Çalıştaya konuşması olarak katılan aynı zamanda da üretici ve işletmeci olan Dr. Gürkan İlhan üreticilerin sorunlarına değindi. İlhan; “Bizim en büyük sorunlarımızdan biri hayvancılık işletmelerinin çok sayıda olması, küçük işletmelerdeki sorunları yönetemediğimizden dolayı hayvancılık ve tarımda sürekli olarak sorun yaşıyoruz. Tarım Bakanlığının yapmış olduğu desteklerde de görüyoruz, 3 ineği olan işletme de 1 ineği olan işletme de aynı kategoride destek alıyor.” şeklinde konuştu.
Sorunların çok çeşitli olduğunu ifade eden İlhan; “Bölgesel eşitsizlikler de sorunlarımızın başında geliyor. İç Anadolu Bölgesi’nde hayvancılıkla ilgili destek alan bir işletme, Karadeniz’de daha zor şartlarda olmasına rağmen aynı desteği alabiliyor. Çözüm bekleyen çok sorunumuz var” dedi.
Sorunumuz et veya süt üretiminde değil
Yaşanan et ve süt krizinde hızla artan nüfus, göçmen sayılarının da etkisi olduğunu söyleyen İlhan, sorunun kaynağının üretimde değil planlamada olduğunu belirtti. İlhan; “Neye ne kadar ihtiyacımız var, hangi ürün çeşidine ihtiyacımız var? Bunları önceden bölgesel olarak planlayıp teşvikleri buna göre yönetip bu coğrafyamızda üretim yapmak bizim amacımız olmalı.” İfadelerinde bulundu.
Yanlış ekonomik uygulamaların sonuçlarını yaşıyoruz
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, tarım ve hayvancılıkta geldiğimiz noktanın yanlış politikalar ve ekonomik uygulamalar olduğunu ifade etti. Kurt; “Türkiye kendi kendine yetebilen dünyadaki ender ülkelerden birisiydi, bugün maalesef kendimizi doyuramaz noktaya geldik.” dedi. Eskişehir’in bütün arazisinin Büyük Ova Proje’si kapsamında ‘tarım dışı kullanılamaz’ denildiğini hatırlatan Kurt; “Tarlaların ortasında elektrikli motor yapmanıza müsaade etmeyen Tarım Koruma Kurulu termik santral ya da altın arayanlar için her türlü izni veriyor. Her türlü olumsuz uygulamaya şahit oluyoruz” şeklinde konuştu.
Köylülere seslenen Kurt; “Bu uygulamalara köylülerin itiraz etmesi, ses çıkartması lazım. Şu anda devletin resmi olarak belirlemiş olduğu buğday fiyatı ile piyasa arasındaki farka neden itiraz etmezsiniz? 5 liraya sattığınız soğan burada 35 liraya gidiyor. Böyle söyleyince biz oy istiyormuşuz gibi algılanıyor, hayır siz bizim için değil, kendiniz için, çocuklarınız, torunlarınız için o vereceksiniz yoksa arazilerin tamamı tarımın dışına itilmek zorunda kalacak” dedi.
Kurt, tarım ve hayvancılıktaki sorunların giderilebilmesi için çok ciddi bir değişim, reform yapılması gerektiğini belirtti.