Boğazın Kırmızı Şimşekleri Derneği’nin kurucularından, Eskişehir İTÜ Mezunları (EsİTÜM) Derneği Kurucu Başkanı ve Uzay Keşif Topluluğu (UKET) Genel sekreteri Saffet Erde Turan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantı Boğazın Kırmızı Şimşekleri Derneği’nin Ateş Ülker salonunda gerçekleşti. Vakıf üyeleri ve hemşehrilerimizin yoğun katılım sağladığı toplantıya Eskişehirli Yönetici ve İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Barda, Eskişehirliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Orhan Aktepe, Boğazın Kırmızı Şimşekleri Derneği Başkanı Selahattin Erdoğan ile ESVAK Merkez Mütevelli Heyeti Başkanı Sabahaddin Sarı da katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantının sunucusu İsmail Özgür Uzun ilk olarak ESVAK Genel Başkanı Sedat Rıfat Doyum’a söz verdi. Sedat Rıfat Doyum’um kısa selamlama konuşması sonrasında toplantıya katılan dernek ve vakıf başkanları da kısa birer selamla konuşması yaptı.
Geleneksel “İstanbul Buluşmaları’’nın Aralık ayı konuşmacısı Eskişehir İTÜ Mezunları (EsİTÜM) Derneği Kurucu Başkanı Saffet Erde TURAN konuşmasında Eskişehir’den yetişen ve yetişecek yeni neslin ülkemizin teknolojik gelişmelerine öncü, icracı karaktere sahip olması gerekliliğini vurguladı. Turan konuşmasına İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği tahsili sırasında 2014 yılında öğrenci arkadaşları ile kurduğu ve takım kaptanlığı görevini üstlendiği elektrikli araç projesi ile başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’ni Doğu Avrupa’nın elektrikli araç teknoloji merkezi yapma hedefiyle çıktıkları yolda ekibin bilimsel araştırma projelerini başarı ile tamamlayarak teslim etmesinden, ulusal ve uluslararası yarışmalarda elektrikli araç takımının yarışmalara kendi tasarımıözgün komponentleri içeren arabalar ile katılmasından, elektrikli araç teknolojisinin yüksek lisans ve doktora projeleri haline dönmesinden duyduğu gururu paylaşarak bir elektrikli aracın tasarımdan üretime geçirdiği süreci sunumunda detaylıca aktardı. Eskişehirli mühendis Turan, Kıbrıs barış harekatı döneminde ülkemizin maruz kaldığı ambargolar sonucu yerli savunma sanayii gerekliliğinin nasıl doğduğunu, aradan geçen 50 yıllık sürede günümüz savunma sanayiinin hangi noktaya geldiğini örnekler ile açıkladı. Turan; “Tarih tekerrürden ibarettir, geçmişten aldığımız derslerimize iyi çalışarak kendine yeten, özgün ürünlerini geliştiren ve dost ülkelere ihraç eden bir Türkiye’yi hep birlikte daha iyi noktalara taşımak için çalışacağız.” dedi.
Turan, konuşmasında Eskişehir’in havacılık sektöründe yeri ve önemine de değindi. Saffet Erde TURAN konuşmasının kalanında özetle şu görüşlere yer verdi: “Genel sekterlik görevini yürüttüğüm Uzay Keşif Topluluğu ile birlikte güzide şehrimiz Eskişehirimizi havacılığın yanı sıra uzay için de uluslarası bir merkez haline getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin Uzay vizyonunu başarı ile devam ettirebilmesi için kritik öneme sahip konulardan bir tanesi olan uzay hukuku çalışmalarında Eskişehir’de bir birim kurulması, ulusal ve uluslararası çapta konferansların yapılması için çalışmalara başladık. Bu çalışmalarımızın çıktılarının Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK UZAY gibi kurumlarımızın ihtiyaçlarına yönelik olmasını arzuluyoruz. Mutluluk ve gururla belirtmeliyim ki uzay hukuku alanında nitelikli insan kaynağını da UKET bünyesinde kurduğumuz Uzay Hukuku komitesi ile yetiştirmekte, yetişmiş değerli hukukçularımı da ekibimize katmaktayız.
Eskişehirli ve Eskişehirsporlu bir hemşehriniz olarak Eskişehirimizin havacılık ve uzay teknolojisinde uluslararası düzeyde bir merkez olması zaruri bir ihtiyaçtır. Bu husustaki çalışmalarımıza sizlerden destek beklemekteyiz.” Turan konuşmasını “İz izleyenlerden değil, iz bırakanlardan olacağız. Genç arkadaşlarımızın da bu hedef ile şehrimiz ve ülkemiz için var güçleri için çalışmasını istiyorum.” diyerek sonlandırdı.