Eskişehir’de Beylikova ilçesi Süleymaniye, Yalınlı, Kızılcaören mahallelerinde, Mihalıççık ilçesi Adahisar ve Sivrihisar ilçesi Dumluca mahallelerini kapsayan 3 bin 140 hektarlık bir alanda manyezit, nikel, demir madeni arama ve kırma alanı için verilen ÇED olumlu kararının iptali için mahkemeye başvurulmuştu, bilirkişi raporunda ÇED raporunda belirtildiği gibi 187 bin değil 391 bin 593 olduğu belirtildi.
400 BİN AĞAÇ YOK EDİLECEK!
2019 yılı Haziran ayında, Beylikova, Mihallıççık, Sivrihisar ilçelere bağlı Dumluca, Adahisar, Kızılcaören, Yalınlı, Süleymaniye ve Karaçam mahallelerini içine alan toplam 3 bin 140,55 hektarlık alanda kurulacak olan Krom Manyezit Ocağı ve Demir Nikel kırma eleme tesisi projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali için Süleymaniye, Yalınlı ve Dumluca Köyleri sakinlerince İdare Mahkemesi’ne başvurulduğunu hatırlatan ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman, yapılan yargılama kapsamında bölgede bilirkişi incelemesi yaptırıldığını, bu bilirkişi raporunda belirtildiğine göre ÇED alanı içerisinde kesilecek ağaç sayısının ÇED raporunda belirtildiği gibi 187 bin değil 391 bin 593 olduğunu ve proje alanı içerisinde yer alan mera alanın ÇED raporunda gösterilmediğini öğrendiklerini açıkladı.
DOĞAL YAŞAM TALAN EDİLECEK
Yaklaşık 400 bin ağacın kesilmesinin bölgenin bitki örtüsünü, yaban hayatını kökten değiştirecek hatta iklimini dahi etkileyecek ölçüde bir çevre katliamı olduğunu belirten Başkan Yurtman, “Maden cevherinin yeraltından çıkarıldığı ekonomik olarak en değersiz haliyle yurtdışına satılması uğruna yurdumuzun çölleştirilmesinden kim hangi faydayı sağlayacaktır” diye sordu. 400 bin ağacın kesilmesinde bu ülkenin bir menfaati olduğuna inanmadıklarını belirten Sadık Yurtman, “Madencilik, ancak bilimsel gerekliliklere uygun yöntemlerle, halkın ihtiyaç ve menfaatleri gözetilerek yapıldığı müddetçe ülke yararına kabul edilebilir. Halkın ihtiyaçlarını karşılamaya faydası olmayan, bilimsel gereklilikler göz ardı edilerek yapılan madencilik hepimize ait ve hepimizin sorumluluğunda olan çevrenin talan edilmesinden başka bir şey değildir. Dün Kazdağları’nda, Manisa Soma Yırca’da, Bursa Yenişehir Kirazlıyayla’da bugün Eskişehir’de… Yarın nerede olacak kimse bilemez. Ülkenin dört bir yanında çevre katlediliyor. Bu artık tüm yurttaşlarımızın sorunudur. Bu soruna tüm ülke olarak duyarlılığımızı göstermeliyiz” İfadelerini kullandı.
KATLİAMA ORTAK OLMAYIN!
Yurtman sözlerini şöyle sürdürdü: “400 bin ağacın kesilmesine sessiz kalmak bu katliama ortak olmaktır. Biz bu katliama ortak olmayacağız. Çevreye yönelen bu tehdit aynı zamanda tarım arazilerine, Porsuk Çayı’na, yer üstü ve yer altı su kaynaklarına, yöre halkının soluduğu havaya, geçim kaynaklarına yönelmiş bir tehdittir! Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) olarak halkımızı bu konuda bilgilendiriyoruz.”