Gündem

Geleceğe ışık tutan önemli bir gün

Abone Ol

 

Eskişehir - Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı dolayısıyla Yeni Sendika (Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) Genel Başkan Yardımcısı Abdulbaki Tekin, bir kutlama mesajı yayınladı. Tekin, Eskişehir'in kurtuluşunun, sadece tarihe not düşmekle kalmayıp, aynı zamanda geleceğe ışık tutan önemli bir gün olduğunu vurguladı.

Tekin, açıklamasında şunları söyledi: "İç Anadolu’nun parlayan yıldızı Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlu olsun. Kurtuluş günleri, tarihe not düşmenin yanında, geleceğimize yön vermesi açısından da son derece önemli günlerdir."

Eskişehir'in stratejik önemine değinen Tekin, "Eskişehir, sahip olduğu stratejik konum ve demiryollarının kavşak noktasında olması gibi sebeplerle Anadolu’nun önemli merkezlerinden biridir. İngiltere, 22 Ocak 1919’da 200 kişilik birliğiyle Eskişehir İstasyonu’nu işgal etti. Mart 1920’de bu kuvvetlerin sayısı 2000’e ulaştı. 2 Eylül 1922 günü işgalden kurtarılan Eskişehir, halkı tarafından neredeyse tanınmayacak halde bulunmasına rağmen, özgürlüğün verdiği güçle yeniden imar edilmeye başlandı," ifadelerini kullandı.

Tekin, Mustafa Kemal Paşa’nın 15 Ocak 1923’te Eskişehir’e yaptığı ziyaret sırasında söylediği şu sözleri hatırlattı: "Eskişehir halkı, içinde ve yakınında düşman kuvveti mevcut olduğu zaman çok büyük vatanperverlik, milliyetperverlik, azim ve kahramanlık göstermiştir." Tekin, bu sözlerle Eskişehir halkının güzide vasıflarla övüldüğünü ve hizmetlerinden dolayı tebrik edildiğini belirtti.

Eskişehir'in 423 gün süren İngiliz işgali ve ardından 407 gün sürecek Yunan işgalinin tamamen zaferle sona erdiğini hatırlatan Tekin, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "Bu duygularla, düşman işgali altında kadını erkeği, yaşlısı ve genciyle çok zor şartlarda büyük bir kahramanlık destanı yazarak kutsal vatan topraklarımızın bağımsızlığı için kahramanca mücadele eden başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor; Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü tebrik ediyor, Eskişehirli kardeşlerimize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum."