Gündem

Hal camii meclis gündeminde

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantılarının 2. Birleşim 1. Oturumu başkan vekili Hasan Ünal başkanlığında gerçekleşti. 

Abone Ol

 
İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, “Hal camii meclis gündemine geldiğinde üniversiteye giden caddede kalıyor yolda kalıyor, geri çekilmesi mümkün değil denilmişti. Bu cami yolda kaldıysa yolu işgal ediyorsa haller gençlik merkezi de geriye çekiliyor mu çekilmiyor mu, cami neden yıkılmaya karar veriliyor?” diyerek konuyu meclis gündemine getirdi. 
“CAMİNİN YIKILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bozkurt’a cevap veren Chp Meclis Üyesi Erdoğan Aydoğmuş, “Hal camisinin bulunduğu alan kanun kapsamında korunması gerekli kültür alanı olarak belirlenmiş. Burada gerek Tepebaşı belediyesi Gerekse Büyükşehir Belediyesi caminin yıkılmasıyla ilgili herhangi bir işlem yapmamakta. Cami yıkılacak diye bir husus yok. Kaldı ki söz konusu parselin büyüklüğü 1749 metrekare. Söz konusu taşınmaz üzerinde 23 adet hissedar bulunmakta. Biri devlet demir yolları bir diğeri devlet hazinesi yani paydaşlı bir mülkiyet. Kültür varlıklarının almış olduğu karar ile ilgili de hukuki süreç devam etmekte. Büyükşehir belediyesinin açmış olduğu hukuki süreç devam etmekte. Burada vatandaşların endişe edeceği bir durum söz konusu değil. Cami yıkılmıyor. Yıkılması söz konusu değil.” ifadelerini kullandı. 
“BÜYÜKERŞEN BÖLGEDE CAMİ İSTEMİYOR” İDDİASI
Akp Grup Başkan vekili Mustafa Birsen ise, “Ortamı germek istemiyorum bazı gerçekleri konuşurken kamuoyunun net bilgiler duymasını sağlamaya çalışıyorum. Hal binası yıkılmayacaksa 5 binlik planlara neden işlenmiyor, işleyin görelim hal binası yolu daraltıyor yeni yerine yapılacak deyin. 5 binlik plana dini tahsis alanı olarak neden işlemiyorsunuz?” dedi. Sözlerine devam eden Birsen’in “Yılmaz hocanın o bölgede cami görmek istememesi nedeniyle cami kurban ediliyor” sözleri üzerine Chp Meclis Üyesi Mustafa Önder, “Kimse kimsenin inancını yargılayamaz. Kimse kendini Allah yerine koymasın.” diyerek cevap verdi.