Farklı metotlarla anlaşılır ve eğlenceli matematik Farklı metotlarla anlaşılır ve eğlenceli matematik


Eskişehir Eğitim-İş Başkanı Fadime Arslan, yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kala öğretmen, veli ve öğrencileri bekleyen sorunlara ilişkin açıklamalar yaptı. Arslan, “Şehrimizde güçlendirme ve yıkım kararı alınan okullar herkesi zor duruma soktu” dedi. 
“Öğrenci ve öğretmenlerin aidiyet duygusu zayıflamakta”
2024 /2025 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala öğretmen, veli ve öğrencileri ciddi sorunların beklediğini belirten Eskişehir Eğitim-İş Başkanı Fadime Arslan, yerelde gördüğü en büyük sorunun güçlendirme ve yıkım kararı olan okulların başka bir okulda eğitim öğretim görmesi olduğunu söyledi. Arslan, “Üst üste binen okulların temizlik, güvenlik gibi sorunları çıkmaktadır.  Bunun yanında öğrenci ve öğretmenin aidiyet duygusu zayıflamakta bu da okula konsantre olma konusunda problemler yaşanmasına sebep olmaktadır. Eskişehir’de 22 okul bu durumdadır ve bu okulların sonunun ne olacağı, eğitime okullarında ne zaman başlayacağı ise bilinmemektedir. Bu okullar içinde EAL gibi Eskişehir’in en köklü okulları da vardır. Plansız başlanan güçlendirme ve yıkım kararları uygulamaları başta öğrenciler olmak üzere, öğretmen ve aileleri zor duruma sokmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Kayıt parası adı altında ‘bağış’ talebi”
Kayıt parası adı altında velilerden talep edilen bağışlara yönelik konuşan Arslan, “Özellikle adresi tutmayan ailelerden ya adres taşımaları ya da yüklü miktarda kayıt ücreti vermeleri istenmektedir. Merkezi okullarda 50 bin liradan başlayan kayıt ücretleri kenar mahallelerde 5-10 bin arasında değişmektedir. Parası olana okul, sınıf hatta öğretmen seçme hakkı doğarken parası olmayanın kaderine terk edilmesi büyük bir haksızlıktır.” şeklinde konuştu. 
“Okul ihtiyaçları 5 bin liradan başlıyor”
En büyük problemlerden bir tanesinin okul masrafları olduğu dile getiren Arslan, “Bu dönemde karşımıza çıkan en büyük problemlerden bir tanesi artan enflasyonla aynı paralelde ilerleyen okul masraflarıdır. Kırtasiye, servis, yemek ücreti el yakıyor. Bugün yeni okula başlayan bir öğrencinin çanta, kalem, defter, suluk, okul kıyafeti derken ödeyeceği fiyat en iyi ihtimalle 5 bin liradan başlıyor.” dedi. 
“MEB krizin faturasını çocuklara kesti”
Yeni eğitim-öğretim yılında yaşanacak sorunlara ilişkin konuşan Arslan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Tasarruf tedbirleri adı altında taşımalı eğitimi kaldıran MEB krizin faturasını ülkenin geleceği olan çocuklara kesti. Vakıflara aktarılan milyonların esamesi okunmazken küçücük çocuklar üzerinden tasarruf tedbiri uygulaması yapmak vicdana sığmaz. Aslında taşımalı eğitimin kaldırılması öğrencileri cemaat ve tarikat yurtlarına muhtaç etmekten başka bir şey değildir. Kalabalık sınıflarda öğrenim görmek, okulların pis ve bakımsız olması, eksik öğretmenler, bilgisayarsız öğretmen odaları, yazılı fotokopisi çekmeye dahi bulunamayan kâğıt, hijyenik olmayan lavabolar, fahiş fiyatlı ve denetimsiz kantinler, spor salonsuz beden eğitimi dersleri, enstrümansız müzik dersleri, güvenlik sorunları, şiddet mağduru öğretmenler değişmeyen kaderimiz olarak bu eğitim öğretim yılı da hayatımızdaki yerini almaya devam edecek.