İlk şeker fabrikamız 1926 yılında kuruldu ve 1928 yılına kadar ülkenin şeker ihtiyacının ancak yüzde yirmisini karşılayabildi. Uşak Şeker Fabrikası'nın ardından Alpullu Şeker Fabrikası da kuruldu. Kısa sürede Türkiye'de kurulan yeni fabrikalar, yabancı ülkelerin de dikkatini çekti ve inceleme heyetleri gönderildi. 1931 sonbaharında Türk uzmanların eşlik ettiği bir Rus heyeti Eskişehir'e geldi ve mensucat ile iplik fabrikaları için tetkikler yaptı. Araştırmalar sonucunda Eskişehir'in, mensucat ve iplik fabrikalarından önce şeker, ispirto ve bira fabrikalarına daha elverişli olduğu anlaşıldı. Bu tespitlerin ardından, bölgeye hemen bir şeker fabrikası kurulması kararı alındı.

Eskisehir Seker Fabrikasi 1933 Yilinda Faaliyete Gecti (2)

Eskişehir Şeker Fabrikası, üç milyon lira sermaye ile kurulan Anadolu Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi tarafından kuruldu. Her biri 100 liralık 30 bin hisseye sahip olan sermayeye Türkiye İş Bankası %51, T.C. Ziraat Bankası %24,5 ve Sanayi ve Maadin Bankası %24,5 oranında ortak oldu. Bu şirket, şeker fabrikaları kurmak, ispirto ve tali maddeler üretmek, pancar ve şeker sanayi için gerekli olan temel maddeleri yetiştirmek amacıyla kuruldu.

Fabrikanın kurulmasına karar verildiği 01.10.1932 tarihinden itibaren iki ay süren incelemeler, çeşitli makine fabrikalarıyla temaslar ve görüşmeler yapıldı. 08 Aralık 1932 tarihinde "Maschinen Fabrik Buckay R. Molf Aktien Gesellschaft Magdeburg" adlı Alman kuruluşuna makine, demir, inşaat ve malzeme siparişi verildi ve fabrikanın kurulacağı yerin saptanması, satın alınması, inşa ve nakil işlerinin düzenlenmesi takip edildi.

Fabrikanın inşaatına başlamadan önce, Eskişehir'de işçiliğin gündeliği 30 kuruşken, yüzlerce işçiye ihtiyaç duyulması nedeniyle gündelikler bir anda 80-90 kuruşa çıkarıldı. Arabalara, nakliye acentelerine, bakkallara ve küçük esnaflara yeni müşteriler bulundu. Eskişehir topraklarına pancar ekilmeye başlanarak köylüye ekim, çapa ve tohum için avanslar dağıtıldı. 

1 Şubat 1933 tarihinde fabrikanın temelleri atıldı, 1 Nisan 1933'te montaj işlerine başlandı ve geceleri de çalışılarak inşaat ve montaj işlemleri altı buçuk ay gibi kısa bir sürede bitirilerek, 20 Ekim 1933'te ilk deneme üretimlerine geçildi. Eskişehirli gençler, büyük bir azimle işlerine sarıldı. Fabrikanın inşaatı bitinceye kadar günde 16-18 saat çalışanlar oldu. Bir taraftan fabrika tesis edilirken, bir taraftan da pancar ziraatına önem verildi. Bir seneden daha az bir zaman içinde hem tesis hem işletme işi gerçekleştirildi. Bunu takip eden üç hafta içinde de ilk tecrübede görülen noksanlar ve arızalar giderilerek fabrikanın açılış töreni 5 Aralık 1933 tarihinde yapıldı.

Şeker fabrikasına ilk pancar götürme ve fabrikanın açılış törenine Başvekil İsmet Paşa katıldı. Tören esnasında özellikle köylülerin başvekile ve cumhuriyet hükümetine şükran ve minnettarlık hislerini dile getirmeleri ve sevinçleri paşa hazretlerinin fevkalade hoşuna gitti. Fabrikanın açılışında konuşan Başbakan İnönü: "Şimdi ziyaret edeceğiniz eser, güzel ve milli bir eserdir. Milletler ailesi içinde layık olduğu yüksek mevkii tutmak için sanayii behemahal kurmak lazımdır" dedi. Mustafa Kemal Atatürk, Eskişehir'e gelişinde Şeker Fabrikası defterine: "Türkiye Cumhuriyeti'ni böyle sanayi müesseseleri ile zenginleştirenlere, güzelleştirenlere minnet" yazacaktır.

Eskişehir Şeker Fabrikası'nın açılışı dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet Paşa'nın sözleri 06.12.1933 tarihli Ulus Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı:

Kavun diyarı Günyüzü Kavun diyarı Günyüzü

Eskişehir Şeker Fabrikası Dün Açıldı:

"Eskişehir Şeker Fabrikası milli ülküye derin alakanın yükselmiş, değerli vesikasıdır." - Gazi Mustafa Kemal Atatürk

"Yüksek bir millet olarak milletler ailesi içerisinde Türk Milletinin haklı ve yüksek mevkini tutmak ve muhafaza etmek için sanayi memlekette behemahal kurmak lazımdır!" - İsmet Paşa

Halkevi Dergisi'nde belirtilen 1933 yılına ait bilgilerde, şeker fabrikasının mühendis, usta, memur ve işçi sayısının 975 olduğu ve hepsinin Türk olduğu belirtilmiştir. Türk mühendisleri, Almanların başaramadığı birçok işi başararak büyük bir başarı elde etmiştir.