Haber: Erdoğan Ekiner
Odunpazarı Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimlerin Demokrasiye katkıları” başlıklı panel Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Paneli Mihallıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum yönetti ve deneyimlerini aktardı. Panelin diğer konuşmacıları ise Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’di. Sivil toplum örgütü yöneticilerinin, vatandaşların ve yanı sıra Gazeteciler Cemiyeti başkanlarının de katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Kent Konseyleri demokrasi ve katılımcılık açısından önemli” vurgusu yaptı.
ÇORUM: “NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ HALKA DANIŞTIK”
Panelin yöneticisi Mihallıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, ilçede halkla iletişim kurarak, halkın öncelikle talepleri doğrultusunda Mihallıççık Belediyesi’nin çalışmalarına yön verdiklerini vurguladığı konuşmasında, “Düşündüğümüz, uygulamak istediğimiz şeyler vardı. Ama öncelikle ne yapılması gerektiğini insanlara danıştık. Kırsal alanı dolaştık. Köylere, yani mahallere giderek ‘halk toplantıları’ yaptık. Bu çok olumlu karşılandı. Vatandaşlarla mahalle toplantıları yapıp platformlar oluşturduk. İlçemizde de ‘kent konseyi’ örneğini kurmak istiyoruz. Hiçbir belde bir siyasi partinin insiyatifine bırakılmamalı. İnsanlar siyasi partilerden, partilerdeki sürtüşmelerden rahatsız oluyorlar. İnsanlar bir sürece kendileri katıldıklarında daha çok katılım oluyor. Hiçbir siyasi parti gençler için proje üretmedi...” dedi ve halkın yönetim sürecine katılımın sağlanması gerektiğini vurguladı. Başkan Haydar Çorum, UNESCU tarafından önümüzdeki yılın Yunus Emre’in 700. yıl olarak tanındığını ve beş üniversite ile işbirliği yaparak etkinlik gerçekleştireceklerini ve Anadolu Üniversitesi’nin etkinlikle yönlendirici olacağını söyledi.
“KENT KONSEYLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI..”
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ise panelde demokrasinin önem ve biçimine yönelik konuşmasında, “Demokrasiye bir araç değil, bir yaşam biçimi olarak tanımlamak gerekiyor. Bunun için aileden başlamak gerekli. Zor bir dönem yaşıyoruz. KHK’larla ülkenin yönetildiği ve yeni bir sistemin geldiği bir süreci yaşamak zorunda kaldık. Türkiye demokrasi için ne kadar mücadele verdi, bunu tartışmak gerekli. Doğru bir kullanımla Kent Konseylerinin iyi bir yapı olacağını gördük. Bunların tüm Türkiye’ye yayılması gerekiyor.. Ama vatandaşların işsizlik, geçim derdi gibi olduğu için demokrasi için nasıl katılımcı olabileceklerini düşünmüyorlar..” dedi.
“UMUTSUZ OLMAMAMIZ GEREKİYOR”
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ise panelde yaptığı konuşmada krallık ve feodaliteye karşı gelişen Fransız devrimi sürecine gönderme yapatarak, demokrasinin bedel gerektirdiğini, ama ülkemizde demokrasiye mücadele sonucu değil de, cumhuriyetle birlikte yönetildiğini belirterek, “Demokrasi 40-50 yılda yerleşmiyor. Ama umutsuz olmamak gerekli. Mücadelemizi ‘tam demokrasiye’ geçinceye kadar sürdürmeliyiz. Demokrasi kurumsallaşmalıdır. Çocuklarımıza özgür bir ülke bırakmalıyız”dedi.