Haber siteleri yayın politikalarına göre yerel, ulusal veya uluslararası gibi alanlarda meydana gelen önemli olayların duyurulmasında büyük rol oynarlar. Ancak tüm haber sitelerinin gerçek manada doğru haber verdiklerini söylemek mümkün değildir. Özellikle büyük internet sitelerinde ele alınan birçok haber dosyası, tarafsızlık ilkesi göz ardı edilerek yayınlanmaktadır. Doğru ve tarafsız haber aynı zamanda yayıncının ne kadar etik bir yayın politikası izlediğini de gözler önüne sermektedir.
Haber Nedir?
Gerçeğe uygun şekilde ilginç ve güncel olayların okuyuculara çeşitli yayın araçları ile sunulduğu güncel bilgi içerikleridir diyerek, haber nedir? sorusunu cevaplandırabiliriz.
Taraflı haber politikasına sahip farklı kesimlere hitap eden birçok yayıncı bulunsa da, gerçek anlamda haberin çarpıtılmadan ve yönlendirme yapılmadan ele alınması önemlidir.
Doğru Haber ve Kaliteli Haber Hangi Özellikleri Taşımalıdır?
Gerçek doğru haberin belirli etik ilkeler ile ele alınması gerekir. Günümüzde tüm haber siteleri, gazeteler, televizyonlar veya farklı yayın organları habercilik etiği üzerinde açıklamalar yapsalar da, bazılarının bu etik değerlere uygun haber yapmadıkları ortadadır.
Gerçek ve doğru haber ancak ve ancak katıksız gerçeklerin okuyucuya iletilmesi ile mümkündür. Elbette ki haberci kısmen konu üzerinde doğru olmak koşuluyla, yorumlama yapabilir.
Haberin taşıması gereken genel önemli özellikler şunlardır;
· Konu mümkün olduğu kadar net olarak olayları ifade etmelidir.
· Haber metninin gerekmedikçe kısa ve öz olması, okuyucunun okuduklarını anlayabilmesi ve haberlerin hızlı tüketilen içerikler olması nedeniyle önemlidir.
· Haberin en önemli özelliği hiç şüphesiz ki katıksız olarak konunun ele alınmasıdır.
· Haber konusunun taşıdığı önemin yüksek olması, daha fazla kişiye erişim ve paylaşım açısından önem taşır.
· Tüm bunların yanı sıra, konunun ilginç özelliklerine değinmekte doğru ve kaliteli haberciliğin önemli bir parçasıdır.
· Son olarak haberci, ele almış olduğu haberleri çaptırmadan doğru bir şekilde okuyucuya aktarmalıdır.
Haberlerin gerçekleşmiş, devam etmekte ya da gerçekleşmesi muhtemel olayları ele alması mümkündür. Toplumsal olayların yanı sıra bireysel konularında ele alındığı haber metinleri, aynı zamanda önemli doğal olaylara da dikkat çekebilir.
Haber Olay İlişkisi: Yaşanan her olayın haber değeri taşıdığını söylemek yanlış olur. Bu yüzden haberde bir olguya ulaşmak için, olayla ilişkisi olan konuların ele alınması gerekir. Özellikle internet haberciliğinde ki rekabet nedeniyle, haber siteleri temel amacının dışında içeriklerde yayınlayarak ziyaretçi çekme yarışına girmişlerdir. Burada haber olay ilişkisinden bahsetmek mümkün değildir.
Doğruluk: Habercilerde tüm insanlar gibi duygulara sahip bireylerdir. Ancak bu meslek alanında duygulardan çok, doğruluğa yer verilmesi önem taşır.
Gerçeklik: Olayın varlığındaki gerçeklik tam olarak haber metnine yansıtılmış olmalıdır.
Nesnellik: Yine haberci ele aldığı konularda kişisel duygu ve düşüncelerinden mümkün olduğu kadar uzak durarak, ilgili haberin konu geçmişini ve mevcut durumunu doğru bir şekilde aktarmalıdır.
Tutarlılık: Hiç şüphesiz ki haber metninde tutarlılık da ayrı bir öneme sahiptir. Haberde işlenen konunun birbiriyle çelişkiye yer olmadan uyumlu olması önemlidir.
Kaynak: https://haberdosyasi.com/