Sağlık Haberleri

Gözde İçe Kayma Tedavisi

Abone Ol

Gözde içe kayma tıp dilinde esotropyaolarak bilinen, gözlerin burun hizasına doğru içe hizalanmasına neden olan bir göz problemidir. Her iki gözü de etkileyebilen bu durum tek gözde görülmesi halinde göz tembelliği gelişme riskini artırabilir. Gözde içe kayma çeşitli nedenler sonucunda gelişebilir. En sık karşılaşılan nedeni ise genellikle yüksek derecede hipermetropidir.Hipermetropi1 ila 2 yaşından itibaren herkesi etkileyebilen gözün yakını görmede sorun yaşamasına neden olan bir göz problemidir. Yüksek dereceli olması halinde şaşılık şikayetlerini de beraberinde getirebilir. Yetişkinlik döneminde ise genellikle gözlerdeki sinir iletimini sağlayan sistemde meydana gelen felçlerden veya sinir iletimini engelleyen sağlık problemlerinden kaynaklı gelişir. Altıncı sinir felci içe şaşılıkta sık karşılaşılan nedenler arasında yer alır.

İçe doğru şaşılıkgelişiminde bazı durumlarda göz veya beyinde bulunan tümörler, göz damarlarında anevrizma oluşması gibi farklı tıbbi durumlar da görülebilir. Tümör nedeniyle gelişen vakalarda cerrahi müdahale ile tümör yapısını gözden uzaklaştırılması sağlanır. Bazı durumlarda tümör yapısının ortadan kalkması gözler arasındaki paralelliği beraberinde getirebilir. Anevrizma problemlerinde de göz sağlığının olumsuz bir şekilde etkilenmemesi için tedavi planlaması yapılması gerekir. Bu tür ciddi vakalarda göz kayması önemli bir belirti olabilir.

Doktor tarafından gerçekleştirilecek olan incelemeler dahilinde şaşılığın neden kaynaklı geliştiğine yönelik incelemeler yapılır. Elde edilen bulgulara göre hastaya özel tedavi planlaması gerçekleştirilir.

Gözde İçe Kayma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şaşılık derecesinin ciddi ölçüde ilerlediği ve beraberinde göz tembelliği gelişen durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulurken erken teşhislerde genellikle ilk olarak gözlük tedavisi uygulanır. Doğru derecelerde düzenli gözlük kullanımı bazı vakalarda şaşılığın tamamen geçmesini sağlayabilir. Bazı vakalarda ise şaşılığın ilerlemesini durdurabilir ve kayma miktarını azaltabilir. Şaşılık nedeniyle gözlük kullanımı sırasında hipermetropiyeuygun camlar ile gözlükler hazırlanır. Böylece tek bir gözlük ile her iki problemine de etki edebilir. Gözlük tedavisini desteklemek üzere damla tedavisine de başvurulabilir. Sağlıklı göze uygulanan damlalar bu gözüm bulanıklaşmasını sağlayarak diğer gözün daha aktif bir şekilde çalışmasına neden olur. Böylece göz tembelliği gelişiminin de önüne geçilebilir.

Tüm bu tedavilerin işe yaramadığı durumlarda ise cerrahi müdahaleler gündeme gelir. Yapılacak olan şaşılık ameliyatı ile gözler arasındaki paralellik yeniden sağlanabilir.

Şaşılıkbebeklik döneminde görülen yalancı şaşılık haricinde kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Özellikle yetişkinlik döneminde şaşılığın erken teşhis edilmesi gözlük ile tedavi edebilme oranını artırır.Çift görme, 3 boyutlu görme yeteneğinde azalma fark edilmesi, sürekli olarak göz ağrısı hissedilmesi veya ışığa bakıldığında bir gözü kısma ihtiyacı duyulması şaşılık belirtileri arasında yer alır. Erken müdahale ameliyatsız tedavi şansı yarattığından bu tür belirtiler gözlemlenmesi halinde bu durum aksatılmamalı ve bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.

Gözde İçe Kayma Tedavisinde Cerrahi Müdahale

Şaşılık ameliyatı göz kayması problemine etkili bir çözüm getiren önemli bir yöntemdir. Göz hareketlerini sağlayan kasların üzerinde işlemler uygulanan ameliyat sırasında kaymaya neden olan güçlü kasların zayıflatılması zayıf olan kasların ise güçlendirilmesi sağlanır. Böylece iki göz arasındaki paralellik yeniden kazanılabilir.Şaşılık ameliyatı her yaş grubuna uygulanabilen bir ameliyat türüdür. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bu ameliyat yaklaşık olarak 40 dakika ila 1 saat aralığındadır.

İçe doğru göz kayması ameliyatında göz kaslarıüzerinde işlemler uygulanır. Bu nedenle ameliyat sonrasında gözün hipermetrop derecesinde bir değişim gözlemlenmeyebilir. Gözlük kullanımını devre dışı bırakmak isteyen kişiler hipermetropiye yönelik de bir ameliyat gerçekleştirilmesini talep edebilir. Doktor tarafından uygun görülen zaman içerisinde İkinci bir ameliyat gerçekleştirilerek hipermetropi de tedavi edilebilir. Bu sayede gözlük kullanımı ihtiyacı ortadan kaldırılabilir.