Manşet Gazetesi olarak “Bozkırın ortasındaki vaha” olarak tanımlanan Çifteler ilçesindeydik… Cennetten bir köşe olan, keşfedilmemiş doğa harikası Çifteler’de Belediye Başkanı Metin Özen ile yaptığı hizmetleri ve bundan sonra yapmayı planladığı projeleri konuştuk.
Merhaba Başkanım. Bize Çifteler ilçesini genel özellikleri ile anlatır mısınız?
Çifteler, Eskişehir’e 66 kilometre, Afyon’a 100 kilometre uzaklıkta olan genç bir ilçe. Daha çok göçlerle kurulan, Kırım, Kafkas, Balkan göçmenleri ve Emirdağlıların bulunduğu bir ilçeyiz. Kozmopolit bir topluluğun, güven içinde, huzur içinde yaşadığı bir ilçe olma özelliği taşıyoruz. Konya yolu üzerindeyiz, ulaşımı çok rahat bir yol. Tam bir kavşak noktasındayız ve merkez nüfusu en fazla olan ilçeyiz. Suyu, yeşili bol olan, gelişmeye açık bir ilçeyiz. Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret ön planda. Kabak çekirdeği, pancar, mısır, yonca, patates, soğan, kavun, karpuz ve yeşillik üretimi yapılmakta. Son dönemde elma başta olmak üzere meyve bahçelerimiz de ön plana çıkmakta. Tarımda teknolojiyi iyi takip eden ilçelerden biriyiz.
ÇİFTELERDE ALT YAPI 100 BİNLİK NÜFUSA GÖRE DİZAYN EDİLDİ
Belediyecilik denildiğinde akla ilk gelen alt ve üst yapı çalışmaları oluyor. Bu anlamda ilçede neler yaptınız?
Evet, göreve geldiğimizde “alt yapı olmadan belediyecilik olmaz” dedik. İlk etapta kanalizasyonu bitirdik. Her gün 2 bin ton su ilçemize geliyordu. Atık su, fosseptik çukuruna akıyordu. Kötü bir görüntü ve kokuya neden oluyordu. Yeraltına veya en yakındaki binaların temeline sızıyordu. Bu binalarda rutubet ve kötü koku oluşuyordu. Bir kısmı da yağmur vasıtası ile Bardakçı Deresine akıyordu. Bu dere lağım deresiydi. Kanalizasyon çalışmalarımız bitti. Aynı 2 bin ton su yine ilçeye geliyor ama atık su kanalizasyon hattı ile arıtma tesisimize gidiyor. Oradan arıtılarak tertemiz, içilebilir kalitede su olarak Sakarya Nehrine deşarj ediliyor. Dereyi de ıslah ettik ve beton kesitler yaptık. İlçemiz böylece sinek sorunundan da kurtuldu.
İlçemize doğalgazı getirdik. Yağmur suyunu kısmi olarak tamamladık. İçme suyu arıtma tesisi yaptık. Alt yapısı biten ilçelerde yaşam standardı yükseliyor. Biz alt yapımızı bitirdik, şimdi üst yapıda yollarımızı yapıyoruz. Çok büyük oranda asfaltlama çalışmalarımız bitti. İlçemizde her mahalleye çok sayıda park yaptık. Bol yeşil alanlı, otomatik sulama sistemli, oturma alanları olan parklar yaptık. Parklarımızda özellikle çocuklarımız çimlere bassın, kadınlarımız oturup vakit geçirsinler istiyoruz. Çocuklarımız için basketbol ve voleybol sahaları ile futbol için halı sahalar yaptık. Mahallelerde ilköğretim okullarının bahçelerine bu tesislerimizi yaptık. Çocuklar hem beden eğitimi derslerini burada görüyorlar hem de okul dışındaki vakitlerde istedikleri zaman bu sahaları kullanabiliyorlar.
İLÇEYE ÇOK SAYIDA YATIRIM KAZANDIRILDI
Parklarımızda kullandığımız yapraklı ağaçları ve gülleri, belediyemiz bünyesinde yetiştiriyor, yeterli boyuta geldiğinde parklarımıza dikiyoruz. İŞKUR ile işbirliğimiz sonucunda yöremizdeki firmalarda kadın istihdamını arttırmaya başladık. Cumhuriyet Meydanında ücretsiz WİFİ uygulamasını başlattık. Osmangazi Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Sosyal Güvenlik Kurumu, İmam Hatip Ortaokulu, 300 yataklı ortaöğretim öğrenci yurdu, kapalı spor salonu, Çifteler Anaokulu bizim dönemimizde ilçemize kazandırıldı. Ayrıca içerisinde sauna, masaj odası, buhar odası bulunan hamam ile içerisinde derslikleri, sinema, konferans ve spor salonları, kafeteryası bulunan; bahçesinde spor kompleksi bulunan Türk Dünyası Kültür Evini de ilçemize kazandırdık. Türk Dünyası Kültür Evi’ni her gün, her saat yaşanabilir bir merkez haline getirdik. Kadınlarımız ve çocuklarımız için spor ve sanat kurslarımız burada yapılıyor. İlçe halkı bu kurslara büyük ilgi gösteriyor. Her cumartesi çocuklarımız için ücretsiz animasyon film gösterimleri yapıyoruz.
YAZ OKULLARINA REKOR KATILIM
Türkiye’de yaz okulları içerisinde “Çiftelerspor senin gururun” demiştik. 8-12 yaş aralığındaki çocuklarda, Türkiye’de rekor bir sayı ile 600 kursiyerimiz ile yüzme kurslarımız devam ediyor. Bunun yanında kadınlara özel havuzumuz hizmet veriyor. Kaliteyi üst düzeyde tutarak bu hizmetleri veriyoruz.
Çiftelerspor olarak 8 branşta faaliyet gösteriyoruz. Futbolda da çok ilerideyiz. Eskişehirspor’da oynayan Alper Potuk, Mehmet Feyzi Yıldırım bizim eski futbolcularımız. Çiftelerspor olarak geçen yıl şampiyon olduk. Bu başarıların devamının gelmesi için de çalışmaya devam edeceğiz.
Özetle ilçemizde alt yapı, kanalizasyon, su, doğalgaz, yağmur suyu çalışmaları bitti. Şu anda yolları ve kaldırımları tamamlamak üzereyiz. İlçemizde 100 bin nüfusa göre bir altyapı çalışması yaptık. Sadece alt yapı da değil, Telekom, parklar, yollar, okullar, sosyal yaşam alanları, spor alanları anlamında tüm belediyecilik hizmetlerini 100 binlik nüfusa göre tamamladık. Bundan sonrası için biraz daha insanlara dokunabilecek işler yapacağız. Turistleri ilçemize çekecek işler yapacağız.
12 AY BOYUNCA DALIŞ YAPILABİLEN TEK YER
Sakaryabaşında yapılan dalışlar büyük ilgi görüyor. Turizm anlamında da önemli bir aktivite. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Çifteler Sakaryabaşı’nda ilk dalışı 2010 yılında yaptık. 2012 yılında Sualtı Federasyonundan izinli olarak başladığımız dalışlarımız devam ediyor. 12 ay boyunca tatlı su dalışı yapılabilen tek yer burası. Dalış hocalarımız çok tecrübeli isimler.
Aynı zamanda belediye binasında yenileme çalışmaları yaparak oldukça dikkat çeken Atatürk Köşesini hazırladık. Biraz da bu çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Evet, belediye binamızı yenileyerek yeni bir görünüme kavuşturduk. Koridorlarımızda tavanlara led aydınlatma ile Sakarbaşı’nda su altı dalışlarında çekilen fotoğrafları yerleştirdik. Bunun yanı sıra belediye binamıza bir Atatürk Köşesi hazırladık. Bu köşe çok ilgi görüyor. Bu köşemizdeki resimleri Genelkurmay Başkanlığı ve Anıtkabir’den özel izinle aldık. Atatürk’ün iki atı vardır, Çankaya ve Sakarya. Biz Atatürk köşemizde kullandığımız Atatürk resminde özellikle Sakarya atını tercih ettik. Atatürk’ün sağında Kurtuluş Savaşının simgelerinden bir olan başlangıcı Çanakkale Destanının görselleri yer alıyor. Çifteler’in 100 kilometre çevresinde 1. İnönü, 2. İnönü Savaşları, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz gerçekleşmiştir. Bu savaşlara ait görseller de Atatürk’ün solunda yer alıyor. Ve bu mücadelelerin, savaşların hepsi Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk bayrağının ilelebet gökyüzünde dalgalanması için dedik ve bu köşemizin en üstüne dalgalanan Türk bayrağımızı yerleştirdik.
Bir başka girişimimiz de Çifteler Belediyesi’ne yeni bir logo kazandırmak oldu. Müslümanlığın sembolü Hilal’dir. Turkuaz Türklüğün, yeşil de Müslümanlığın rengi. Bu yeşil ve mavi aynı zamanda Sakarya nehrinden fışkıran mavi ve yeşilliği sembol ediyor. Ve bu logomuzda “Çifteler” yazıyor. Uzun çalışmalar sonucunda hazırladığımız bu logomuzu 2013 yılından beri kullanıyoruz.
SAKARYABAŞI PROJESİ ALTERNATİF TURİZM MERKEZİ HALİNE GELECEK
Çifteler denildiğinde kuşkusuz ilk akla gelen Sakaryabaşı’nın eşsiz güzelliği oluyor. Burası ile ilgili sizin de sürdürmekte olduğunuz projeler var. Bunlardan söz eder misiniz?
2009 yılında “Sakaryabaşı en büyük hazinen” diyerek yola çıkmıştık. Ailelerin gelebildiği bir ortam burada yoktu. Ama şu anda Sakaryabaşı çok iyi konuma geldi. Ailelerin çocukları ile gelip piknik yaptığı, yüzdüğü, güzel vakit geçirdiği bir alan oldu. Şehir dışından insanların geldiği, hayran kaldığı bir doğa harikası burası. İnsanlar burada yeşili, maviyi, doğayı birebir yaşıyor. Sakaryabaşı projesinin herkesin bildiği 200 bin metrekarelik ilk etabı bitti.
Bu proje ile ilgili daha çok şey var aklımızda. Eminekin Regülatörüne kadar yaklaşık 10 kilometrelik su boyunca yapmayı istediklerimiz var. Suyumuz hem yüzülebilir hem de içilebilir durumda. Su sporları, kamp alanları, bisiklet turları, yürüyüş parkurları, atla gezinti, olta balıkçığı, kamp ve karavan alanları olacak. Bu parkur üzerinde nehirde doğal adacıklar oluşturacağız, tekne turlarına başlayacağız. Yine su boyunca yüzme alanları, küçük oteller, lokantalar, butik alışveriş merkezleri yapacağız. Suyun üzerinde bir ahşap iskele üzerinde 20 metrekarelik, içinde yatağı ve duşu olan odacıklar yapacağız. Vatandaş orada hem konaklayacak hem de suya girebilecek. Hakim tepe üzerine butik otel yapılmasını düşünüyoruz. Burasının manzarası çok güzel. Doğayla iç içe bir alternatif tatil olanağı oluşturacağız. Eskişehir’de alternatif bir ilçe olduğumuzu düşünüyorum. Eskiden ülkeler yarışıyordu, şimdi şehirler yarışıyor. Biz bu yarışta varız. Turizmde insanlar artık alternatif tatil yerleri arayışında. İşte Sakaryabaşı ve 10 kilometrelik bu su parkuru aranılan doğa tatili alternatifi olmaya hazır.
Dediğim gibi bu çok uzun soluklu bir proje. Bu zaman içinde yayılacak, devamlılığı olacak bir proje. İnsanların taleplerine göre şekillenecek bir proje. Ama bu projede ilk şart doğa ile iç içe kalmak ve doğal güzellikleri korumak. Eğer buraya proje yapıyorum diye doğa katliamı yapacaksak, bu suyu yok edeceksek olmaz. Bu suyu, yeşili korumak zorundayız.
SAKARYABAŞI TURİZM MERKEZİ HALİNE GELECEK
Bu projemizin yanı sıra BEBKA ile yürüttüğümüz bir başka önemli projemiz daha var. “Çifteler Sakaryabaşı Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi, Ürüne Dönüştürülmesi ve Tanıtılması” projemiz çalışmaları hızla devam ediyor.
Bu projemiz ile ilçemizde turizmi arttırmaya yönelik girişimlerimiz olacak. Bu kapsamda 2 adet 5 kişilik fiber tekne, 5 çift kişilik kano, 5 su altı scooter, 10 mtb bisiklet, 5 çift kişilik bisiklet, 4 ATV motor, 20 kamp çadırı, 3 dalış takımı, 5 zorbing ball, 2 tuvalet kabini, 2 soyunma kabini alınacak. Ayrıca proje kapsamında çevre, oryantiring, trekking, ATV ve bisiklet parkur yönlendirmeleri, bölgenin tanıtımına yönelik İngilizce ve Türkçe turizm tanıtım fragmanları çekilerek tanıtım katalogları oluşturulacak. Proje süresi içerisinde 81 il valiliği, 921 kaymakamlık ve ilçe belediyesi, ulusal ve uluslararası spor ve turizm dernek, federasyon ve konfederasyonları ile TURSAB üyeleri ve turizm firmalarına bölgenin özellikleri ve tur paketleri hakkında bilgilendirmeler yapılacak. Bölgeye 329 bin liralık yatırım yapılacak. Gelecek ziyaretçilere faydalanabilecekleri su, adrenalin ve doğa temalı 3 farklı tur paketi sunulacak ve her tur paketi, kendi teması ile ilgili faaliyetleri içerdiği gibi pansiyon, otel ya da çadır konaklama seçeneklerini de içerecek. Proje ile Sakaryabaşı’nın turizm merkezi haline dönüşmesi amaçlanıyor.
Bizim Çifteler Belediyesi olarak bir hedefimiz var. Bursa’nın İnegöl’ü, Bilecik’in Bozüyük’ü, Ankara’nın Polatlı’sı varsa Eskişehir’in Çifteler’i olacak.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Esgazete sitemize
abone olun.