Gündem

Eskişehir’in Trafik Sorunları

Abone Ol


Trafik sorunu kentsel yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir meseledir, bu nedenle Belediyelerin öncelikle ele alması çözümler üretmesi gereken bir meseledir. Ancak her şeyi belediyeden beklemek de gerçekçi olamaz, toplum da bu soruna karşı duyarlı olmalı gerek sürücüler gerekse yayalar çözümün parçası olduğunun bilincinde olmalılar.
Türkiye genelinde 23 milyon, Eskişehir’de 300 bin motorlu araç var. Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan bu motorlu araç sayısı Eskişehir’in yetersiz altyapısına büyük yük. Buna karşın Eskişehir’in trafik sorununa ilişkin bir master plan yok, geçici çözümler ise kısa sürede çözüm olmaktan çıkıyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi kentimizde de bir trafik kültürü yok, insanlar birbirine saygısız, sürücüler birbirine saygısız, trafikte basit bir uyarı kavga çıkarmaya bahane oluyor. Apartmanların altına yapılması zorunlu otoparklar, belediyeye ödenen harçlarla depo veya işyerine dönüştürülüyor. Cadde ve sokaklar bazen çift sıralı otoparklar haline geliyor. Belediyenin işletmeye verdiği otoparklarda faklı ücret uygulanması tuhaf. 
Hâlbuki Eskişehir caddelerine alternatif olacak sokaklar var, buralarda yapılacak işlemle trafik akışı bölünüp rahatlatılabilir. Örneğin; Adliyenin yakınından başlayıp Borsa caddesinde son bulan Kağıthane sokak nedense yıllardır bariyerlerle kapalı. Bazı yerlerde kanalın üzeri kapatılarak araç geçişi için uygun hale getirilmesiyle geniş bir cadde ortaya çıkartılabilir. Büyükdere mahallesinde Mehmet Osman sokaktan başlayıp Akarbaşı mahallesinde Sera Sokak olarak son bulan sokakların bazı kesimlerinde kanalın üzeri kapatılarak Atatürk bulvarına alternatif geniş bir cadde ortaya çıkartılabilir. Sümer mahallesinde Çoruh sokaktan Baylan sokağa bir köprü bağlantısı ile Atatürk Bulvarı ve Kar sokağın araç yükü azaltılır. Çalışılırsa kentimizin trafik sorununa yönelik benzer birçok çözüm bulunabilir. Vişnelik mahallesinde Gül sokakta bunlardan biri, sadece biraz emek istiyor. Alternatif yollar sadece trafiği rahatlatacak çözümler ancak kesin çözüm olmayacak. Kesin çözüm için Eskişehir’de motorlu araç sayısının azaltılmasına ihtiyaç var. Servis araçları trafik için ekstra yük oluştururken bunlarla ilgili bir çözüm ortaya konulamaması ilginç. İnsanlar toplu taşım araçlarını kullanmaya, yürümeye ve Bisiklet kullanmaya özendirilmeliler. Fakat burada da birtakım sorunlar karşımıza çıkıyor. Otomobille on dakikada gidilebilen bir yere toplu taşım aracıyla 30-60 dakika süren bir yolculuk yapılmak zorunda kalınıyor. Bisiklet yolu çok az, bisiklet istasyonu hiç yok. Mevcut bisiklet yollarında uyarı levhaları hiç yok, motosikletler bisiklet yollarında gösteri yapıyor. Kaldırımlar sorunlu, yayalaştırılmış yollarda motosiklet, belediye ve diğer kamu araçları fink atarken, bisiklete yasaklı.
Kentsel trafiğin düzene sokulması rahatlatılmasını teminen; toplu taşım araçlarının kullandırılması özendirilmelidir. Küçük ve kısa mesafeli toplu taşım araçları, hergün trafiğe çıkan özel otolara alternatif olacaktır. Ulaşımda bisikletin kullanılmaya özendirilmesi için güvenli trafiğe bisiklet yollarına ve bisiklet istasyonlarına ihtiyaç vardır böylece toplu taşım araçlarında ki aşırı yolcu sayısı azalacak ayrıca kentsel ekosistem korunacaktır. Caddelere paralel sokakların motorlu araç trafiğine en azından 08-20 saatleri arasında kapatılarak yaya yolu ve bisiklet yolları olarak kullanılması ile yayalar ve bisikletliler için özendirici güvenli yol olarak tercih edilecektir. 
Sağlıklı günler dileğiyle, Saygılar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektronik Mühendisi 

ERGÜN ÇETİN