Eskişehir’de sağlık çalışanları, rant merkezli politikaları eleştirerek insan odaklı bir sağlık sistemi talebinde bulundu ve 13 Ocak’ta yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. Basın açıklamasına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve CHP İl Başkanı Talat Yalaz da katılarak destek verdi.


"İl Sağlık Müdürünü istifaya davet ediyoruz"

Eskişehir Bilecik Tabip Odası önünden başlayan yürüyüş İl Sağlık Müdürlüğü önünde sonlandı. Yürüyüşün ardından İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde açıklama yapmak isteyen sağlık çalışanlarına polislerin izin vermemesi üzerine gergin anlar yaşandı. Konuya yönelik konuşan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, "Bizleri İl Sağlık Müdürlüğü bahçesine almamak ne demek!" diyerek tepkisini dile getirdi. Yaşanan olayın ardından tüm sağlık çalışanları İl Sağlık Müdürünü istifaya davet etti.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Bilecik Aile Hekimleri Derneği ve çeşitli sağlık emekçileri sendikalarının desteğiyle sağlık çalışanları 5 günlük iş bırakma eylemlerini tamamladı. Bugün yapılan basın açıklamasında konuşan Bilecik Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bülent Karalar, halkı sağlık sistemi üzerine düşünmeye ve dayanışmaya davet etti.

ADD Genel başkanı Bozkurt’tan Ünlüce’ye ziyaret ADD Genel başkanı Bozkurt’tan Ünlüce’ye ziyaret

Karalar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün eylemimizin son günü. Bu, Kasım ve Aralık’tan sonra 3. kez İl Sağlık Müdürlüğü önünden seslenişimiz. Sayın Bakan, artık hatadan dönme vakti. Halkımızın her geçen gün daha da sağlıksız koşullarda yaşadığı bir ortamda sağlık politikaları sürdürülemez hâle geldi. Hastalarımız randevu bulamıyor, ilaç alamıyor ve şehir hastanelerine ulaşamıyor. Sağlık çalışanları ise tükenmişlik sendromuyla mücadele ediyor. Sağlık sisteminin merkezine rant değil, insan ve emek konulmalı. Başka bir sağlık sistemi mümkün!"

Sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki eksikliklerin halk sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Karalar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların da halk sağlığını etkilediğini belirtti ve şunları söyledi: "Milyonlarca insanımız açlık sınırının altında yaşıyor. Yoksulluk halk sağlığı sorunudur. Barınma, ısınma ve beslenme sorunları fiziksel ve ruhsal hastalıkları beraberinde getiriyor. Sağlıklı bir toplum için güçlü bir birinci basamak sağlık sistemi ve koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi gerekiyor."

Açıklamada, şehir hastanelerinin eleştirildiği, sağlık çalışanlarının düşük ücretler ve ağır iş yükü nedeniyle tükenmişlik yaşadığına dikkat çekildi. Karalar, "Bizler toplumcu bir sağlık sistemi inşa edeceğiz. Bu sistem, şeffaf ve liyakate dayalı olacak. Sayın Bakan, tercihinizi halktan yana mı, yoksa ranttan yana mı kullanacaksınız? Artık buna karar verin" dedi.