Yapılan düzenlemeler sonucunda kendi işini kuran ve belirlenmiş olan şartları yerine getiren ve genç girişimci şirketi kurmak isteyen genç girişimcilere, 2018 yılından bu yana prim teşviki uygulanıyor. Üç yıl boyunca, yıllık kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden muaf tutulan genç girişimcilerin; asgari ücretin % 34.5’i oranındaki sigorta primleri de 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanıyor.
Genç girişimci teşvikinden bir defaya mahsus olarak yararlanılabilmekte olup kişi, teşvik almakta olduğu faaliyeti terk ettikten sonra, üç yıllık süre içerisinde olsa dahi yeni bir faaliyete başladığı takdirde teşvikten yararlanma hakkını kaybetmiş oluyor. Çünkü teşvikten yararlanabilmenin ilk koşulu olarak; teşvikten yararlanacak olan kişi adına ilk kez gelir vergisi mükellefiyetinin tesis edilmiş olması gerekliliği kabul ediliyor.
Genç girişimcilere sağlanmakta olan vergi ve prim teşviklerinden yararlanılabilmesi için, kişinin kendi işini kurmuş olduğu tarih itibariyla 18-29 yaş aralığında bulunması gerekiyor. Teşvikten yararlanabilmek için 29 yaşını doldurmamak şartı aranmakla birlikte örneğin 29 yaşını doldurmasından bir ay önce kendi işini kuran ve istenilen diğer şartlara da haiz olan genç girişimciler, üç yıl boyunca teşvikten yararlanabiliyorlar.Aynı zamanda; zirai, ticari ya da mesleki faaliyet dolayısıyla ilk kez gelir vergisi mükellefi olma şartının da yerine getirilmesi zorunluluğu bulunuyor.
Belirtilen tüm şartları yerine getirmiş olan genç girişimciler; üç yıl süre ile, yıllık kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısımları için vergiden muaf oluyorlar. Yıllık 75.000 TL’ye kadar olan kazançlarda uygulanacak olan istisna kapsamında yalnızca ticari, mesleki ve zirai kazançlar yer alıyor. Eğer genç girişimcinin; menkul sermaye iradı, kira ya da ücret geliri gibi başka gelirleri de bulunuyorsa, bunlar yıllık 75.000 TL’lik kazanç istisnası kapsamında değerlendirmeye alınmıyor. Genç girişimcinin bir yıllık dönem içerisinde teşvik tutarının altında bir kazanç elde etmesi durumunda, yararlanılamayan teşvik tutarının bir sonraki yıla devredilmesi gibi bir uygulama söz konusu olmuyor.
29 yaş altı genç girişimci desteğinden yararlanmak isteyen kişilerin; adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurmak suretiyle faaliyetlerine başlamaları durumunda; tüm ortakların gerekli koşulları taşıyor olması şartı aranıyor. Ortaklardan birinin gerekli şartları durumunda teşviklerden yararlanılması söz konusu olmuyor.
Oyun Şirketi Kurmak
Oyun şirketi kurmak isteyen girişimciler genellikle daha kolay ve daha az masraf ile kuruluyor olması nedeniyle faaliyetlerini şahıs şirketleri üzerinden gerçekleştirmeyi tercih edebiliyorlar. Ancak şahıs şirketi kurmak bazı açılardan limited ve anonim şirketlere göre bir askım dezavantajlar ile karşı karşıya kalınmasına neden olabiliyor. Bu nedenle oyun şirketi kurmak isteyen girişimcilerin büyük kısmı tercihlerini limited şirketten yana kullanıyorlar. Limited şirket en az bir en çok elli ortak ile kurulabilen bir sermaye şirketi olup yapılan son düzenlemelerden sonra; limited şirket kuruluşu sırasında bankada hesap açılması ve sermayenin en az % 25’lik kısmının bloke edilmesi zorunluluğu ortadan kalkmış bulunuyor. Şirketin kuruluşundan sonra, taahhüt edilmiş olan sermayenin 2 yıl içerisinde şirket hesabına yatırılması şu an için yürürlükte bulunuyor. Limited şirketler bankacılık ve sigortacılık faaliyetleri dışında yasal olarak kabul edilen her türlü ticari faaliyeti gerçekleştirebiliyorlar. Limited şirketler en az 10.000 TL nakdi sermaye ile kurulabilmekte olup Türk Ticaret Kanunu’nda en son yapılan düzenlemeler kapsamında, limited şirketlerin tek merkezden kurulumu artık mümkün oluyor. Önceden geçerli olan şirket kurucularının sözleşmelerinin noter tarafından tasdik edilmesi uygulaması kaldırılmış olup işlemlerin Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde tek bir merkezden gerçekleştirilmesi yönündeki karar uygulanıyor.
Kurulan limited şirketlerde vergilendirmeler sabit bir oran üzerinden uygulanmakla birlikte önceden % 22 olan sabit oranın, 2020 yılında % 20 olarak uygulanmaya başlandığı biliniyor. Limited şirketlerde vergi ödemeleri sabit bir oran üzerinden gerçekleştirilirken; şahıs firmalarında kişinin kazancı ile doğru orantılı olarak ödemesi gereken vergi miktarı da artıyor. Limited şirket kurmak için ibraz edilmesi gereken belgeler arasında; şirket müdürlerinin imza beyannameleri, şirket kurucularının imza beyannameleri, şirket kuruluşu bildirim formu, dilekçe, şirket sözleşmesi, kuruluş belgeleri ve oda kayıt beyannamesi yer alıyor. Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler için ise; işyerinin kira olduğu durumlarda kira sözleşmesi, kişinin kendi mülküyse tapu, ikametgah belgesi, noter tarafından onaylanmış imza sirküsü ve nüfus cüzdanı fotokopisi yeterli oluyor.
Limited şirketlerin kurulumu esnasında ödenmesi zorunlu olan ücretler; ortak ve müdür sayısına, kira tutarına, sektöre ve içinde bulunulan şehre göre değişiklik gösterebiliyor. Türü ne olursa olsun şirket kuruluşu br dizi resmi prosedürün eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesini gerektiriyor. Bu nedenle; şirket kuruluşu yapacak olan kişi ya da kişiler; temin etmeleri gereken belgelerin hazırlanması ve resmi işlemlerin yürütülmesi noktasında mali müşavirlerin desteğine ihtiyaç duyuyorlar. İzmir mali müşavir hizmetleri kapsamında yapılan tüm işlemlerin ücretlendirilmesi aşamasında İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenen tarifeler baz alınıyor.