanda ebeveynlere de yardımcı olmaktadır.
Masal Şatosu Öğrencilere Yönelik Kazanım Boyutları:
Masal Şatosu Gizemli Yolculuk seansı 6-11 yaş aralığına hitap etmektedir. Diğer bütün alanlar her yaştan ziyaretçilerimize açıktır.
Masal seansları ve etkinliklerine bireysel katılımlar olduğu gibi rezervasyon ile okul grupları da katılım göstermektedir.
Masal Şatosu geleceğin yetişkinleri çocuklarımız için sunduğu masal ve diğer etkinlikler ile mutlu bir geleceğin temellerini oluşturma ve her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatını sunmaktır.
Çocuklarımız hayal dünyalarını geliştirebilmekte, interaktif oyunlarla kendilerini ifade edebilmekte, masallar ve diğer eğitim yöntemleri ile hayatı ve insanları tanımakta, STEAM, felsefe atölyeleri ile problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerini arttırmaktadırlar.
Tüm bunların yanında, masallar ile oluşan köprü sayesinde yetişkin bireylerin çocuklarla iletişimi güçlenmektedir.
Ayrıca masallar yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına da girilmekte “Eğer Öyle Olsaydı” bilgi panoları ve atölye içerikleri ile toplumsal farkındalık kazanmaktadırlar.
Hak ve değer kavramları, çevre ve doğa bilinci gibi çalışmalar ile de bu alanlarda bilgi ve birikime sahip olmaktadırlar.
Masal Şatosu Mart 2014 – Mart 2020 İstatistikleri:
Masal Şatosu pandemi sebebi ile 13 Mart 2020 itibari ile ziyarete kapatılmıştır. Açıldığı tarihten (9 Mart 2014) 12 Mart 2020’ye kadar 2.938.553 ziyaretçi ağırlamıştır.