Antikçağ’dan Cumhuriyet dönemine kadar binlerce yıllık yıkanma kültürünü anlatarak Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Eskişehir Hamam Müzesi, yapılan açılış töreniyle hizmete girdi.
Abone Ol
Antikçağ’dan Cumhuriyet dönemine kadar binlerce yıllık yıkanma kültürünü anlatarak Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Eskişehir Hamam Müzesi, yapılan açılış töreniyle hizmete girdi.
Açılışta konuşan Başkan Büyükerşen geçmişte hayata geçirilmesi engellenen hidroterapi merkezi projesini anımsatarak, “Açılışını yaptığımız müze işte o günlerden içimde kalan ukdenin mahsulüdür. Türk halkının nasıl bir hamam kültürü yarattığını çocuklarınız, torunlarınız olmak üzere gelecek kuşaklar burada görsün istiyorum.” dedi.
Şifalı sıcak suları ve hamam kültürü ile bilinen Eskişehir’e büyük bir değer katacak olan Eskişehir Hamam Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı. Binlerce yıllık yıkanma kültürünü geçmişten günümüze konu edinen ilk ve tek müze olarak Türk müzeciliğine büyük bir katkı sunacak olan Hamam Müzesi, gelecek kuşaklara bırakılan büyük bir kültür mirası olarak görülüyor.
Tarihi Odunpazarı bölgesindeki Şarkiye Mahallesi Çürükoğlu Sokak Numara 2 adresinde hizmet verecek olan Eskişehir Hamam Müzesi, görkemli bir açılışla hizmete sunuldu. Yapılan açılış törenine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, protokol üyeleri, çok sayıda davetli ve belediye bürokratları katıldı.
Açılışta konuşan Başkan Büyükerşen, “Eskişehir bir müzeler şehri oldu. Yakında yeni müzeler de eklenecek. Bugünkü ise Hamam Müzesi’ni açıyoruz. Neden Hamam Müzesi? Eskişehir Bizans’tan beri sıcak suları ve hamamları ile bilinen bir şehir. Biliyorsunuz Eskişehir, Kütahya-Afyon kırık fay hatlarının olduğu tektonik bir yapıya sahiptir. Buradan çıkan sıcak sular, bu topraklarda yaşayan tüm kavimlere temizlik ve sağlık vermiştir. Aslında Eskişehir bir kaplıca şehridir. Suları şifalıdır ve tedavi edici özellikleri vardır. Örneğin Bizans döneminde imparatorluk ailesinin fertleri şimdi hamam diye kullandığımız yerlerini yazlık dinlenme ve tedavi merkezleri olarak kullanmış. Daha sonra Selçuklular döneminde hamam, ardından Osmanlı ve Cumhuriyet ile devam etmiş. Eskişehir’in suyu geçmişten bu yana şifalı olarak bilinmiş ve kullanılmıştır. Bu sıcak suların kullanılması için Rektörlük dönemimde çok uğraş verdim. Avrupa’da Macaristan ve Almanya’da hidroterapi merkezlerinde su ile tedavilerin nasıl yapıldığı yerinde inceledik. Projeler hazırladık.” dedi.
Konuşmasının devamında Eskişehir’deki sıcak suların olduğu merkezdeki bölgede hidroterapi merkezi kurulması için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü dönemindeki yaşadıklarını anlatan Büyükerşen, şehirde işleyen sürecin akamete uğratılıp projeye karşı çıkılması ve projelerin Afyon’da hayata geçirilmesi serüvenini aktardı.
Büyükerşen, “Açılışını yaptığımız müze işte o günlerden içimde kalan ukdenin mahsulüdür. Belki bizi kirlerimizden arındırmaz ama menfi düşüncelerimizden arındırır. Belki hastalıklarımızı kökten halletmez ama doğru düşünmemize engel olan unsurlardan kurtarır. Tabi Eskişehir’in çok orijinal bir hamam kültürü vardır. O kültürü yaşatmak, o kültür hakkında gelecek kuşaklara bilgi vermek için müzede tüm unsurları sergiliyoruz. Müzede hamamın ve suyun Roma zamanından bugüne kadar insanlar tarafından nasıl kullandığını anlatan örnekler var. Türk halkının nasıl bir hamam kültürü yarattığını çocuklarınız, torunlarınız başta olmak üzere gelecek kuşaklar burada görsün istiyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
-ESKİŞEHİR HAMAM MÜZESİ-
Eskişehir Hamam Müzesi, ülkemizin 6’ncı Hamam Müzesi olmasına karşın yıkanma kültürünü geçmişten günümüze konu edinmesiyle Türkiye’nin ilk ve tek Hamam Müzesi olma özelliğini taşıyor. Antikçağ’dan Cumhuriyet dönemine kadar binlerce yıllık yıkanma kültürünü anlatan Eskişehir Hamam Müzesi’nde ziyaretçilere müze gezileri boyunca hoşgörünün simgesi, tasavvuf ehli Mevlana’nın, “Sen hep bir su olduğunu düşün. Su gibi güzel, su gibi özel, su gibi yararlı, su gibi vazgeçilmez” sözü eşlik ediyor.
Müze içerisindeki objelerle de önemli bir kültür mirasını barındırıyor. Müzede tellak, natır, meydancı, hamam anası, külhanbeyi gibi hamam karakterlerine, daha önce hiç değinilmemiş gizli kahramanlar olan şerbetçi ve Eskişehir’in meşhur helvacı karakterlerine, ilk sağlıkçılar olarak kabul edilen berberlere de yer veriliyor. Ayrıca müzede hamam tası, ibrik, buhurdan, nalın gibi hamam malzemeleri ve peştamal, havlu, hamam bohçası tekstil ürünleri koleksiyonu da yer alıyor. Eskişehir Hamam Müzesi, “Antik Çağ’da ve Roma’da Yıkanma Kültürü, Anadolu Hamam Tarihi, Koku- Hamam ve Tanıkları, Resimlerle Hamam Kültürü, Kadın Hamam Kültürü, Erkek Hamam Kültürü, Hamam Kültürü, Müze Koleksiyonu Sergileme Alanı ve Eskişehir Hamam Belgeseli Gösterim Odası” olmak üzere 8 alandan oluşuyor.
Eskişehir Hamam Müzesi ile ilgili bilgi almak isteyenler müzenin 0 222 220 8185 numaralı telefonundan yetkililere ulaşabilecekler.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Esgazete sitemize
abone olun.